Hlavní navigace

Top 10 strategických technologií pro rok 2010

29. 10. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Analytická společnost Gartner vybrala deset nejzajímavějších technologií a trendů pro příští rok. Desítka má mít pro většinu firem strategický význam, stačí si jenom vybrat, kterou cestou jít.

Podle společnosti Gartner jsou označovány za strategické takové technologie, které budou mít zásadní vliv na firmy v příštích třech letech. Strategické technologie mají vliv na dlouhodobé plány firem, a mohou být označovány za strategické i kvůli tomu, že poskytují výhodu kvůli jejich brzkému přijetí. DAVID CEARLEY, viceprezident společnosti Gartner a také analytik, považuje 10 označených technologií za hodné pozornosti strategických plánovačů pro nejbližší 2 roky.

Cloud Computing

Známý termín označuje poskytování služeb či programů uložených na serverech na Internetu s tím, že uživatelé k nim mohou přistupovat pomocí prohlížeče a používat prakticky kdykoliv a odkudkoliv. Nebo jinak řečeno poskytovatelé pronajímají za určitých podmínek svoji kapacitu zákazníkům. Mylná je představa, že cloud – based řešení nic nestojí, nějaké náklady totiž oproti obvyklým řešením přibývají, mnohé naopak odpadají. Cloud computing prý čekají skvělé časy, hlavně v oblasti poskytování velkých profesionálních řešení.

Advanced Analytics

Neboli optimalizace a simulace procesů za pomoci analytických procesů a modelů. Výsledkem má být co nejúčinnější rozhodování mezi možnými alternativami před, během a po implementaci systému. Česky řečeno – pokusy o co nejvěrnější model popisující například obchodní případy a nabízející jejich řešení. Rozhodovat o případném obchodu asi bude vždycky člověk, ovšem s maximem znalostí o problému. Uplatnění je třeba v aplikacích pro řízení vztahů se zákazníkem (CRM) a plánování firemních zdrojů (ERP). Hudbou budoucnosti by měly být systémy schopné přesně předvídat, co se bude dít v budoucnu.

Client Computing

Virtualizace přináší nový pohled na klientské aplikace a jejich možnosti. Výběr hardwaru a operačního systému je pro zákazníka méně kritickou záležitostí. Firmy by měly připravovat pětileté až osmileté plány vymezující přístup k zařízením, stanovující normy, vlastnictví zařízení a podporu, operační systém a aplikace, nasazení, aktualizace a správu, hlavně pak bezpečnostní plány pro řízení rozmanitosti.

IT for Green

Informační technologie jako obor nabízejí mnoho způsobů, jak se chovat ekologicky. Dobré jméno firmy mohou posílit svým chováním hlavně „bílé límečky“. Všechny dokumenty nemusejí být vytištěné na papíře, dost jich může být uchováváno pouze v elektronické podobě. Dalším krokem, který má šetřit životní prostředí, je zavádění videokonferencí místo cestování na schůzi přes půl světa. Informační technologie také pomáhají snižovat spotřebu energií například při přepravě zboží.

Reshaping the Data Centre

Dříve se prý datová centra budovala následovně – zjistil se aktuální stav a potřeby, pak se spočítal předpokládaný růst na dalších 15 – 20 let a datové centrum se zřídilo podle těchto odhadů. Nyní se budují datová centra s vyhlídkou nejbližších sedmi let, nemyslí se tedy do až tak daleké budoucnosti. Tímto se sníží provozní náklady za nevyužité prostory a peníze je možné investovat do jiných projektů.

Social Computing

Zaměstnanci nechtějí dvě odlišná pracovní prostředí, jedno pro vlastní práci a druhé pro přístup k vnějším informacím. Prostředí by mělo být sjednocené a vyhovující pro zaměstnance. S využitím blogů, sociálních sítí, wiki aplikací a všech dalších možných způsobů komunikace. Důležitá je i komunikace podniku s vnějším prostředím a ostatními komunitami.

Security – Activity Monitoring

Tradičně byla bezpečnost vnímána jako stavění neprostupné zdi, která měla nepovolané držet v dostatečné vzdálenosti. Nyní je stejně důležitý neustálý monitoring situace, detekování škodlivých procesů. S každým jednotlivých uživatelem souvisejí události, které jsou vyhodnocovány a kontrolovány. Cílem je odhalení podezřelých aktivit v reálném čase. Samozřejmostí je neustálé auditování a zlepšování systému.

Flash Memory

Nejde samozřejmě o novinku, ale Flash paměť se už dávno nevyužívá jen pro populární klíčenky nebo paměťové karty. Flash paměť je rychlejší než disk, ovšem o hodně dražší. Čeká se pokles cen a masivní rozšíření Flash pamětí do nejrůznějších zařízení a systémů. Firmy by s touto změnou měly počítat.

Virtualization for Availability

Virtualizace byla v seznamech strategických technologií v minulých letech, nechybí ani v posledním seznamu. Virtualizované prostředí může být dobře přizpůsobeno potřebám uživatelů, virtualizovat lze na různých úrovních, od celého počítače po jeho jednotlivé komponenty. Výsledkem samozřejmě je i snížení nákladů.

BRAND24

Mobile Applications

Na konci roku 2010 prý bude mít 1,2 miliardy lidí mobilní telefon s prostředím umožňujícím plnohodnotně využívat Internet. Již nyní existuje množství aplikací pro nejrůznější mobilní platformy, přesto je na trhu místo pro systémy, které budou pracovat stejně na PC nebo v mobilním telefonu. To by trh ještě více otevřelo a mobilní aplikace by se staly dostupnějšími.

Podle zástupců společnosti Gartner má být tento seznam výchozím bodem pro firmy, které by si ho měly upravit podle svého oboru činnosti, potřeb a možností. Chybí podle vás něco? Co naopak přebývá?

Snažíte se být ekologičtí ve svém přístupu k IT?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).