Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Tři pravidla budování komunity (i pro Marka) od Ladislav Zajicek - Z vlastni zkusenosti vim, ze nejlepsim postupem pro...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 10. 2000 20:14

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Z vlastni zkusenosti vim, ze nejlepsim postupem pro hledani neceho, co ma vest nekam dal, je - tvrde zkritizovat to, co dosud je. A to bez ohledu na jakekoli vazby, ktere clovek k veci ma.
    Takze nastinim kritiku toho, co na Lupe - ve vztahu k budovani nejake komunity - je.
    1) Na Lupe je enormne nizky pocet diskusnich prispevku, zvlaste pak takovych, ktere by naznacovaly, ze na Lupu chodi znalci temat. Neni to jen dojem - pokud se clanek zabyva necim, jako "od zitrka peceni holubi do vsech vasich hub" nebo "jak co dostat zadarmo", "kolik zase budu za co muset kde platit" apod., pak je odezva velka. Na clanky, ktere se zabyvaji abstrakcemi, je pocet prispevku malicky, pokud vubec nejaky. V prumeru je vsak "deeply down".
    Proc na Lupe reaguje tak malo lidi, si musi Lupa rozebrat sama. Pokud je to obecny jev, na komunity bude lepsi zapomenout a venovat usili tomu, co pritahne navstevniky necim jinym (z neceho se zit musi, ze?). Pokud to neni obecny jev, je potreba se poucit tam, kde to jede (poradne se tam podivat na uplne vsechno). Pokud by se totiz dosavadni kapacita navstevniku a reagujicich rozdrobila do vice skupin a nic vic nepribylo, budete si na Lupe poradne drbat hlavu a nejspis prikrocite ke zruseni projektu.
    2) - coz souvisi s predchozim, je otazka, proc lidi tak malo zajimaji clanky na Lupe (ve vztahu k celkovemu objemu Inetu). Kdyz se opet kouknu velekritickym okem na soupis clanku, te entite chybi jasne vedeni. Nikoli cenzorske (fuj!) ale smerovaci, resp. "zaberove". Co lidi nejvic tahne, jsou nove prekvapujici informace, ktere se jich tykaji bud primo, a kdyz ne primo, je v informaci neco, co prekvapuje natolik, ze pocit po precteni clanku neni ztratovy. Tim ani malo nenaznacuju, ze by to musel byt bulvar (staci ten v konferencich:) Kdyz se pak mezi takovymi intenzivbne prozivanymi clanky objevi i teoreticky, ma vetsi sanci na vyssi ctenost i objem reakci. A nakonec - je dobre (tak jako v kazdem periodiku) oddelit aktualni (velmi zive podane) od nadcasoveho, resp. to aktualni vypichnout (ve stylu "Co se vsechno dneska nemuze stat, to byste snad ani neverili!" versus "Kdo tenhle vecny zapas konecne rozhodne?" (je to nadsazeno, aby vynikl kontrast)
    3) Predpokladam (NEVIM TO PRESNE!), ze vlivem nizke ctenosti Lupy bude i vyuzivani dalsich sluzeb Lupy mit nizsi cetnost. Pokud se mylim a je tam neco jineho (jako prodej sluzeb jinym subjektum), pak castecne sorry. Ale navstevnici titulni stranky tam zrejme moc nelezou, protoze techto navstevniku je mene z duvodu vyse uvedenych.
    4) Dulezita otazka - jaky je podil lidi, kteri na Lupu vlezou poprve v zivote a nikdy vice? Pokud je znacny, je nutne si odpovedet na otazku, jak dokazat (jakou nabidkou) jejich cast zachytit (primet je k opakovanym navstevam - jsou tam jiste i internetaci, rozhodne ale vsichni jsou uzivatele Inetu:)
    Domnivam se, ze bez kriticky, tvrde zanalyzovane skutecnosti a objeveni pricin daneho stavu onen komunitni projekt s nemalou pravdepodobnosti neprinese kyzene zlepseni. Akorat, ze se prehlizene nedostatky virove rozmnozi do sirsiho prostoru. Pravdepodobnost obratu beze zmeny dosavadni "nekoncepce" nelze vyloucit. Ale je to vetsi risk, nez kdyz se napred zatrese se vsemi, kteri u kormidla upadli do "koncepcni letargie", resp. slepoty, ktera nastava, kdyz se na neco koukate dlouhe mesice z prilisne blizkosti. A kdyz budu joooo kriticky, ba ironicky, mohu hodnotit uvedenou snahu o sirsi Lupu jako bezradnost nad "dychavicnosti" toho, co uz je, a kudy safra z toho ven - rozdrobenim male komunity, s nadeji, ze se na nove nalepi trochu vic lidi (do sub-sub-sub-odskoku lezou lidi min)?
    Ne aby tenhle muj prispevek nekdo zase bral jako urazku jeho/jejich osobnich Nejvyssich Svatosti! Otevrenost je vzdy lepsi, nez houstnouci, jakkoli nejsvetejsi puch:) Intelektualismus nema mit v DENNIM periodiku rozhodujici slovo, pokud mu za zady nestoji zcela letargicti sponzori:) Ale nesmi byt ani ublbly. Proste by mel byt sam o sobe zajimave sdelovanym pribehem, do ktereho se "neco intelektualniho" muze nenapadne podstrcit:)))
  • 19. 10. 2000 21:30

    MK (neregistrovaný)
    ... skoro bych se pod to podepsal ...

