Hlavní navigace

Tisk bez počítače?

22. 5. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zdá se to jako skvělý nápad, tisknout bez počítače, pouze pomocí tiskárny připojené k Internetu. Někomu může ušetřit dose peněz, ale jak to bude s úpravami toho, co se má tisknout? Dokážete si představit, že nebudete mít možnost dokumenty a obrázky upravovat?
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Nicméně pro někoho může být nová tiskárna, která nepotřebuje k obsluze počítač, skvělým pomocníkem. Samotný fakt, že se tiskárna skutečně obejde bez počítače, je udivující. Na druhou stranu se musím ptát, proč něco podobného nenapadlo výrobce dřív. K Internetu se dnes připojí kdejaký levný fotoaparát, tak proč ne tiskárna?

Pokud jde o tisknutí obrázků a fotek z Internetu, může to být fajn. K dispozici by měly být i aplikace a propojení s nejrůznějšími médii, třeba s Flickrem nebo zpravodajskými weby. Podle prohlášení výrobce a Reuters jde o první domácí tiskárnu, která je připojená k Internetu. Součástí tiskárny je i dotykový displej, na kterém se přece jen asi dají provádět základní úkony a opravy, ale na nějakou složitější editaci textů nebo úpravu obrázků to asi nebude. Zní to možná trochu nepochopitelně, že k tiskárně opravdu nepatří žádný počítač, jde o velkou úsporu. Ale ruku na srdce, na druhou stranu asi nebude moc domácností nebo malých firem, které nemají počítač, se kterým jsou obvykle ovládány běžné tiskárny.

Pokud si mohu trochu zavěštit, tak právě kvůli tomu, že doma máme všichni počítače, novým tiskárnám moc nadějí na ovládnutí trhu nedávám. Tedy pokud nebudou jenom o trochu dražší než tiskárny normální. Samozřejmě se mohu mýlit, ale opravdu si nedokáži představit zástupce nějaké početnější cílové skupiny, který by tiskárnu s Internetem využil. Jde tedy o něco navíc, co potěší jenom frajery, kteří chtějí mít něco zvláštního?

UX DAy - tip 2

Vhodnou cílovkou by mohli být lidé, kteří si potřebují tisknout náhledy čehokoliv, když zrovna nemají po ruce počítač. Ale jsou takoví lidé, tedy takoví, kteří nemají počítač? Do skupinky přístrojů, kteté jsou k Internetu připojené úplně zbytečně (spolu s ledničkami nebo pračkami) však nejspíš nesklouzne, stejně jako zmíněné fotoaparáty, které jsou ale víceméně také nadvybavenými hračkami. Upřímně – kdo má foťák s Internetem (tedy s WiFi)? Tak tolik lidí si asi pořídí tiskárnu s Internetem. Ono zmíněné šetření na počítači asi nebude oním nákupním stimulem, bez počítače se totiž nikdo, kdo potřebuje tiskárnu, neobejde. A tato novinka stav nezmění, jelikož počítač samozřejmě neslouží jenom k ovládání tiskárny a najde se málokdo, kdo opravdu používá počítač jenom k tisku, lépe řečeno k ovládání tiskárny.

Kdybych tento produkt před lety viděl na Cebitu, líbil by se mi. Líbí se mi i dnes, ale nekoupil bych si ho. Považuji ho za zbytečný, ale mezi námi, právě zbytečnosti si přece s radostí a často kupujeme. Dokáži si představit zajímavější a určitě i užitečnější hračku, nicméně tiskárna s Internetem stojí za pozornost. Ale nemohu si odpustit zopakování základní myšlenky této glosy – proč s tím nikdo nepřišel dřív? Domnívají se snad výrobci, že nepůjde o hit, který se bude prodávat a který vydělá?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).