Hlavní navigace

Tor uvedl Messenger, Airbnb a Uber mají potíže a Snapchat má nové podmínky

1. 11. 2015
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Internet umírá, Yahoo má opět rádo Google a Twitter, ten taky. EU pro změnu nemá ráda Alphabet a Google Symantec. Co přinesl právě končící #tyden.

2015 is the year the old internet finally died je příběh konce internetu, tedy „toho“ internetu, který jsme doposud znali. Dnešní internet je nahrazen rychlým sdílením ještě rychlejších vaěcí přes sociální sítě a stále klesající hodnotou (významem) značky. Tak trochu to můžeme vidět i na záplavě „taky médií“. Počínaje Parlamentními listy a konče věcmi jako je AC24 a cokoliv dalšího buď 100% propagandistického, nebo „pouze“ 100% vymyšleného.

My ty politiky nemít tak ....

My ty politiky nemít, tak …

PewDiePie tvrdí, že 40 % jeho uživatelů používá AdBlock. Na počátku roku to prý bylo číslo poloviční. Navíc si to nějak tak spojuje s YouTube Red, protože podle něj je právě placené YouTube reakcí na blokátory reklam. V Thoughts on YouTube Red zjistíte, že na 40 % přišel tak, že udělali anketu na Twitteru (sic) a vyšlo mu 40 % (z 9 264 odpovědí). Spíš to ale vypadá, že PewDiePie prostě potřebuje být vidět a že se snaží své diváky připravit na to, že přejde pod YT Red. Uvidíme, jestli tahle taktika vyjde.

YouTube Red prý skoro nic nezaplatí tvůrcům obsahu v počáteční „trial“ době. Totéž zkoušel Apple s Apple Music a setkalo se to s velmi silnou nevolí hudebníků. Co udělá Google poté, co se informace dostala na veřejnost, se zatím neví. Viz Confirmed: YouTube Red Is Paying Virtually Nothing to Content Creators During Its Free Trial.

TELEgraficky

Nebezpečné děravé Cisco IOS a IOS XE ■ The Czech Donald Trump Další tajemné stavby viditelné hlavně z vesmíru ■ Instagram reklamu si koupíte sami ■ Oracle se možná chystá něco koupit ■ TalkTalk hacknut dětmi ■ Kouzelný filmeček pro milovníky UFO ■ R2-D2 mini lednička RIP Grantland

WEBDESIGN, INTERNET

Buďme rádi za naše fonty komplikované jenom přítomností nabodeníček. Ve Why It’s So Hard to Design Arabic Typefaces se dočtete, že písma pro arabský svět většinou navrhují lidé ze západu, tedy ti, kteří jsou zvyklí pouze na latinku. Hodně zajímavé téma. Nejenom tím, že pro latinku najdete přes 20 000 fontů a pro arabštinu pouze něco přes stovku.

Yahoo bude zobrazovat ve vyhledávání výsledky z Googlu. Zajímavé je, že doposud mělo Yahoo poměrně dost exkluzivní dohodu s Microsoftem (Bing), která ale v zásadě pro Yahoo znamenala odliv návštěvnosti (a otázkou je i finanční stránka). S Googlem firma podepsala dohodu platnou od 1. října až do konce roku 2018. Google bude dodávat jak výsledky vyhledávání, tak s tím spojenou reklamu pro textové i obrázkové hledání na mobilech i desktopu. Viz Yahoo Signs Deal To Display Google Search Results, Ads As Q3 Revenue Drops.

Google varuje před zneužíváním mobilních přesměrování, které uživatele přivedou na jiný obsah, než očekávají (zejména na zcela jiný web). Viz Detect and get rid of unwanted sneaky mobile redirects, kde zjistíte, že něco takového považuje za porušování pravidel a upozorňuje, že to může vést k manuální penalizaci.

