Hlavní navigace

Třetí do party: EDGE i u Eurotelu

4. 3. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Eurotel oficiálně oznámil to, co se už pár dní tušilo - že i v jeho GSM síti je již možné používat EDGE. Ceny za připojení zůstávají stejné a pokrytí signálem pravděpodobně potěší především mimopražské uživatele. A také má Eurotel novou politiku výstavby WiFi bodů - pokrývá i menší města a vesnice dle požadavků zákazníků.
Zatímco T-Mobile a Oskar prezentovali spuštění EDGE ve své síti jako poměrně přelomovou událost, Eurotel působí dojmem, jako by pomalu ani nechtěl, aby se to moc vědělo – EDGE v jeho GSM síti již nějaký čas běží (Eurotel tvrdí, že již několik měsíců) a oficiální tisková zpráva následovala až po té, co si toho někdo všiml a naměřené výsledky, které rozhodně nešlo dostat z GPRS, zveřejnil.

Důležité je, že po dlouhém období, kdy se Eurotel k EDGE (alespoň navenek) stavěl spíše zády, je nyní jasné, že i tento operátor rychlejší datové přenosy v síti GSM nabídne. Vzhledem k tomu, že EDGE se obvykle považuje za komplementární technologii k UMTS (kde nebude síť třetí generace, pojedou data přes EDGE, takže rozdíl nebude tak velký jako mezi UMTS a GPRS), se s nasazením EDGE víceméně počítalo, ale toto téma rozhodně nepatřilo u Eurotelu k příliš oblíbeným. Je jasné, že pro datové přenosy tu je z hlediska firmy primární jiná síť – CDMA2000 1× EV-DO -, takže i oznámení se konalo poměrně potichu, Eurotel konstatoval, že EDGE již nějakou dobu v jeho síti běží (takže předstihl Oskara) a rychlejší přenosy je možné využívat za stejných podmínek jako standardní GPRS.

Pro zákazníky je bezpochyby příjemné, že cenové podmínky pro využití jsou stejné jako u GPRS – jak u měřených, tak u paušálních tarifů. Pokud tedy zákazník má terminál vybavený podporou EDGE (v daný okamžik defacto stále jen mobily od Nokie a datová karta Sony Ericsson GC85), může bez jakýchkoliv dalších změn a úprav využívat vyšší rychlosti. Jelikož mezi T-Mobile a Eurotelem zuří průběžná cenová válka o GPRS připojení, kdy se operátoři navzájem trumfují, kdo nabídne výhodnější podmínky, zdá se nyní již skoro jisté, že „dočasné“ odložení poplatku za EDGE u T-Mobile bude nenápadně přesunuto na „stále“. T-Mobile původně chtěl od 1. dubna za rychlost převyšující 85 kbit/s vybírat poplatek 200 korun měsíčně, v úterý, po novinkách od Oskara, přesunul tento termín na „polovinu letošního roku“, ovšem protože s cenou 899 korun měsíčně by byl T-Mobile dražší nejen než Eurotel, ale i než Oskar, který od úterý nabízí neomezený tarif GPRS/EDGE za 800 korun (vše bez DPH), nikdo se nebude divit, pokud nakonec od příplatku za rychlost T-Mobile odstoupí zcela.

Zajímavé je v případě Eurotelu pokrytí – především pokud porovnáme prohlášení společností a faktické pokrytí. Všechny tři firmy prohlašují, že EDGE nabízejí v oblastech, kde zaznamenávají nejvyšší datové toky přes GPRS. A tak T-Mobile začal s pokrýváním velkých měst, v současné době částečně pokrývá Prahu, Brno, Ostravu, Olomouc, Plzeň a České Budějovice (mapa). Oskar začíná s pokrytím 80 procent obyvatel Prahy a 60 procent Brna s tím, že další pokrytí záleží na poptávce. Ovšem pohled na mapu EDGE u Eurotelu bude asi překvapením – pokrytí Prahy či Brna je spíše sporadické, další ostrůvky pokrytí jsou rozesety po celé republice – Karlovy Vary a okolí, Strakonice, Ustí nad Labem, Jičín, Pardubice, Šumperk, oblast na jihovýchod od Brna či například Šluknovský výběžek. Eurotel tak asi má největší území pokryté signálem EDGE, byť podle všeho nemůže konkurovat pokrytím populace T-Mobile či Oskarovi. Pokud má Eurotel v těchto oblastech největší datové přenosy přes GPRS, asi má se svým Eurotel Data Nonstop radikálně jiné chování zákazníků než konkurence. Nebo jsou za daným pokrytím úplně jiné důvody, například postup modernizace sítě.

Chcete-li si být jisti, že se nacházíte v oblasti pokrytí EDGE, asi zatím nezbývá než ještě chvíli počkat. Na webu Eurotelu je dostupná jen malá mapka a infolinka zatím netuší vůbec žádné podrobnosti (například u T-Mobile vám infolinka podle adresy sdělí, zda je v dané oblasti EDGE, či nikoliv).

