Hlavní navigace

Tipy, triky a doplňky pro Gmail

21. 12. 2004
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Máte už svůj účet na Gmailu? A víte, že s Gmailem lze dělat řadu věcí, které jiné freemaily nenabízejí, a ani byste to od nich neočekávali? Co třeba skinovat Gmail? Nebo pomocí něj blogovat či využít velkého poskytnutého prostoru k publikování fotografií? Programy pro práci s Gmailem jsou dostupné pro Windows 2000/XP či pro Firefox.

I když je Gmail (freemail od Googlu s kapacitou schránky 1 GB) stále přístupný jen v rámci veřejného betatestování na pozvání jiného testera, který má počet pozvánek vždy omezen, už hodně Čechů se pyšní svou adresou cokoliv@gmail.com a již nejde o službičku pro pár vyvolených nebo trpělivé hledače pozvánek, jako tomu bylo ještě před několika měsíci. Pozvánky jsou na každém rohu. Stačí na tom rohu být včas a Gmail může být váš, resp. jedna ze schránek může být vaše.

V tomto článku si ukážeme několik způsobů, jak lze využít i zneužít zdánlivě běžnou schránku, která se pro mnohé liší od ostatních jen svojí kapacitou (i když tomu tak není).

Z Gmailu pevný disk

Žádný pevný disk není dost velký a občas se hodí každý volný MB, natož GB. Uživatelé Linuxu díky GmailFS mohou Gmail „přimountit“ jako další disk již značně dlouhou dobu. Uživatelé Windows jim mohli dlouho jen tiše závidět, avšak světlo světa spatřil volně šířitelný program Gmail Drive Shell. Stačí jen rychlejší připojení a není problém si ze schránky na Gmailu mj. udělat i pevný disk. Vždyť ještě před pár lety byla kapacita 1GB u pevných disků považována za luxusní. Výsledek činnosti tohoto programu se projeví tak, že ve Windows v okně Tento počítač/My Computer naleznete ikonu Gmail Drive. Rovnáte-li v okně Tento počítač ikony podle typu do skupin, bude ve skupině Jiný (screenshot).

Blogování přes Gmail

Dalším způsobem, jak 1GB zneužít k ukládání jiných dat, než jsou emaily a jejich přílohy, je blogování za pomocí Gmailu a systému Gallina. Gallina je blogovací systém šířený zdarma pod GPL licencí. Stačí jej nakopírovat na nějaký server (třeba i na některý z freehostignů). Na Gmail se pak ukládá jen obsah zápisků. 1 GB stačí na velmi mnoho zápisků, na rozdíl třeba od nabídky některých freehostingů (3 MB – 15 MB). Všechny zprávy došlé do schránky na Gmailu označené hvězdičkou jsou zveřejněny jako zápisek na blogu. Bloguje se tedy zasíláním emailů na určitou adresu. Pomocí filtrů na Gmailu lze docílit i okamžitého zveřejňování některých zpráv (spotů) na blogu automatickým přidělením hvězdičky ihned po doručení. Například můžete ve filtru nastavit, že všechny zprávy z adresy ja@bloguju.cz dostanou automaticky statut zprávy s hvězdičkou a budou zveřejněny na blogu.

Čtenáři blogu vám dokonce mohou zanechávat komentáře, které se pak řadí v Gmailu k původnímu emailu, v němž je uložen obsah spotu, a simuluje to tak situaci, kdy si s někým píšete na určité téma delší dobu. Gmail pak jednotlivé zprávy z této „diskuze“ řadí k sobě.

A pozor! Blogování s Gallinou může být velmi volné – nezávislé na platformě či použitém zařízení. Nepotřebujete ani (X)HTML prohlížeč pro přístup do nějakého redakčního systému, protože, jak již bylo napsáno, bloguje se formou zasílání emailů. Máte-li mobilní telefon s emailovým klientem, můžete klidně i moblogovat (blogovat z mobilu).

Chcete-li vidět i vyzkoušet si funkčnost blogu realizovaného přes Gmail a Gallinu, tak Libor Krayzel nabízí možnost v zápisku Vyzkoušejte si, jak snadné je blogovat na jeho blogu. Výsledek si můžete prohlédnout na http://elka.cz/ga­lina/gallina.

