Hlavní navigace

Týdenní revize: pravá tvář CentralWay a diskuse kolem možného odchodu šéfa Centrum Holdings

3. 10. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Evropská komise si myslí, že cena za terminaci hovorů v mobilních sítích v ČR klesá příliš pomalu. Máme se bát regulace internetového videa? Zdeněk Zajíček, hlavní protagonista revolučních změn v českém eGovernmentu, odchází z ministerstva vnitra. Mediatel Internet dlouho zanedbával, nyní má právě s online projekty ambiciózní cíle. Je CentralWay spíše investor nebo investiční konzultant? Pavel Mucha patrně odejde z Centrum Holdings.

Google nedávno představil třetí generaci webového prohlížeče Chrome. Nová verze například slibuje tradiční posílení výkonu enginu V8 pro zpracování kódu v jazyce JavaScript stejně tak jako implementaci podpory nových prvků z HTML 5 v čele se značkou video. Google Chrome 3 ale přináší i novinky v uživatelském rozhraní. A nejen v něm. Konkurenční Mozilla Corporation připravuje na příští rok nové verze Firefoxu, konkrétně 3.7 a 4.0. Už nyní ale předkládá k veřejné diskusi návrhy podoby uživatelského rozhraní. Domněnky o nasazení konceptu Ribbon se ukazují jako liché.
Jiří Macich: Google Chrome 3, Firefox čekají změny

Za dlouhých sedm let klesla cena za zakončení hovorů (terminaci) v mobilních sítích v ČR o pouhých 67 haléřů. Všimla si toho i Evropská komise a v polovině září vyzvala Český telekomunikační úřad (ČTÚ), aby zintenzivnil regulační kontrolu v mobilních sítích. Ačkoli díky nařízení ČTÚ poklesne letos cena za terminaci o 103 haléřů, EK toto tempo nepovažuje za dostatečné. ČR stále patří mezi země s nejvyššími poplatky za terminaci hovorů v mobilních sítích ze všech zemí sedmadvacítky. Na začátku příštího roku bude cena za terminaci stanovena na 1,96 Kč, podle představ EK by do konce roku 2012 měla poklesnout na 3 eurocenty, tedy asi přibližně 75 haléřů. Jak se projeví pokles cen za terminaci do ceny pro koncového zákazníka?
Jiří Peterka: Stalo se: kauza mobilní terminace

Vitalia logo
Tip: Snídaně je bezpochyby nejdůležitějším jídlem dne, přesto ji často šidíme nebo dokonce nesnídáme vůbec. Děláme velkou chybu. Správná snídaně je pro nás důležitější, než si myslíme. Jak ale správně snídat? A co jíst, abychom správně nastartovali den?

Ivo Lukačovič prý loni odmítl nabídku na prodej portálu Seznam.cz. Podle informací, které tento týden přinesly Hospodářské noviny , se Lukačovičovi zdálo 850 milionů dolarů za majoritní podíl ve firmě málo, představoval by si rovnou miliardu. To v konkurenčním Centrum Holdings (CH) se pravděpodobně schyluje k personálnímu zemětřesení. Poté co jej na konci září opustil David Hác, který měl na starosti videoprojekty a magazín Žena.cz. Nyní se prý kýve židle i pod dosavadním šéfem CH Pavlem Muchou. Hlavním důvodem má být nespokojenost majoritního akcionáře fondu Warburg Pincus s finančními výsledky a také s některými personálními postupy. CH informace o možném odchodu Muchy dementuje.
Jiří Macich: Ivo Lukačovič prý odmítl 850 milionů dolarů za Seznam.cz
Patrick Zandl: Pavel Mucha odejde z Centrum Holdings (doplněno o odmítavé stanovisko Centrum Holdings)

