Hlavní navigace

Třetí vlna Windows Live vyplavila nové programy

30. 9. 2008
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 29
Společnost Microsoft před několika dny uvolnila veřejnou testovací verzi nové generace softwarového balíčku Windows Live Suite. Ta patří do produktové řady Windows Live Wave 3, což je další pokus o nastartování zatím nepříliš úspěšných internetových aktivit Microsoftu. Jak nové programy vypadají a s čím přicházejí?

Vlajkovou lodí inovovaného balíku Windows Live Suite je zbrusu nový komunikační program Windows Live Messenger 9. Staré známé programy Windows Live Mail, Windows Live Photo Gallery a Windows Live Writer se dočkaly aktualizace a rovněž přibyly některé úplně nové součásti jako je Windows Live Movie Maker, případně Windows Live Family Safety.

Betaverze nové sady Windows Live Suite zatím není dostupná v češtině. Podporuje Windows XP i Windows Vista, ovšem nový program Windows Live Movie Maker se nabídne k instalaci již jen pod Windows Vista. Microsoft tak zřejmě zahajuje další etapu pohřbívání stále velmi oblíbených Windows XP. Jejich uživatelé však zrovna nad nedostupností Windows Live Movie Makeru truchlit nemusí, ale popořadě.

Windows Live Suite

Windows Live Messenger podeváté a zase o něco lépe

Přestože nový Windows Live Messenger přichází jako major verze, mnoho novinek zapracováno nebylo. Hned na úvod musíme zklamat uživatele toužící po podpoře panelů v okně s konverzací. Na ni opět pamatováno nebylo. Nějaké zajímavé novinky se přece jen najdou.

Předěláno bylo hlavní okno programu s kontakty. Přehlédnout nelze nový design, který přebírá grafické rysy charakteristické pro řadu Windows Live Wave 3 a lépe ladí s motivem Windows Vista. Zejména jemný přechod ze světle modré do bílé působí podstatně lehčím dojmem než starší motivy vzhledu. Komu by nový design neseděl, může sáhnout po jiném motivu. Oproti dřívějšku jsou možnosti nastavení vzhledu o něco širší. Do záhlaví okna můžete použít i libovolný vlastní obrázek.

Windows Live Messenger

Ale Microsoft si nehrál jen s barvičkami a obrázky, přichystal i nové funkce. V hlavním okně přibyl speciální seznam pro oblíbené kontakty, do kterého si můžete přetáhnout libovolný kontakt. Neplní se tedy automaticky podle četnosti komunikace s jednotlivými uživateli. Nastavení layoutu seznamu oblíbených kontaktů a ostatních kontaktů bylo rozděleno, takže u těch uložených mezi oblíbenými můžete třeba zobrazovat avatara v jedné ze tří velikostí a u ostatních kontaktů jen puntík symbolizující aktuální stav uživatelů. To je sice hezké, ale uživatelé by jistě spíše uvítali, kdyby i kontakty mezi oblíbenými bylo možné rozdělit na ty online a ty nedostupné.

Další novou funkcí a vůbec zřejmě největší inovací je podpora komunikačních skupin. Neplést se skupinou kontaktů pro přehlednější rozdělení adresáře. V devátém Windows Live Messengeru se skupiny kontaktů přejmenovaly na (resp. při lokalizaci velmi pravděpodobně přejmenují) na kategorie kontaktů. Do skupin nelze přidat každého uživatele, který vás napadne. Je třeba rozeslat pozvánky, které adresáti musí akceptovat, aby přistoupil do vámi založené skupiny.

Windows Live Messenger

Nové skupiny kontaktů mají evidentně posílit komunitní charakter Windows Live služeb a z hlediska komunikačních funkcí podporují třeba hromadné rozesílání zpráv. Zatím ale tato funkce není ještě úplně dopracována a její skutečné možnosti zřejmě poznáme až ve finální verzi.

