Hlavní navigace

To tu ještě nebylo: doména .cz má konkurenci

1. 10. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Systém registrací a správy domén je svým způsobem problematický na celém světě: kdo má být registrátor, kdo ho má vybírat, kdo má vytvářet nové domény? Svoji odpověď našel NetMag a vytvořil zcela novou top-level doménu .exe. Svoji doménu si pod ní může vytvořit každý a na rozdíl od CZ-NIC za ni EXE-NIC nevybírá nic.

Je několik datumů, které měly pro naši národní doménu .cz zásadní význam. Nepochybně je to 1. listopad 1997, kdy byla uvolněna stavidla a náhle si každý mohl registrovat cokoliv dle své libosti, aniž by to podléhalo jakémukoliv schvalování. Druhým podobně důležitým datem je 1. září 1999, kdy po dlouhém bezvládí CZ-NIC – a především jeho prodloužená ruka EUnet – začal za nově zřizované domény posílat výzvy k zaplacení a konečně tak skoro dva roky stará pravidla naplnil. Ještě jedno datum bude důležité: až EUnet pošle i výzvy k zaplacení domén, zaregistrovaných před 1.9.1999, což se zatím nestalo.

Listopad a září jsou tedy v doménové časové symbolice už obsazeny. Snad právě proto si EXE-NIC pro svůj start vybral 1. října. Dnes o půlnoci byl spuštěn nepochybně velmi zajímavý projekt, za kterým stojí populární a značně kontroverzní server NetMag. Do Internetu vstoupila nová doména .exe.

Vzhledem k centralizované struktuře DNS si nemůže každý jen tak přidávat domény podle své libosti. Mají-li být záznamy skutečně šířeny a dotyčné domény pro každého dostupné, musí být doména zavedena vždy v nameserverech domény o stupínek výše. Například doménu třetí úrovně lupa.anet.cz by musel zavést správce domény anet.cz, tu zase správce domény .cz, a ta konečně musí být vedena na kořenových nameserverech. To ovšem doména .exe není.

DNS ovšem umožňuje, aby si kdokoliv vytvářel své vlastní, z globálního hlediska neexistující domény. To právě činí EXE-NIC, který na svých nameserverech domény .exe zavedl. „Uvidí“ ji však pouze uživatel, který bude buď přímo používat nameserver EXE-NICu, nebo bude používat nameserver s doménou .exe kompatibilní. To ovšem vyžaduje zvláštní nastavení. Vzhledem k tomu, že nameservery zákazníkům zpravidla poskytují poskytovatelé připojení, je klíčovým problémem jejich podpora. Pokud by své nameservery nastavili tak, aby dotazy na domény .exe předávaly serverům EXE-NICu – jde asi o tři řádky v konfiguračním souboru – získají jejich uživatelé přístup k doménám pod .exe. Zatím tak však učinili pouze tři malí poskytovatelé, kteří se podíleli na vzniku projektu.

Podle Zbyňka Pospíchala, který za celou věcí stojí, vznikl EXE-NIC hned z několika důvodů. Patří mezi ně současná situace kolem domény .cz, kdy jsou registrace poněkud neprůhledné a navíc se za ně má platit: EXE-NIC domény nabízí zadarmo. Současně však jde o krok, směřující proti státní regulaci Internetu. V mnoha státech včetně USA se stát snaží určovat, kdo se má starat o správu národní domény. EXE-NIC, který stojí mimo vlastní systém domén, bude v tomto ohledu vždy nezávislý.

Nápad je to hezký, s jeho větším rozšířením však nelze příliš počítat. Vzhledem k tomu, že je závislý na podpoře správce každého jednotlivého nameserveru, nebudou domény pod .exe nikdy vidět odevšad – a to je problém. Na druhou stranu si lze docela dobře představit kombinace obou domén: tak například Lupa by mohla mít domény lupa.cz a – pokud nám ji někdo nevyfoukne – lupa.exe. Zvláště v době výpadků domény .cz – a že se to stát může je již po nedávným zkušenostech jasné – by tak byla přístupná aspoň nějak. Výhradně doménou .exe by se pak mohly zdobit zejména menší stránky, které kvůli poplatkům nemohou mít vlastní doménu pod .cz a tak by alespoň pro část lidí mohly být dobře dostupné s vlastní doménou pod .exe (např. ahoj.exe) a pro ten zbytek i nadále třeba jako http://www.hos­t.cz/users/~tra­lalak/pecka/A­HOJ.html. Zajímavá je tato možnost i pro lehce „ulítlé“ stránky, které mohou mít tuto doménu jako součást image.

Další podrobnosti najdete přímo na stránkách EXE-NICu. Hned si přitom můžete vyzkoušet, zda je pro vás doména .exe přístupná, adresa je www.nic.exe, pro nás zatím neprohlédnuvší pak i pod .cz exe-nic.netmag.cz.

Tipy C

A ještě perlička na závěr – víte proč byla vybrána právě doména .exe? V DOSu totiž bývávaly dva binární spustitelné formáty, .exe a .com. Nu a .com už existuje, tak aby to tomu druhému nebylo líto. Obávám se však, že už odněkud slyším posmrkávat .bat, že se na něj zase zapomnělo. „Já byl přece také spustitelný, škyt!“ Snad příště.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).