Gmail jako fotogalerie

1 GB je dost místa i pro založení fotogalerie. Fotografie v přijatelné kvalitě nepatří mezi nejmenší soubory a udělat si z Gmailu kapacitně velice slušný webhosting právě pro ně je dobrý nápad. Ostatně kapacitu vám na to Gmail nabízí. S realizací pomůže Goollery. Aplikace je teprve na začátku vývoje, takže nemá smysl zdržovat se jejím popisováním, ale minimálně její vývoj za pozornost stojí. Popřípadě si můžete vyzkoušet jednu z počátečních testovacích verzí… Ale jak říkám, vývoj je v ranném stádiu, zázraky neočekávejte.

Skinovatelný Gmail

Možná by se vám líbilo, kdybyste si mohli Gmail obléci do libovolných šatiček jako třeba multimediální přehrávače WinAMP či Windows Media Player. Při troše snahy to jde. V první řadě musíte být ovšem uživateli Firefoxu nebo Mozilly. Pakliže jste, začněte stažením a instalací rozšíření URIid. Dále si stáhněte speciální stylopis a uložte jej pod jménem „userContent.css“ do složky „chrome“ ve složce vašeho uživatelského profilu pro daný prohlížeč. Nyní stačí resetovat Firefox nebo Mozillu a po dalším přihlášení na Gmail by měl na vás „vybafnout“ vzhledově zcela jiný web, než je klasický Gmail. Tímto postupem sice získáte jen jeden nový vzhled, nicméně pokud vládnete CSS, můžete si Gmail upravit v souboru userContent.css dle libosti.

POP3 i SMTP bez utilit

Ještě nedávno Gmail POP3 nepodporoval, a pokud jste si chtěli stáhnout poštu do svého emailového klienta, museli jste využít některého z řešení třetích stran, které obcházelo nedostupnost POP3 přístupu na Gmail, podobně jako je tomu u Hotmailu. Gmail naštěstí již POP3 pro příjem zpráv i SMTP pro odesílání zpráv nabízí. Takže místo výčtu neoficiálních utilit řešících nedostupnost POP3, které Google s větší či menší úspěšností blokoval, jen zmíním údaje pro přístup.

Navázání spojení s POP3 serverem pro příjem zpráv je prosté. Přihlašovací údaje jsou samozřejmě shodné s přihlašovacími údaji při přístupu přes webové rozhraní. Jako server nastavte „pop.gmail.com“ a povolte SSL šifrování. Číslo portu nastavte na 995.

Navázání spojení s SMTP serverem pro odesílání zpráv je rovněž snadné. Přihlašovací údaje jsou stejné. Číslo portu je tentokrát 587 nebo 465 a jako server zadejte „smtp.gmail.com“. Server vyžaduje ověření přihlášení. Pro ověření opět použijte údaje pro běžné přihlášení.

Gmail Notifier

Pokud chcete být informováni o nově příchozí poště do schránky Gmailu, Google nabízí vlastní utilitu Gmail Notifier pro Windows 2000/XP. Běžící program Gmail Notifier reprezentuje ikona v oznamovací oblasti na hlavním panelu. Gmail Notifier se v různých časových intervalech či na přání uživatele podívá, jestli nedošla do schránky na Gmailu nová zpráva. Jestliže ano, upozorní na to malým informačním okénkem u dolního pravého rohu obrazovky a výchozím zvukem Windows pro oznámení nově příchozí zprávy.

Novější verze Gmail Notifieru nabízí i možnost nastavení, že při kliknutí na odkaz mailto:, který by měl za normálních okolností otevřít okno výchozího emailového klienta pro sepsání nové zprávy s přednastavenou adresou příjemce, dojde k otevření okna webového rozhraní Gmailu pro napsání nové zprávy s pochopitelně přednastaveným příjemcem a případně i s automatickým podpisem.