Komunitní charakter posiluje také nové pole v hlavním okně Windows Live Messengeru informující o posledních aktivitách uživatelů ze seznamu kontaktů v rámci služeb Windows Live jako je třeba aktualizace profilu, publikování nových fotek a podobně. Uživatelům komunitních serverů typu Facebook jistě není třeba smysl funkce blíže představovat. Panel lze v nastavení programu skrýt. Jeho velikost však není možné měnit dle potřeby (na výběr jsou jen dva režimy zobrazení: malé nebo větší).

Drobných úprav se dočkalo i okno s konverzací. Například okolo avatarů se zobrazuje barevný rámeček indikující stav uživatelů. Betaverze zřejmě obsahuje chybu, protože okno konverzací si nepamatuje zvolenou velikost avatarů. Po změně z velkých obrázků na malé se po zavření okna při příštím otevření opět zobrazí velké rušivé avatary. Doufejme, že to není funkce, ale skutečně chyba, kterou betaverzi můžeme odpustit. Kladně naopak lze ohodnotit podporu pro mnohonásobné připojení uživatele např. na více počítačích či zařízeních současně.

Windows Live Messenger

Bezpečnostní novinkou je upozornění na možné riziko plynoucí z kliknutí na odkazy. Není to však nic, za co bychom Microsoft mohli chválit. Patří do kategorie obtěžujících funkcí. V okně konverzace se totiž při výskytu URL zobrazí žlutý varovný proužek, kterého se zbavíte, pouze pokud rozkliknete více informací o (ne)bezpečnosti odkazů. Pak sice zmizí, ale po ukončení relace se s ním při dalším výskytu URL opět setkáte. Zobrazuje se jak u kontaktů v adresáři, tak u uživatelů, které mezi kontakty nemáte.

Vypnout tuto pseudobezpečnostní funkci nelze. V nastavení je možné pouze zvolit, zdali URL ve zprávách od osob ze seznamu kontaktů mají být klikatelné či nikoliv. Tato funkce je nedotažená a obtěžující a po předchozích zkušenostech s bezpečnostními funkcemi Microsoftu si netroufám tvrdit, jestli je to pouze rys betaverze.

Windows Live Mail nyní i s kalendářem

Nová verze programu Windows Live Mail svou téměř jedinou, ale velkou inovací překonává celý seznam novinek ve Windows Live Messengeru. Windows Live Mail je modernější náhradou za tragicky zastaralý Outlook Express z Windows XP nebo Windows Mail z Windows Vista. Základní funkce pro práci s poštou nijak významně dotčeny nebyly. Design se samozřejmě přizpůsobil motivu Windows Live Wave 3, což mimochodem odnesly ikony u tlačítek v nástrojové liště, kde tak zůstávají jenom jejich textové popisky. Graficky to sice programu ulehčilo, ale orientace je určitě o něco horší.

Windows Live Mail

Tou již avizovanou zásadní novinkou je přítomnost plánovacího kalendáře, který tak doplňuje RSS čtečku nebo adresář ve výbavě programu. Z Windows Live Mailu se tak pomalu, ale jistě stává náhrada za placený Microsoft Outlook, tedy pokud jde o méně náročné uživatele. Asi není překvapením, že kalendář ve Windows Live Mailu je propojen se starou známou webovou službou Windows Live Calendar. Svůj kalendář tak můžete mít po ruce jak z e-mailového klienta, tak z kteréhokoliv počítače připojeného k Internetu prostřednictvím webového prohlížeče.

Windows Live Mail - kalendář

Používat můžete více samostatných kalendářů, takže lze třeba oddělit pracovní a osobní agendu. Lze je ale volitelně prolínat, takže není problém najednou zobrazit více kalendářů a vidět tak třeba časovou kolizi událostí. Události z jednotlivých kalendářů jsou pak rozlišeny barvou. Zobrazení kalendáře je možné v denním, týdenním nebo měsíčním režimu.