Zpřístupnění Twitteru pro vyhledávání od Googlu přineslo navýšení organických návštěv o 20 %. Viz Twitter’s Organic Search Traffic up 20% Since Being Reindexed in Google, kde ještě zjistíte, že jde o desktopové vyhledávání a také je tam připomenutí, že Google zaindexoval pouze zlomek toho, co mu Twitter (opět) zpřístupnil.

ECMAScript 6 (ES 6) aneb nová verze JavaScriptu, je tu. Co je v ní nového, se dočtete třeba v ECMAScript 6 (ES6): What’s New In The Next Version Of JavaScript. A mimochodem, pamatujete si ještě, když se řešilo, jestli bude světu vládnout JavaScript nebo VBScript?

SOFTWARE

No Man's Sky až v červnu 2016. Kdo má tohle dlouhé čekání vydržet?  

Google plánuje spojit Chrome OS do Androidu a získat tak jeden operační systém. Ke spojení by mělo dojít někdy v roce 2017 a s pomocí Androidu být měl být lépe použitelný v počítačovém prostředí. O něčem podobném se spekuluje už roky, WSJ to ale označuje za skutečnost, na které Google pracuje. Pokud si ale přečtete Why Google Tapped Android Over Chrome as Its Marquee OS, tak je ale možná všechno jinak.

Tor vypustil do světa betu Tor Messengeru, což je chatovací klient, který má uživatelům zajistit anonymitu i bezpečí. Založený je na Instantbird (chatovací software od Mozilly) a využívá technologie stejně jako Tor Browser (prohlížeč) a šifrování. Podporuje Jabber (XMPP), IRC, Google Talk, Facebook Chat, Twitter, Yahoo a nějaké další protokoly.

Už jste potkali obrázky ve formátu WebP? Google je používá na svých webech a paradoxem je, že je sice Chrome umí otevřít a zobrazit, ale dostat je do jiného formátu už není moc snadné. WebP má s ohledem na použití na webu ale řadu výhod. Některé z nich probírají i ukazují v Guide To Using WebP Images Today: A Case Study.

Siftr – siftr.co – napojíte na váš Instagram či Flickr, hodinu počkáte a pak se můžete kochat. Vybere fotografie, roztřídí je podle obsahu do několika oblastí a vytvoří vám „fotografický“ web. Výsledek vůbec nevypadá špatně (napojené na Instagram).

HARDWARE

68 % dospělých Američanů má smartphone, 45 % má tablet. Chytré telefony přitom stále rostou, počítače a laptopy (73 % má počítač či laptop) jdou dolů, tablety zpomalily růst, herní konzole (40 %) a MP3 přehrávače míří mírně dolů a čtečky e-knih (19% podíl) míří strmě dolů. Viz Pew: 68% of U.S. adults now own a smartphone, 45% have a tablet.

Dodávky tabletů jsou nižší už čtyři čtvrtletí po sobě, Apple, Samsung a ASUS ztrácejí tržní podíly. Polepšilo si Lenovo a Huawei. Viz IDC: Tablet shipments decline for fourth quarter in a row, leaders Apple and Samsung still losing market share.

Auta bez řidičů možná bourají častěji než ta s řidiči, ale skutečnost je ta, že nikoliv vlastní vinou. Viz Self-driving cars involved in more crashes than normal vehicles a případně přímo studie A Preliminary Analysis of Real-World Crashes Involving Self-Driving Vehicles (PDF).

MARKETING A KOMUNIKACE

Podpora zákazníků v Messengeru, WhatsApp či Snapchatu? Asi k tomu dojde, ale je k tomu potřeba dodat bohužel, protože už samotný přesun podpory uživatelů na sociální sítě znamená další náklady, další kanál, další procesy a další boj s provozovateli, kteří doufají, že i na poskytování podpory uživatelům vytřískají peníze. Přechod do chatovacích aplikací bude ještě náročnější, protože půjde o další kanál fungující v reálném čase. Viz Facebook Messenger and Brands: What’s Going On There?, kde se věnují tomu, že Facebook si opravdu představuje, že firmy začnou v chatech řešit zákazníky.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

EU vyrazila do války proti Abecedě. Tedy Alphabet, společnosti vlastnící Google a další věci. Píše to WSJ v EU to Pursue Google Parent Alphabet on Multiple Fronts, Vestager Says na základě vyjádření Margrethe Vestager. Podle všeho se chystají další antimonopolní tanečky. Takové, u kterých většinou nevíte, jestli se opravdu dělají pro ochranu zákazníka, nebo jenom pro dosažení nějakého toho politického výpalného.