Dále umí Gmail Notifier určit, v jakém z instalovaných prohlížečů se webové rozhraní Gmailu otevře. Pokud je vaším implicitním a oblíbeným prohlížečem Gmailem nepodporovaná Opera (i když za jistých okolností přístup z Opery možný je), už nemusíte manuálně pro přístup k účtu na Gmailu spouštět jeden z instalovaných a Gmailem podporovaných prohlížečů. Stačí v Gmailu nastavit, že chcete webmail otevírat třeba ve Firefoxu (který s webmailovým rozhraním Googlu nemá sebemenší potíže) a je vymalováno.

Něco pro uživatele Firefoxu

Pokud používáte Firefox, můžete si nainstalovat dvě rozšíření, vhodná pro uživatele Gmailu.

Prvním z nich je Gmail Notifier. Jak již shoda názvu s předcházející představovanou aplikací napovídá, jde o rozšíření určené k informování uživatele o nově příchozích zprávách. Na stavovém řádku Firefoxu se po instalaci tohoto rozšíření ocitne ikonka (obrázek obálky). Pravým tlačítkem myši vyvoláte kontextovou nabídku, z níž můžete např. zkontrolovat, jestli vám nepřišel nový email, nebo si rozšíření nastavit. To ostatně lze i ze Správce rozšíření. Můžete si nastavit periodu kontroly schránky na nově příchozí emaily, automatické přihlášení, v případě nové zprávy zobrazení systémového hlášení (pouze pod OS Windows) atd.

Druhým rozšířením je WebMailCompose. Po jeho instalaci se může při kliku na odkaz mailto: otevřít namísto emailového klienta patřičná stránka webmailu. Rozšíření implicitně podporuje Gmail (také se dlouho jmenovalo GmailCompose), ale i některé jiné webmaily (vč. Hotmailu, Yahoomailu a řady dalších).

Kombinací obou zmíněných rozšíření získáte prakticky totožné funkce, které nabízí výše zmíněný Gmail Notifier od Googlu, ovšem ten je jen pro Windows 2000/XP, kdežto tato kombinace vám bude sloužit všude tam, kde funguje Firefox.

Na Gmail atomově!

Málo známou vlastností Gmailu je informování o nových zprávách přes Atom 0.3 Feed. Google z Gmailu informace o této službě poměrně rychle stáhnul, nicméně služba běží stále. Stačí mít jen čtečku podporující Atom (např. SharpReader, ale i jiné). Jako nový kanál zadejte „https://gmail­.google.com/gma­il/feed/atom“. Umí-li vaše čtečka vyvolat dialog pro přihlášení, musíte se při první kontrole přihlásit. Údaje jsou pochopitelně shodné s těmi, se kterými se přihlašujete třeba přes webové rozhraní. Pokud to vaše čtečka neumí, nevěšte hlavu, je tu ještě možnost HTTP autentizace. Adresu kanálu pak zadejte ve formátu „https://uziva­telskejmeno:hes­lo@gmail.google­.com/gmail/fe­ed/atom/“. Snad nemusím zdůrazňovat, kam máte dát své uživatelské jméno a heslo :-)

BRAND24

Děti, tohle doma nezkoušejte!

Využitím některého ze zde uvedených tipů se můžete dostat do svízelné situace, kdy vám Google smaže váš účet na Gmailu. Pamatujte, že vše děláte na vlastní riziko. Googlu se dle emailů, které údajně poslal několika uživatelům Gmailu, nelíbí především zneužívání Gmailu jako úložiště. Třeba autorovi výše zmíněného programu Goollery byl zablokován jeho účet na Gmailu. Problém je navíc v tom, že blokace údajně netkví jen ve smazání jednoho konta, ale v blokování určité IP adresy, takže pokud máte statickou IP adresu, stačí, abyste Google svým počínáním jednou dopálili a definitivně máte po přístupu na Gmail. Pokud máte dynamickou IP, tak teoreticky stačí mít v záloze jednu pozvánku pro vlastní záchranu, avšak pamatujte na nebožáky, kteří mohou také užívat Gmail a vaší činností blokovaná IP adresa jim bude náhodně přidělena!

Poznámka: Materiály, které posloužily jako zdroje informací, naleznete mezi souvisejícími odkazy pod článkem.

Zneužíváte Gmailu jako úložiště souborů (blog, fotogalerie, disk aj.)?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).