K dokonalosti však kalendáři mnohé chybí. Například v denním zobrazení by se předpokládalo, že po vložení události na řádku konkrétní hodiny bude automaticky přednastaven čas, ovšem stále zůstává automaticky přednastaveno, že se událost týká celého dne. Podstatnější problém však vidím v chybějící možnosti nějak smysluplně kalendář prohledávat nebo v nulovém propojení kalendáře s hlavním oknem programu. Vhod by mi přišel třeba panel s náhledem událostí alespoň na aktuální den.

Windows Live Photo Gallery nyní rychlejší

Aktualizací zřejmě nejméně dotčeným programem je Windows Live Photo Gallery pro úpravu, správu a prohlížení obrázků a potažmo fotografií. I zde redesign odnesly ikony v panelu nástrojů. Doufejme, že jde jen o provizorní stav a ve finále opět budou grafické symboly přítomné, protože ovládání programu je bez nich přece jen o poznání kostrbatější.

Windows Live Photo Gallery

Naopak pochválit musím výrazné zrychlení aplikace. Dříve na mě aplikace Windows Live Photo Gallery působila dosti neohrabaně (a soudě podle ohlasu i jiných uživatelů to nebyl jen můj dojem). Mám-li subjektivně srovnat rychlost posledních betaverzí Google Picasa a Windows Live Photo Gallery, tak počin Googlu před programem od Microsoftu mírně zaostává. Na druhou stranu Picasa stále přináší podstatně více funkcí, protože na možnostech úpravy fotek Microsoft nezapracoval skoro vůbec.

Integrovaný editor se dočkal jen minimálních úprav (vzhled a složení hlavní nabídky) a doplnění dvou dílčích funkcí: aplikování efektu černobílého snímku (na výběr je šest variant) a natáčení obrázku. To se hodí třeba když vyfotíte mírně křivě například kostelní věž a potřebujete ji na fotce narovnat, aby vám nepadala k jedné straně. Ale žádná světoborná funkce to také není. Přepracováno dále bylo táhlo pro zoom, které je nyní lépe přístupné.

Podstatně zajímavější je funkce pro rozpoznání obličejů na fotografiích, takže si díky štítkům můžete třeba rodinné fotografie poměrně jednoduše roztřídit.

Windows Live Movie Maker: zatím hodně slabé

Kdo by čekal, že Windows Live Movie Maker bude vylepšenou verzí programu pro střih videa Windows Movie Maker z příslušenství Windows Vista, bude určitě zklamán. Ani uživatelé Windows XP nemusí litovat, že pro ně tento program není dostupný, protože Windows Movie Maker z Windows XP je podstatně lepším programem. Pokud někdo Windows Movie Makeru z příslušenství Windows XP či Windows Vista vyčítá přítomnost jen elementárních funkcí, bude na nový Windows Live Movie Maker určitě jen nevěřícně zírat. Neumí totiž prakticky nic.

Snad jde jen o prvotní nástřel, který do vydání finální verze dozná doplnění funkcí alespoň na úrovni původního Windows Movie Makeru, protože v současné podobě je naprosto k ničemu a marně přemýšlím, co Microsoft sledoval jeho veřejným uvolněním v této fázi vývoje.

Windows Live Movie Maker

Za pozornost v případě tohoto programu stojí snad jedině přítomnost konceptu uživatelského rozhraní ve stylu prostředí Ribbon známého z Office 2007. Podle neoficiálních informací právě zde Microsoft vidí budoucnost rozhraní svého softwaru a v chystaných Windows Seven se s ním budeme setkávat podstatně častěji.

Windows Live Writer: lepší práce s videem

V nové betaverzi Windows Live Suite nechybí Windows Live Writer, desktopový editor pro bloggery, který lze propojit nejen s Windows Live Spaces, ale také například s Blogger.com či stále populárnějším publikačním systémem WordPress. Novinek je však i zde poskrovnu.

