Hlavní navigace

Tranzitní operátoři - Nextra

23. 5. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dalším operátorem "na holení" je v našem seriálu Nextra. Zatímco většina popisovaných společností provozuje tranzitní síť, která je primárně určena pro velké poskytovatele, Nextra tu svoji používá především k připojení vlastních poboček v jednotlivých zemích.
Nextra je dceřinou společností bývalého norského monopolisty, Telenoru. Ten na našem území vykazuje aktivity hned v několika oblastech, vedle Nextry je to také společnost Telenor Networks, která působí jako operátor v FWA 26 GHz nebo konzultační společnost DCIT. Na evropské úrovni je třeba upozornit na satelitní aktivity Telenoru, který dokonce vlastní několik přenosových družic. Na našem trhu již Telenor působí velmi dlouho (například DCIT vznikla v roce 1994), svoje internetové aktivity však získal dvěma akvizicemi. Nejprve pohltil společnost Terminal Bar (kterou časem přejmenoval na Telenor Internet a poté Nextra) a v dobách vrcholící národní konsolidace pak navíc získal internetovou divizi PVT, která do té doby působila pod značkou pvt.net. V souvislosti s tendrem na FWA také došlo k založení samostatné společnosti Nextra Wireless (dnes Telenor Networks), která posléze licenci získala. V minulosti Telenor nabízel také satelitní služby pro poskytovatele připojení, ale vzhledem k rychlému rozvoji pozemních propojení se zbytkem světa – a některým nectnostem satelitního spojení – již dnes na tomto poli aktivní není.

Tranzitní síť Telenoru se jmenuje NEXTBONE. Jako většina sítí je tvořena především pronajatými kapacitami; Telenor tedy vlastní optiku do země nezakopává. Tato síť má poměrně málo POPů (Londýn, Oslo, Stockholm, Amsterdam, Frankfurt, Praha, Bratislava, Vídeň, Budapešť, USA) a určitě je zajímavé, že aktivity ve východní Evropě jsou na srovnatelné úrovni jako v Evropě západní. Síť je vybudována na bázi SDH, respektive POS, rychlosti páteřních okruhů jsou na úrovni STM-1.

IP infrastruktura NEXTBONE se nalézá uvnitř AS 8210. V ČR je také možné připojit se k NEXTBONE prostřednictvím českého zastoupení Nextry – AS 6721.

NEXTBONE je tzv. transatlantický provider, který se na rozdíl od předchozích nepasuje do role Tier-1, ale ukončuje svoji síť na východním pobřeží USA, kde má napojení na Tier-1 operátory (nemá jednoho Tier-1 partnera). Jak již bylo zmíněno, infrastruktura NEXTBONE je založena na STM-1 okruzích, přičemž existují tři tyto trasy přes Atlantik. Stejně jako ostatní panevropské sítě pak NEXTBONE realizuje různá propojení v evropských peeringových centrech.

Infrastruktura na českém území je připojena okruhy o kapacitě STM-1 (rozhraní POS) do Frankfurtu a Bratislavy, a společně s Vídní tvoří kruhovou síť ve střední a východní Evropě. Tranzitní SDH okruhy dodává pro NEXTBONE Aliatel.

Tranzitní POPy jsou na našem území umístěny v lokalitách Podvinný mlýn (sídlo PVT v Praze 8) a Nagano (Praha 3 – u nákladového nádraží Žižkov), kde má Nextra svoje kolokační a datová centra. Připojení protokolem BGP-4 do AS 6721 je vedle citovaných míst možné také v Brně, Ostravě, Hradci Králové, Českých Budějovicích a Plzni. V těchto místech Nextra připojí zákazníky do NEXTBONE za portovou cenu.

Ani Nextře nedělá problémy připojit zákazníky prakticky celým portfoliem druhovrstvových protokolů. Připojení je možné klasickými sériovými okruhy (E1, E3), různými variantami ethernetu, technologii ATM nebo pomocí POS. Vzhledem k dostupným kapacitám na našem trhu bude připojení orientováno spíše na rychlosti do E3 (34 Mb/s).

Kromě holé IP služby NEXTBONE na našem trhu nabízí operátorům také služby tranzitu Usenet News nebo MPLS VPN (i když nabídka VPN je orientována spíše na business klientelu). Pokud se podíváme na další nabízené služby, najdeme také terminaci hovorů v různých státech/lokalitách.

Technologie, na kterých je NEXTBONE postavena, jsou dodávány CISCO Systems.

BRAND24

Svou roli na českém trhu NEXTBONE vidí především v poskytování služeb byznys zákazníkům. Vzhledem k provozovaným kapacitám nebude dodávat STM-16 okruhy, ale spíše se soustředí na menší hráče na trhu a zákazníky z řad podniků, které postupem času objevují kouzlo multihomingu. Výhodou při získávání tohoto typu zákazníků je pak FWA nabízené sesterskou Telenor Networks.

K metodice popisu je třeba říct, že posíláme seznam otázek vybraným operátorům a následně jejich odpovědi konfrontujeme na schůzce s realitou. Tento způsob fungování jednak zaručuje stejnou tématickou bázi a jednak nám umožňuje prohlédnout jednoduché PR triky a případně zamezit vzájemnému nepochopení otázek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý konzultant v oblasti Internetu, telekomunikací, videa a komercionalizace technologických výsledků výzkumu a vývoje. Pohybuje se na rozhraní akademické vs. komerční sféry a internetové infrastruktury vs. přenosů videoobsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).