Hlavní navigace

Názor k článku Transportní protokol SCTP od Pavel Satrapa - Výhodami by měla být hlavně vyšší spolehlivost a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 5. 2001 8:20

    Pavel Satrapa (neregistrovaný)
    Výhodami by měla být hlavně vyšší spolehlivost a nižší zatížení zúčastněných strojů.

    Více IP adres cíle neslouží k rozkládání provozu při přetížení, ale k zajištění větší spolehlivosti - pokud některá neodpovídá, použije jinou. K rozkládání provozu nemá SCTP potřebné informace.

    Jako menší režie nebylo ani tak míněno pár bajtů v hlavičkách, ale spíše zpracování na koncích. Představte si dvě aplikace, které si vyměňují informace po deseti navzájem nezávislých kanálech. Když to uděláte jedním TCP spojením a kanály budete rozlišovat na úrovni aplikačních dat, zpoždění (opakování) jednoho paketu způsobí zpoždění všech kanálů.

    Když navážete pro každý kanál jedno TCP spojení, získáte jejich vzájemnou nezávislost, ale spotřebujete alespoň na jedné straně 10 portů (TCP spojení je identifikováno čtveřicí: IP zdroje, port zdroje, IP cíle, port cíle) a na každé straně bude pracovat desetkrát algoritmus zajišťující spolehlivost - tedy buffery, okénka, časovače a veškerý cirkus kolem nich, což je nezanedbatelné zatížení.

    Naproti tomu u SCTP jsou kanály odlišovány a "znezávisleny" na úrovni SCTP. Zpoždění paketu se dotkne jen kanálů, jejichž data v něm byla obsažena. Mechanismus zajišťující spolehlivost a opakování ztracených paketů je jen jeden, společný pro celou SCTP asociaci.

    Čili teoretický smysl to jistě má, i když je podobnost s TCP dost značná. Jak (zda) se SCTP osvědčí v praxi se dá v současnosti jen těžko odhadovat. To ukáží až zkušenosti.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).