Hacknout vlastní auto je v USA nově legální. Stále ale nesmíte porušit zákon tím, že něco v softwaru svého auta změníte. Celé to tak nějak stále souvisí i s otázkou toho, že jailbreak/root telefonu se opakovaně stává legální a opět nelegální. Dost podstatné to je pro bezpečnostní experty, kteří konečně mohou legálně zkoumat, jak na tom jsou „připojená“ auta z hlediska bezpečnosti. Viz It's OK to hack your own car, US copyright authorities rule.

Google varuje Symantec po sérii vážných selhání při vydávání certifikátů domén. V Sustaining Digital Certificate Security se Google vrací k případu, kdy Symantec vydal doménové certifikáty pro Google.com a některé další domény, ale hlavně k pokračování celého problému. Symantec nedokázal příliš dobře vysvětlit, jak je možné, že něco takového jako registrátor provedl. Co navíc, ukázalo se, že ač ujišťoval, že žádné další podobné případy neexistují, objevily se stovky dalších, včetně několika tisíc certifikátů pro nikdy neexistující domény.

Snapchat aktualizoval Podmínky užití a nebývale rozšířil, co může dělat s obsahem od vás, ale i s vaší identitou. Ne že by šlo o něco, co nemá logické vysvětlení s ohledem na charakter služby, ani že by se to nějak lišilo od Podmínek jiných služeb (Instagramu či Facebooku). Znamená to ale hodně podstatnou věc, na Snapchatu žádné soukromí nečekejte.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Facebook vás na mobilu zavalí upozorněními na v zásadě zcela zbytečné věci. Podle A More Useful Notifications Tab on Mobile lidé prostě chtějí ještě více upozornění, takže se dočkáte narozenin a životních událostí přátel, sportovních výsledků, upozornění na TV pořady a na všechny události, kde jste se přihlásili jako účastníci. Nestačí vám to? Tak můžete přidat ještě lokální události, zprávy z místa, kde žijete, počasí, filmy z kin okolo vás, upozornění na restaurace okolo vás. Zatím sice pouze v USA, ale určitě se už nemůžete dočkat, až vás Facebook zaplaví dalšími upozorněními. Dobrá zpráva je, že to vypadá, že je bude možné vypnout.

LinkedIn má 400 milionů uživatelů (tedy účtů), ale pouze 25 % z nich používá službu každý měsíc. Viz LinkedIn now has 400M users, but only 25% of them use it monthly a také oznámení přímo od LinkedIn v How LinkedIn’s 400 Million Members are Helping Build the Economic Graph. A pokud vám to právě nedošlo, tak ve skutečnosti má LinkedIn pouze 100 milionů uživatelů, protože ostatní sociální sítě v těchto případech uvádějí měsíční aktivní uživatele. Prostě takové klasické manipulování s čísly.

Twitter zvýšil limit počtu sledovaných účtů na 5 000. Doposud jste mohli sledovat maximálně dva tisíce. Pokud vám ani toto číslo nebude stačit, tak nejprve musíte zajistit, aby vás sledoval dostatek lidí. Což je i dobrá odpověď na případnou otázku, jak je možné, že existují účty, které sledují i několik desítek tisíc dalších. Viz Following rules and best practices.

MOBILNÍ APLIKACE

Nová klávesnice SwiftKey bude umět předpovídat dvě slova, která se chystáte napsat. Přiznám se, že bych daleko spíš chtěl, aby fungovala korekce, než mít to, co máme teď: tedy fantastický systém na vytváření nesmyslných slov, zejména těch, která jste nikdy nechtěli napsat. A psát na menších displejích je stále stejné peklo, ať už je klávesnice od Applu, Googlu či Microsoftu. Viz SwiftKey's next version can predict two words at a time.

