Hlavní navigace

Tranzitní operátoři - Deutsche Telekom

15. 5. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dalším tranzitním operátorem, který se nechal "změřit" v našem seriálu, je Deutsche Telekom AG (DTAG). Na našem IP trhu dlouho působil jen prostřednictvím Global One, kterou spoluvlastnil. V roce 2000 však došlo k akvizici PRAGONETu a nyní začal vystrkovat růžky.
Jak už vyplývá z názvu, Deutsche Telekom je bývalým německým monopolistou. Společnost je největším evropským operátorem, což přineslo potřebu rozdělit aktivity do několika divizí. T-Online je největším ISP v Evropě, T-Mobile (kam patří i náš RadioMobil, který se ostatně právě přejmenovává) provozuje mobilní sítě, T-Com provozuje klasické telefonní služby a T-Systems se zabývá dodávkou služeb s přidanou hodnotou. Ač by se dalo očekávat, že správu a prodej konektivity má celosvětově na starosti T-Online či T-Com, ve skutečnosti tyto služby zajišťuje T-Systems. To ovšem není jediná zajímavost. V ČR funguje společnost T-Systems Czech, jež však nemá s prodejem IP konektivity nic společného; jedná se o přejmenovaný Debis, který se zabývá informačními systémy. Pro konektivitu, obzvláště tu tranzitní, si musíte dojít do PRAGONETu.

DTAG disponuje tranzitní sítí, které říká Telekom GlobalNet (TGN). Tato tranzitní síť není postavena na principu pokládání vláken do země (samozřejmě vyjma lokalit, kde je DTAG majetkově účasten v bývalém monopolistovi – kromě SRN například na Slovensku nebo v Maďarsku), ale na principu pronájmu kapacit. Výhodou takového řešení je nízká investiční náročnost, na druhou stranu jsou provozní poplatky pochopitelně větší, než kdyby DTAG platil sám sobě. Přestože začal tuto síť budovat až jako jeden z posledních velkých operátorů, v současnosti TGN pokrývá 40 zemí po celém světě.

IP infrastruktura TGN je reprezentována AS3320. K této síti je možné se připojit přímo nebo prostřednictvím lokálních poboček – u nás AS21142 (tranzitní AS PRAGONET).

V oblasti transoceánských kapacit TGN uplatňuje podobnou strategii jako v pozemních okruzích. Momentálně tak disponuje 80 Gb/s kapacity v transatlantických kabelech a 10 Gb/s kapacity v transpacifických. V USA a v Americe obecně disponuje vlastní sítí, což ji podobně jako většinu lepších operátorů na našem území řadí do společnosti Tier-1 operátorů (při užití modernějšího rozdělení). Při propojení v USA nemá jednoho partnera, seznam peerujících partnerů však naznačuje politiku orientace na několik velkých propojovacích partnerů.

Národní IP infrastruktura je připojena okruhem o kapacitě STM-1 do Vídně, přičemž do konce pololetí by mělo mít toto připojení kapacitu 2 x STM-4 – rozhraní je samozřejmě POS. Faktem je, že připojení je realizováno nad vlastní DWDM a SDH infrastrukturou (vlákno je pronajato od TransgasNetu), která má kruhovou topologii (Mnichov, Praha, Bratislava, Budapešť, Vídeň). Na úrovni DWDM jsou dodávány například 10 a 2,5 Gb/s okruhy pro síť GÉANT.

Tranzitní POPy jsou na našem území umístěny v KCP (Kongresové centrum Praha – bývalý Palác kultury), kde má PRAGONET svoje kolokační a datové centrum, a v lokalitě Ivančic u Brna. V těchto místech PRAGONET připojí zákazníky za portovou cenu.

PRAGONET „nemá valných předsudků“, které by se týkaly typu připojení zákazníků. Připojení je možné klasickými sériovými okruhy (E1, E3), různými variantami ethernetu (od 10Base T, přes 100Base TX, až po1000 BaseT), technologii ATM nebo pomocí POS (STM-1, STM-4, STM-16). PRAGONET ovšem v Praze mocně tlačí svojí ethernetovou páteř, dá se tedy očekávat, že připojení zákazníků bude realizováno právě na tomto protokolu. V případě přímého připojení na AS3320 je prozatím nutné použít klasické bitově transparentní služby (rozuměj SDH).

Kromě tranzitního IP (doplněného news a IPv6 konektivitou) může T-Systems na našem trhu nabídnout celou škálu transportních technologií – počínaje DWDM kanálem, přes SDH a ATM, či tranzitní IP VPN. Pokud zabrousíme do služeb klasických operátorů, najdeme tam GPRS roaming (GRX) nebo terminaci hlasových minut – jak klasicky, tak VoIP. Jistě si vzpomenete na Paegas Internet Call či NetCall55 od Eurotelu – oba byly realizovány právě jako VoIP služba DTAG. Televizním stanicím dodává transportní služby pro signál (například přenosy pro EBU z olympiády).

Technologie, nad kterými je Telekom GlobalNet postaven, jsou dodávány Lucent Technologies (DWDM a transevropská SDH), CISCO Systems a Juniper Networks (IP).

Tipy C

Je samozřejmě otázkou, zda se DTAG ještě nepustí do boje o Český Telecom poté, co vláda jeho privatizaci odložila. Nezávisle na tomto faktu je nicméně zřejmé, že se bude DTAG snažit nadále zvětšovat objem tržního koláče na našem trhu.

K metodice popisu je třeba říct, že posíláme seznam otázek vybraným operátorům a následně jejich odpovědi konfrontujeme na schůzce s realitou. Tento způsob fungování jednak zaručuje stejnou tématickou bázi a jednak nám umožňuje prohlédnout jednoduché PR triky a případně zamezit vzájemnému nepochopení otázek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý konzultant v oblasti Internetu, telekomunikací, videa a komercionalizace technologických výsledků výzkumu a vývoje. Pohybuje se na rozhraní akademické vs. komerční sféry a internetové infrastruktury vs. přenosů videoobsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).