Hlavní navigace

Týdenní revize: Wolfram Alpha strhl pozornost médií, Vltava.cz je v platební neschopnosti

23. 5. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Francouzští poslanci schválili tzv. digitální gilotinu, co na to jejich evropští kolegové? Aukce s platbou za příhoz zakotvily už i na českém Internetu, ministerstvo financí je zatím toleruje. Média pasovala nedávno spuštěný sémantický vyhledávač Wolfram Alpha do pozice rivala Googlu. Internetový obchod Vltava.cz je v insolvenčním řízení, akcionáři nejsou ochotni do firmy dále investovat. Lidovky od úterý v novém.
Gilotina

Zatímco se stále debatuje o konečné podobě tzv. evropského telekomunikačního balíčku, ve Francii minulý týden poslanci a posléze i senátoři přeci jen schválili návrh kontroverzního zákona, umožňujícího odpojení od Internetu těch uživatelů, kteří porušují autorská práva. Nový zákon je bezpochyby výsledkem úspěšného lobbingu hudebních vydavatelství a filmových studií, stejně tak jako dalších držitelů autorských práv, kteří v přijatém zákoně vycítili šanci oddálit vznik nových byznys modelů, odpovídajících současným technologickým a dalším trendům. Mají podobné represivní zákony smysl? Není náhodou zakopaný pes v tom, že například představitelé hudebního průmyslu nejsou schopní uznat, že ten hlavní problém není v uživatelích, kteří se nechají zlákat ke stažení nelegálního obsahu, ale spíše v tom, že hudební průmysl by se měl zbavit některých dogmat a způsobu myšlení a měl by hledat způsoby, jak učinit legální cestu distribuce obsahu pro uživatele zajímavější? Bude tím správným směrem do budoucna model paušálního zpoplatnění?
Jiří Peterka: Stalo se: digitální gilotinou ke kultuře za paušál

RIO Media logo

Společnost RIO Media v poslední době realizovala dvě velké akvizice. Mezi její nedávné úlovky patří například frýdecko-místecká společnost MATTES AD, významný kabelový a bezdrátový operátor, který nabízí služby pod značkou 802.cz. Jaké má RIO Media plány do budoucna? Generální ředitel Petr Zapletal v rozhovoru pro Lupu prozradil, že firma se rozhodla vydat cestou optických sítí a na technologii IP plánuje přebudovat i klasické kabelové sítě, které získala v rámci svých akvizic. Nové portfolio služeb by se mělo objevit na podzim letošního roku. Proč RIO Media zatím nepoužívá žádná licencovaná pásma pro bezdrátový přenos signálu?
Zdeněk Polách: Petr Opletal: RIO Media sází na optiku a HD, má však co nabídnout i babičce z Benešova

Logo NetClub
Hostem červnového setkání NetClubu bude Petr Koubský. IT analytik a guru. Řídil časopisy Softwarové noviny a Inside. Od roku 2008 působí jako analytik a konzultant na volné noze. Externě přednáší na katedře informačních technologií pražské Vysoké školy ekonomické v Praze. Tématem setkání bude: IT v krizi a po ní. Registrovat se můžete už nyní. Záznamy z předchozích setkání naleznete na NetClub blogu.
Aukce s platbou za přihození

Nový Apple iPhone 3G bez jakýchkoliv závazků pod 700 Kč. Nevěříte? Za takovou cenu je opravdu možné na českém Internetu populární mobilní telefon koupit. Stejně tak je možné sehnat další zboží za podobně dumpingové ceny. V Česku se totiž začínají objevovat „aukční servery“, nabízející zboží na principu tzv. all-pay auction. Mechanismus prodeje je velmi jednoduchý. Výrobku chtiví uživatelé přihazují v aukcích, jejichž počáteční cena je zpravidla nastavena na 1 Kč. Vyhrává ten, jehož nabídku již nikdo nepřebije. Vtip je v tom, že provozovatel inkasuje od uživatelů určitou částku za každý příhoz. Obvykle se jedná o sumy v řádku desetikorun za příhozy v řádech desetihaléřů. Stanou se podobné servery soustem pro ministerstvo financí (MF ČR)?
Patrick Zandl: Přicházejí: aukce s platbou za příhoz, letadlo či spíše loterie?

