Hlavní navigace

Týdenní revize: data Netmonitoru podle staré metodiky a samozvaný český vynálezce ADSL

30. 5. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Provozovatel Vltava.cz má problémy, víme proč. UPC od července zrychlí, zákazníci si ale připlatí. Data o návštěvnosti za březen a duben zveřejní Netmonitor v první polovině června. Nová metodika měření se odkládá. Rusové investují do Facebooku. Pravidla fungování datových schránek se mění těsně před jejich spuštěním. Telefónica O2 bojuje s "vynálezcem", který má prý patentován způsob nasazení dnešního ADSL.

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger představil plán, díky němuž by nejlidnatější americký stát mohl ušetřit výdaje na školství a vzdělání. Hospodářská krize, která právě na Spojené státy dopadla nebývale tvrdě, nutí vlády jednotlivých států škrtat v rozpočtech. Také Schwarzenegger hledá způsob, jak snížit výdaje na veřejné školství, které v Kalifornii tvoří téměř 40 procent výdajů státního rozpočtu. Jeho plán počítá se zavedením nových učebnic na bázi open-source, jejichž pořizovací náklady by byly nižší než u těch klasických. Ministr školství Glen Thomas ale na přípravu nového konceptu učebnic příliš času nedostal, Schwarzenegger chce mít učebnice k dispozici již na konci letošních prázdnin. Jsou open-source učebnice dalším z potenciálně úspěšných inovativních projektů, které v progresivní Kalifornii v posledních letech vznikají, nebo upadnou brzy v zapomnění jako nefunkční a z pedagogického pohledu nepoužitelný nástroj?
Michal Černý: Učebnice na bázi open source

UPC od července zrychlí přípojky s rychlostí 20 Mbit/s na 30 Mbit/s. Nebude to ovšem zadarmo. Zákazníci si budou muset každý měsíc připlatit 50 korun k současnému paušálu. Stávající zákazníci, kteří dříve využívali služby Extreme a Professional byli na 30 Mbit/s migrováni již v prvních třech měsících letošního roku. Zrychlování se bude ale týkat pouze downstreamu, tudíž opět vzroste míra asymetrie. Navíc od dubna již UPC nenabízí možnost připlatit si za rychlejší upstream. Telefónica O2 minulý týden zase zveřejnila konkrétní podobu migrace stávajících zákazníků na novou nabídku pro rezidenční zákazníky. Migrační tarify jsou odvozeny od nových základních ADSL tarifů, přičemž k těmto jsou přidány doplňkové služby, zejména pevná IP adresa nebo zabezpečení.
Jiří Peterka: Stalo se: zrychlování kabelu a migrace na stavebnici

e-shopy - nákupní košík

Už minulý týden se v médiích objevila zpráva, že provozovatel internetového obchodu Vltava.cz požádal o ochranu před věřiteli. Firma je zadlužená, vlastníci se pravděpodobně snaží o její prodej či rozprodej a vyhlášením insolvenčního řízení tak získávají čas pro další jednání. Iniciátorem insolvenčního řízení byl sám většinový vlastník, investiční společnost Milestone Partners, která svůj podíl koupila loni v říjnu. Podle Jiřího Hlavenky, ideového tvůrce Vltavy, může za problémy, se kterými nyní jeden z nejstarších českých e-shopů potýká, její amatérské vedení. Kritizuje také rozhodnutí předchozího investora Genesis, který před rokem přišel s novou strategií. Ta měla spočívat v ukončení aktivního obchodování na valné většině internetových obchodů v síti Vltava.
Karel Wolf: Vltava.cz – konec jednoho snu?
Jiří Hlavenka: Vltava.cz: všechny chyby, které jsme kdy udělali

Logo NetClub
Hostem červnového setkání NetClubu bude Petr Koubský. IT analytik a guru. Řídil časopisy Softwarové noviny a Inside. Od roku 2008 působí jako analytik a konzultant na volné noze. Externě přednáší na katedře informačních technologií pražské Vysoké školy ekonomické v Praze. Tématem setkání bude: IT v krizi a po ní. Registrovat se můžete už nyní. Záznamy z předchozích setkání naleznete na NetClub blogu.
Microsoft

Když se řekne Microsoft a interoperabilita, zní to na první poslech trochu podivně, strategie této společnosti byla dlouhá léta založena na proprietárním softwaru a dalších uzavřených řešeních. Kdy a v čem přesně nastala změna a jakým směrem se vydává společnost dnes?
Karel Wolf: Jean Paoli: Interoperabilita v Microsoftu