Microsoft má launcher pro Android. Jmenuje se Arrow a TechCrunch o něm říká, že „vypadá trochu jako iOS 9“. Snaží se zpřístupnit to, co „právě potřebujete“ a „nejčastěji užíváte“, na což osobně říkám, že všechny věci, které se mění pod rukama, jsem vždy nesnášel. Prostě „třídit aplikace podle toho, jak hodně je používáte“,  zní už samo o sobě jako divočina.

Facebook – tak trochu – umožní mít jiné jméno než to skutečné. Ale budete muset vysvětlovat proč a „někdo“ to bude posuzovat. A představa, že to posuzuje někdo, kdo nemá vůbec tušení, odkud jste, jakým jazykem se u vás vlastně mluví a proč by se s vámi vlastně měl zabývat, je dost jasným důvodem, proč tohle k ničemu dobrému nemůže vést. Viz Facebook changes ‚Real Name‘ policy rules after public outcry.

STARTUPY A EKONOMIKA

Volkswagen je za třetí čtvrletí ve ztrátě 1,73 miliardy eur a v ohrožení jsou i roční výsledky. Důvodem je emisní skandál, což, jak jistě víte, je věc softwaru, který přizpůsoboval emise situaci, kdy bylo vozidlo na testech emisí. Viz Volkswagen Posts Loss as Emissions Scandal Bites.

San Francisco se chystá zakázat Airbnb, respektive jakékoli podnikání, které umožňuje obejít zaběhnuté způsoby v podobě hotelů a státem posvěcovaného ubytovávání. Celé je to samozřejmě složité, protože hlavní kritika Airbnb se týká bezpečnosti a ochrany ubytovávaných. A tam je realitou to, že Airbnb nemá ani ponětí, kam „hosta“ vlastně zprostředkuje. V The two faces of Airbnb ukazují v praxi, jak se stát hostitelem. Během patnácti minut, bez ověření, bez kontroly identity.

Na problémy naráží také Uber – pro změnu v Německu. Ve třech městech musel ukončit služby, protože neměl dostatek řidičů. Nakonec v Praze je Uber taky jenom výsadou centra a těch lukrativnějších tras. Stačí „okraj“ Prahy v podobě Hloubětína či Černého Mostu a máte smůlu. Stejně jako mimo lukrativní hodiny. Na letiště se s Uberem prostě v šest ráno nedostanete. Viz Uber shuts down in three German cities amid driver shortage.

Hráči kasína na mobilu utrácejí až dvakrát rychleji než na webu. Což tak trochu může hrát do karet firmám jako Zynga, které doufají, že propojení kasína a sociálních her je může vrátit zpět na výsluní. Viz The Platform Duel: Web vs. Mobile in Social Casino Gaming. Na mobilu navíc hraje 65 % hráčů.

RIP Amazon Local. Pokud netušíte, o co šlo, tak o snahu postavit konkurenci Grouponu, tedy o aktivitu v oblasti slevového podnikání. Končí také systém platebních terminálů (Amazon Register), který se snažil konkurovat Square. Viz Amazon to Shutter Two Units, Including Daily-Deal Division Local. Amazon Local firma spustila v roce 2011 ve spolupráci s LivingSocial (což měla být také konkurence Grouponu). Amazon Register byl spuštěn v červenci 2014

E-KNIHY

Právo prodat e-knihu, kterou jste si koupili? Stále stejný problém, včetně toho, že pro některé organizace je něco takového nemyslitelné. Třeba jako pro německou Boersenverein. Představa, že můžete prodat „použitý“ digitální obsah, je mimo jejich chápání. Viz Boersenverein: The Resale of Digital Content Would be a “Blow to All Culture Industries”.

BRAND24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. Vzniká průběžně celý týden.

Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).