Windows Live Writer se veze na současné vlně popularity online videa, takže vylepšuje práci s videem. Přibyla totiž možnost vložit do zápisku video z pevného disku a Windows Live Writer se už postará o jeho uložení na některou z podporovaných služeb pro sdílení videa a řádné vložení videa do vašeho blogu. Logicky nechybí podpora služby SoapBox od Microsoftu.

Redmondský softwarový gigant je v rámci Windows Live Suite poněkud netradičně velkorysý i k uživatelům konkurenčních služeb, takže vedle možnosti posílat fotky na Flickr od Yahoo nechybí ani podpora pro ukládání videí na YouTube ze stáje Googlu.

Windows Live Family Safety aneb rodičovský filtr

Z Windows Live OneCare do Windows Live Suite zavítal rodičovský filtr Windows Live Family Safety. Nefunguje na základě uživatelských účtů ve Windows Vista nebo Windows XP, ale využívá účty Windows Live ID, takže lze jedno nastavení sdílet na více počítačích.

Administrace probíhá přes webové rozhraní, takže rodiče mohou měnit nastavení ochrany dětí před škodlivými vlivy Internetu, aniž by museli být fyzicky přítomni u daného počítače. Rodiče dětem vytvoří vlastní Windows Live ID, které děti budou používat při práci s počítačem.

Součástí Windows Live Family Safety je filtrování stránek. Centrální registr vhodných a nevhodných stránek prozatím bohužel není připraven na český Internet, takže třeba ani přístup na typicky dětské webové stránky není implicitně povolen. To se ale při eventuální lokalizaci služby a nástroje Windows Live Family Safety může změnit.

Zatím je pro našince k dispozici hlavně uživatelský blacklist a whitelist, jehož složení si rodiče mohou ovlivňovat sami. Rodiče také mohou monitorovat, jaké stránky si děti prohlíží nebo co na Internetu dělají. Mohou též dětem schvalovat kontakty v rámci služeb rodiny Windows Live včetně komunitního serveru Windows Live Spaces nebo komunikační služby Windows Live Messenger.

Windows Live Family Safety

Pokud děti chtějí na nějakou zablokovanou (resp. explicitně nepovolenou) stránku, mohou rodičům jednoduše odeslat požadavek ke schválení. Rodiče též mohou pružně schvalovat či blokovat přístup na stránky z historie pohybu dětí po webových stránkách.

Před Microsoftem je ještě hodně práce

Windows Live Suite se nám utěšeně rozrůstá. Žádné funkční zemětřesení se sice nekoná, ovšem novinek je v součtu poměrně dost. Betaverzi je třeba momentálně hodnotit s nadhledem, takže nemá smysl vynášet nějaké velké soudy nad rozpracovaným produktem.

BRAND24

Už teď ale můžeme kladně hodnotit zatím jen letmo nastíněnou podporu skupin ve Windows Live Messengeru (ale prozatím jen opatrně), práci s videem ve Windows Live Writeru, celý systém rodičovského filtru, myšlenku zakomponovat do Windows Live Mailu také kalendář a ve výsledku může být Ribbon ve Windows Live Movie Makeru také plusem, protože ovládání původního Windows Movie Makeru je místy poněkud toporné. Takže minimálně v některých případech si Microsoft slušně našlápl.

Nicméně našla by se i řada věcí, za které Microsoft rozhodně pochválit nemůžeme, a také řada věcí, které bude ještě třeba upravit, doladit a dodělat, aby je kritici nemohli zcela po právu omlátit redmondským vývojářům o hlavu. Windows Live Movie Maker je při momentální funkční výbavě nepoužitelný, Windows Live Photo Gallery a Windows Live Mail citelně postrádají grafické symboly v nástrojové liště. A funkce pro varování před odkazy ve Windows Live Messengeru patří k těm, které slušně řečeno uživatele nepotěší.

Používáte nějaký rodičovský filtr?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).