NetMonitor

Když jsme vás v březnu informovali o nové metodice měření NetMonitoru, nenapadlo nás, že její zavádění do praxe bude tak komplikované, že způsobí dvouměsíční výpadek oficiálních výsledků návštěvnosti. V průběhu procesu implementace nové metodiky došlo k několika problémům. Příliš se nezdařila výměna měřících kódů spojená s definicí URL masek a některé servery se tak dostaly do kategorií, ve kterých neměly co dělat. Tato nepříjemnost byla však poměrně jednoduše odstranitelná na rozdíl od skutečnosti, že z nové metodiky vypadává ICQ jako neměřitelná služba. A výpadek více než 600 tisíc reálných uživatelů by pro Centrum znamenalo přepustit svou druhou příčku Mafře. Na čtvrtečním jednání SPIRu se rozhodlo, že data za březen a duben budou vyhodnocena podle staré metodiky a měla by být k dispozici snad už příští týden.
Patrick Zandl: Boj o data NetMonitoru nemá konce
Patrick Zandl: NetMonitor bude podle staré metodiky a s ICQ

Facebook

Rusové investují do sociální sítě Facebook. Investiční společnost Digital Sky Technologies získala za 200 milionů USD necelá 2% preferenčních akcií. Hodnotě investice odpovídá počet uživatelů, kteří jsou na Facebooku zaregistrováni. Nechybí mezi nimi ani politici, umělci, herci či další známé tváře veřejného života. Svůj profil zatím ale na Facebooku nemá hlava katolické církve. Uživatelé však mohou s papežem díky speciální aplikaci sdílet virtuální pohlednice. To na 50 tisíc Čechů zase v posledních dnech sdílelo ideu házet vajíčka na představitele nejmenovanné polické strany.
Jiří Macich: Pope2you: Papež na Facebooku nebo v iPodu
Patrick Zandl: Facebook získal 200 milionů USD investic z Ruska
Vojtěch Bednář: Webová vaječina 

Přestože byla technologie ADSL vyvinuta v letech 1990 až 1992 ve Spojených státech, snaží se jeden český „vynálezce“ dokázat, že způsob nasazení dnešního ADSL vychází z patentu, který si nechal zaregistrovat v roce 1998. Na jeho praktiky upozornila prostřednictvím asociace APVTS Telefónica O2. Ačkoli řešení ing. Hájka souviselo původně s vylepšením způsobu poskytování dial-up připojení o vlastní ústřednu, jeho tvůrce je přesvědčen, že tím vlastně vymyslel ADSL.
Jiří Peterka: Jak adresovat dual-stack

IPv6 přináší obrovský adresní prostor ve všech směrech. Dává správcům koncových sítí daleko větší volnost, nenutí je ke kompromisům a sáhodlouhým úvahám, zda hranici podsítě posunout o jeden bit doleva nebo doprava. Jak navrhnout jeho adresování a jak je sladit se stávajícími IPv4 adresami?
Pavel Satrapa: Držitel patentu na ADSL komplikuje Telefonice O2 život

BRAND24

Datové schránky

Na začátku prázdnin budou spuštěny datové schránky. Ty budou povinně používány pro doručování všem právnickým osobám a všem orgánům veřejné moci, volitelně pak i fyzickým osobám. Měsíc před „ostrým startem“ ale už poslanci schválili novelu zákona, který vznik datových schránek upravuje. Novela počítá s tím, že všechny schránky budou automaticky zaktivovány až 1. listopadu. Tudíž první tři měsíce poběží systém v jakémsi zkušebním provozu. Na návrh Hospodářské komory bude možné od léta 2010 využívat datové schránky nejen pro doručování a podávání, ale také pro dodávání. Zákon také nově zavádí sankce za šíření spamu a škodlivých kódů.
Jiří Peterka: Datové schránky 2.0

Jak se české děti chovají na Internetu? Které služby využívají nejčastěji? Chrání dostatečně své soukromí? Odpovědi nejen na tyto otázky přináší výzkum pro Nadaci Naše dítě, který v českých rodinách realizovala výzkumná společnost TNS AISA. Z rizikových činností dominuje posílání fotek a ti zveřejňování osobních údajů.
Jan Handl: České děti a Internet

Jaké jsou vaše zkušenosti s obchody pod hlavičkou Vltava.cz?

  • Dobré.
    22 %
  • Špatné.
    10 %
  • Různorodé.
    23 %
  • Žádné nebo téměř žádné.
    44 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).