Twitter

Twitter je dnes bezpochyby nejúspěšnějším představitelem mikroblogovacích systémů. Pokud také patříte mezi uživatele Twitteru rozhodně byste si neměli nechat ujít článek Honzy Handla, ve kterém představuje některé užitečné aplikace a nástavby pro pokročilé uživatele. Například díky službě TweetStats máte k dispozici přehledné grafy o vaší aktivitě. TweetValue pomůže určit hodnotu vašeho účtu a aplikace Twitter Grader pak odpoví na otázku, kdo je nejlepší „Twitterista”.
Jan Handl: Twitter pro pokročilé

Vitalia logo
Tip: Celodenní práce u počítače lidskému tělu škodí, což je známý fakt. Existují poučky, jak správně sedět. Ale schválně, jak dlouho vydržíte sedět rovně a nehrbit se? Zdravotním problémům můžete předcházet jednoduchým pravidelným cvičením přímo v kandeláři. Poradíme vám, jak na to.
Wolfram Alpha

Wolfram Alpha, neboli nový sémanticky orientovaný vyhledávací stroj, byl médii pasován do pozice služby, která přinese revoluci v oblasti internetového vyhledávání a která bude směle konkurovat zavedenému Googlu. Předně je potřeba říci, že porovnávat Google a Wolfram Alpha, je jako porovnávat hrušky a jablka. Wolfram Alpha totiž na konkrétní dotaz odpoví konkrétní informací představenou v přehledné formě. Vyhledávač je zatím ve zkušebním provozu a je patrné, že má ještě stále co dohánět. Navíc trpí podobnými potenciálními problémy stejně jako ostatní znalostní databáze, mezi které patří například velmi malá možnost ověřování dat z pohledu uživatele. Otázkou je také aktuálnost, rozsáhlost a schopnost kombinování informací uložených v databázi, která je využívána jako zdroj informací pro zpracování odpovědí na dotazy uživatelů. A co Google? Jak ustál mediální masáž? Uspíšil prý vypuštění Google Squared, firemní testovací verze sémantického vyhledávače, která by se měla v Labs objevit v nejbližší době.
Patrick Zandl: Wolfram Alpha proti Google a s médii
Michal Černý: Mýtus sémantického webu nebo znalostní vyhledávač Wolfram Alpha?

Reakce na článek o kolaboračních platformách ukázaly, že kolem užití web 2.0 nástrojů ve firmách koluje stále řada mýtů a nejasností. Z diskuze vyplynulo, že čtenáři mají zkušenosti s prvními pokusy o implementaci těchto nástrojů, ale často nejsou pozitivní a implementační selhání jsou připisována jiným důvodům, než které ve skutečnosti za špatnou implementací stojí.
Jan Kodera: Web 2.0 kolaborační platformy II – mýty implementace

Vánoční dárek

V březnu letošního roku otevřel internetový obchod MALL.cz na okraji Prahy nové distribuční centrum, které disponuje skladovacími plochami o výměře 6800 m2. Dva měsíce po zahájení provozu jsme se byli podívat, jak ve skutečnosti probíhá expedice zboží, které si zákazník objedná prostřednictvím e-shopu. Proč je nový skladovací areál stále více než z poloviny prázdný? Podle jakého klíče vybírá prodejce zboží, které nakupuje na sklad? Nejen na tyto otázky naleznete odpověď v článku s bohatým obrazovým materiálem.
Karel Wolf: Reportáž: jak se odbaví vaše objednávka v e-shopu

Protokol BGP patří k těm protokolům, o kterých normální koncový uživatel neví, a přesto by bez něj současný Internet nemohl fungovat. V posledním roce tento protokol zasáhlo několik problémů – nejprve byl objeven zásadní útok na BGP, následně došlo k nestabilitě v síti díky kombinovaným chybám v implementacích BGP u směrovačů Cisco a MikroTik. Nyní došlo bohužel k další nestabilitě, která byla způsobena chybou v implementaci BGP v démonu Quagga.
Ondřej Surý: Další nestabilita v BGP protokolu ohrozila Internet

Rozšířená realita

Augmented Reality neboli rozšířená realita, kterou je možné definovat jako kombinaci virtuální reality s realitou skutečnou a to v reálném čase, je považována za fenomén, který by v blízké budoucnosti mohl zásadním způsobem ovlivnit rozvoj v oblasti informační společnosti. Možnosti, které rozšířená realita nabízí, dokumentuje aplikace Wikitude, instalovaná v mobilním telefonu s operačním systémem Android. Wikitude umožňuje doplnit obraz, který je snímán kamerou telefonu o dopňující informace o tom, co na obrázku ve skutečnosti je.
Patrick Zandl: Příští fenomén: rozšířená realita je budoucnost webu

BRAND24

Akciová společnost Vltava.cz, provozovatel stejnojmenného internetového obchodu, je v insolvenčním řízení. Rozhodl o tom brněnský krajský soud na žádost představenstva společnosti. Současní vlastníci už nechtějí do firmy dále investovat. Vedení firmy hodlá požádat soud o vyhlášení moratoria a připravit plán na restrukturalizaci.
Jiří Macich: Vltava.cz je v insolvenčním ří­zení

Zpravodajský server Lidovky.cz změní po třech letech svou podobu. Podle Veselina Vačkova, śéfredaktora Lidových novin, se mohou čtenáři těšit na přehlednější titulní stránku, logičtější řazení zpráv v rubrikách a lepší navigační systém. Důraz bude také do budoucna kladen na větší interakci mezi papírovými Lidovými novinami a serverem Lidovky.cz.
Jiří Macich: Lidové noviny: nová podoba webu a integrovaný newsroom

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).