CentralWay

Švýcarská investiční společnost CentralWay ohlásila nedávno vstup hned do třech dalších lokálních internetových firem najednou (Hypermedia s jejich Hyperinzerce.cz, dále Autobazar.eu a Toprecepty.cz Toprecepty.cz). Právě oznámení vstupu do dalších českých internetových projektů opět rozvířilo hladinu okolo investičního uskupení CentralWay. V diskusích padají na jeho adresu často silná slova, skoro stejně silná jako superlativy, jimiž se CentralWay vychvaluje ve svých tiskových zprávách. Je CentralWay investorem v pravém smyslu slova? Proč je tato firma za svůj přístup k investicím občas kritizována? Zjišťovali jsme, jak zkušenost s tímto investorem s odstupem času hodnotí zástupci firem, do nichž CentralWay kdysi investoval, ale i ti, ve kterých investici ještě drží. Jisté je to, že CentralWay se minimálně do nedávna choval spíše jako investiční konzultant, než jako investor. S tím rozdílem, že za svou práci dostal zaplaceno několikanásobek běžné částky. Podle Jiřího Hlavenky je největší chybou českých podnikatelů na Internetu, že i když peníze do svého dalšího rozvoje potřebují, příliš aktivně je nevyhledávají a jenom se „nechávají vyhledat“. A CentralWay této skutečnosti náležitě využívá. O aktivitách skupiny CentralWay můžete diskutovat na Mikrolupě na Facebooku.
Jiří Hlavenka: Jak se také dá investovat na českém Internetu
Patrick Zandl: CentralWay je pohádka o tvorbě pohádek

Naše elektronická identita se v dnešní době neomezuje jen na e-mail, který není problém uvést na papírovou vizitku. Způsoby, jak nás kontaktovat, jsou o poznání rozsáhlejší: adresa profilu na Facebooku, Twitteru, Flickru, účet na Skype, ICQ či Google Talk a mnoho dalších. Novým trendem je vytváření elektronickým vizitek, které dovolují tyto informace nejenom předávat, ale i držet aktuální. Odzvoní postupně klasickým papírovým vizitkám nebo to dopadne podobně jako s předpověďmi o konci tištěných periodik nebo knih?
Michal Hron: Elektronické vizitky chrání nejen naše lesy, ale i nervy

Brzy nás možná čeká novinka – Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) hodlá regulovat internetový videoobsah. Do Parlamentu se dostane i návrh zákona z dílny ministerstva kultury o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání a o změně některých zákonů. Je něco takového zapotřebí?
Jan Handl: Snaha regulovat internetové video v Česku je spíše odsuzována

BRAND24

Ve čtvrtek na svou funkci rezignoval náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček. Zdůvodnil to tím, že mu ministr vnitra Martin Pecina omezil pravomoci. Zajíček společně s tehdejším ministrem vnitra Ivanem Langerem hrála klíčovou roli v oblasti eGovernmentu. Společně se jim podařilo něco nevídaného: v oblasti eGovernmentu prosadili do praxe (a hlavně do legislativy) ještě mnohem dalekosáhlejší změny, než o jaké se (většinou nepříliš úspěšně) snažili jejich předchůdci. Možná až tak dalekosáhlé, že teprve s odstupem času si začínáme uvědomovat, kam až sahají a co všechno obnáší. Jenže než stihli uvést do života své největší projekty (rozjet datové schránky, a následně zavést základní registry), přišel na jaře letošního roku pád vlády. Ministr Pecina se netají tím, že hodlá na ministerstvu šetřit právě v oblasti eGovernmentu a na informačních technologiích. Spuštění datových schránek už s největší pravděpodobností nic nezastaví, ale jak odchod náměstka další projekty z oblasti eGovernmentu, zatím není jasné.
Jiří Peterka: Je český eGovernment v ohrožení?

Mediatel logo

Společnost Mediatel se Internetu v minulosti příliš nevěnovala. Nyní se chce ale pustit do webu s o to větší vervou. Má dlouhodobou koncepci a velice ambiciózní cíle. Už příští rok by se v návštěvnosti webu zlatestranky.cz ráda přiblížila dosud neohroženému vládci českých katalogů firem serveru firmy.cz, který provozuje Seznam. Mediatel vsází na mapy, mobilní aplikace, ale chystá například propojení katalogu se sociálními sítěmi. „Výsledky vyhledávání by měly být do budoucna více interaktivní a umožňovat jednoduše provést i další kroky, jako objednání služeb či nákup zboží,“ říká Luboš Čipera, výkonný ředitel pro online služby a strategický rozvoj.
Martin Vyleťal: Snaha regulovat internetové video v Česku je spíše odsuzována

Máte pocit, že se snížení regulovaných cen mobilní terminace nějak promítlo do koncových cen pro zákazníky?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).