WiFi do každé vesnice

Zatímco pro řadu uživatelů představuje WiFi jeden z neefektivnějších způsobů, jak se připojit k Internetu – technologie 802.11b/g se používá především jako poslední míle (takto nabízí připojení jak velká řada komerčních poskytovatelů, tak například mnoho komunitních sítí typu CZFree.net) – pro velké firmy bylo WiFi především synonymem pro lokální hotspoty na letištích, v hotelích, kongresových centrech, restauracích a podobně, kde si může každý uživatel mobilního počítače či PDA s podporou WiFi snadno surfovat po Internetu. Ovšem Eurotel změnil v poslední době svou politiku a kromě vytváření hotspotů začal používat WiFi také jako náhradu poslední míle. Vysílač, resp. anténu, umístí spolu se svými anténami pro GSM, případně další sítě, a tak je možné se v dané lokalitě připojit pomocí venkovní směrové antény.

Eurotel touto změnou strategie zcela jasně směřuje na běžné domácí, případně firemní uživatele, přičemž zužitkuje již existující infrastrukturu – přidělat ke stávající BTS ještě základnovku pro WiFi a příslušnou anténu asi nebude takový problém, stejně tak s připojením přes existující spoje k Internetu. Je zajímavé, že podle všeho se nezaměřuje jen na oblasti, kde se takto vytvořené připojení stane jedinou variantou pro rychlý Internet, protože nabízí připojení například i ve větších městech, jako jsou Pardubice, Praha 1 a podobně – ovšem velká řada přípojných bodů se nachází v menších obcích.

V praxi se tak v seznamu přípojných míst Eurotel WiFi Jet objevila řada městeček a vesnic, jako jsou Branišovice na Znojemsku, Buk u Vimperka, Hlásná Třebáň, Hluboká nad Vltavou, velice známé horské středisko Horská Kvilda na Šumavě, Jesení-Osnice, Pec pod Sněžkou, Velké Přílepy, Třebotov či Vestec.

Toto pokrytí samozřejmě není konečně, Eurotel je připraven na základě požadavků zákazníků zvážit a vybudovat nové přístupové body. Postup je relativně jednoduchý, je potřeba shromáždit určitou skupinu zákazníků (bohužel Eurotel nespecifikuje přesnější počet) a prostřednictvím infolinky podat individuální požadavek na zřízení nového bodu. Pokud to bude možné z hlediska technického a bude dostatečný počet zájemců o zřízení připojení, Eurotel může nový přístupový bod vybudovat, s tím, že s zájemci uzavře smlouvu o využívání služby Eurotel WiFi Jet na dobu 12 měsíců, ať již ve verzi Basic, nebo Nonstop.

Rychlost připojení jsou sdílené 2 Mbit/s na jednu základnovou stanici, přičemž podle dostupných informací není na připojení aplikováno žádné datové ani jiné omezení.

Ceny za WiFi Jet

Eurotel nabízí dva programy – WiFi Jet Basic, kde je v paušální platbě zahrnuto deset hodin připojení, a WiFi Jet Nonstop. Důležité je, že zákazník se může připojovat k libovolnému přístupovému bodu Eurotelu a také Českého Telecomu – takže v případě připojení přes WiFi Jet doma se lze například s notebookem připojovat i v restauracích a podobně.

Eurotel nyní nabízí slevu na paušál u WiFi Jet Basic, kdy je do 30. června 2005 paušál snížen ze 150 korun na jednu korun měsíčně (bez DPH), což zahrnuje již zmíněných deset hodin připojení. Pokud máte přenosný počítač a potřebujete se občas připojit někde ve městě, v podstatě není do konce června co řešit, levnější je už jen připojení v některých internetových kavárnách, kde se lze připojit zcela zdarma. Po vyčerpání deseti hodin stojí každá další hodina 30 korun bez DPH.

Eurotel WiFi Jet Nonstop je připojení časově neomezené a stojí 899 korun bez DPH měsíčně – cena, která se kupodivu shoduje s cenou za připojení přes Data Expres. Tato varianta je vhodná především pro trvalé připojení, tedy například v domácnostech či ve firmách.

Tipy C

Kromě smluvních tarifů je možné využívat připojení k WiFi také po zaplacení prostřednictvím SMS (pouze zákazníci Eurotelu) nebo Go kuponu, to je ale vhodné pouze pro příležitostné připojení.

Změna politiky Eurotelu ohledně využívání WiFi je určitě vítanou novinkou pro řadu uživatelů. V rámci promo akce potěší především uživatele přenosných počítačů, ale díky výstavbě přípojných bodů i v poměrně odlehlých oblastech, kde tak Eurotel skvěle využije existující infrastrukturu, může být připojení přes WiFi od Eurotelu zajímavou možností k ADSL či CDMA, případně velmi dobrou náhradou za připojení přes GPRS v případě, že ani CDMA, ani ADSL dostupné není.

Budete využívat EDGE?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).