    Je to sice offtopic, ale ma to neco do sebe ...

  • 20. 10. 2000 8:26

    Jiří Donát (neregistrovaný)
    Není to off-topic (s výjimkou osobních názorů a nálepek na konci, ale i ty sem vcelku patří). Jedna z nejlepších věcí, které se mohou komunitě podařit, je získání vnitřní sebereflexe. Konstruktivní kritické názory jsou důkazem toho, že lidem na komunitě záleží, a že tedy v nich vznikl pocit spoluvlastnictví. Čím silnější tento pocit je, tím těsněji jsou lidé ke komunitě vázáni, a tím těsněji je naplněno pravidlo 3.
    O záludnostech tohoto pravidla píšeme dnes - i ve vazbě lidí na vytvářenou komunitu je nutné najít kompromis. V krajním případě by chápala jako "Nejvyšší Svátost" Lupu celá její komunita. Tím by Lupa ztratila životně důležitou zpětnou vazbu.

    Názor pana Zajíčka je tedy velmi pozitivní hodnotou pro Lupu i pro její komunitu.
  • 20. 10. 2000 10:54

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Pane Donate, prestante uz laskave globalne cpat vsem pod nos a vnucovat jim ve vsem nejake vlastnictvi a spoluvlastnictvi. Je to ponekud neslusne vuci tem, co na tyhle vase svatosti zvysoka kaslou. Pokud neverite, ze takovi lide jsou, udelejte si ankentni pruzkum, abyste vedel, ze kdyz se obracite verejne na lidi, tak je nemuzete hazet do jednoho pytle jakymikoli vymezujicimi privlastky. Neco jineho totiz raci byt respekt k tem, kteri neco delaji, tvori, k nazorum tech, kteri maji opravdu co rict, i respekt k tomu, co jim pravem nalezi. Ja k zadnemu serveru na svete (ani ke svym) nemam pocit vlastnictvi, nota bene k tem, ktere bezi s linuxovym softwarem zadara (klanim se geekum!:) Jinde jsem vzdy - i v prirode - jen na navsteve a dekuju, ze tam na navstevu muzu. Zkuste zapremitat nad pojmem "obec, jejiz clenove se respektuji (byt se i skadli)", ale nevlastni se. Je vam to trosku jasne, nebo je to pro vas naprosto zahadnym zjevenim celeho konciciho tisicileti?:)
  • 21. 10. 2000 23:04

    Jiří Donát (neregistrovaný)
    Děkuji za "poškádlení". Jinak respektuji Váš názor :-)

    JD

    PS: Máte samozřejmě pravdu v tom, že vlastnictví je velmi těžko stanovitelný pojem. V podstatě vždy, když použijeme slovo vlastnictví mimo kontext vlastnictví materiálního, jsme na nedefinované půdě. Asi lze říci jen tolik, že tento druh vlastnictví vyjádřuje vzájemný vztah dvou subjektů (v našem případě tedy vztah jedince a komunity).

    Takový vztah může nabývat hodnot z velmi široké škály - od absolutní nenávisti až po pocit naprosté sounáležitosti. Zdálo by se, že nálepku vlastnictví by bylo vhodné používat právě pro situace, ve kterých převládá pocit sounáležitosti.

    Ono to ale není tak jednoduché. Kromě míry "pozitivnosti" vztahu je zde ještě minimálně jedna osa: nazval bych ji mírou "lhostejnosti" vůči komunitě. Z některých příspěvků v této diskusi přímo čiší jakési těžko pochopitelné nepřátelství a negace; zároveň jsou však právě tito přispěvatelé velmi aktivními účastníky komunity. Znamená to, že mají ke komunitě velmi silný vztah - to, jak jej projevují, není v tomto smyslu podstatné. Tito uživatelé se tedy cítí velmi silnými spoluvlastníky komunity.

    V našem životě bohužel musíme pracovat s nepřesně definovanými pojmy. Pokud tedy ve Vás vyvolává pojem "vlastnictví" negativní pocity, můžeme jej v celém textu nahradit třeba pojmem "soudržnost". Možná je ale problém i někde jinde.
  • 22. 10. 2000 4:44

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Pane Donate, proboha, proberte se! To vase neustale vnucovani se s necim, mnozi jini lide nechteji a vecne prisuzovani jim to, jednoznacne pripomina bolsevika. Zacinam mit dojem, ze behem ery komunismu doslo k rekombinacim genu, ktere cekaji na navrat k normalu v pristich generacich.
    Jak vubec po uvedeni jasnych nazoru nekolika lidi muzete vypustit vetu: "Tito uzivatele se tedy citi velmi silnymi spoluvlastniky komunity"???!!! To uz je tvrda ignorance na bazi neschopnosti seznat, ze na svete neni ve vsem vyhradne vlastneni a vlastnictvi. Vy ani zbla nechapete komunity, ktere se zcela vymykaji vasim vlastnickym predstavam o svete. Mejte si je. Ale prestante uz ignorovat, ze existuji lidi, kterym je cizi vase neodbytna touha po vlastnictvi a snaha hledani vlastnictvi ve vsem. Dokazete nekdy pochopit, ze lidem, kteri se vubec neciti byt vlastniky komunit, nemuzete porad dokola tvrdit, ze jsou takovymi vlastniky?
    Predstavte si, ze treba na setkani lidi z mnoha nabozenstvi vystoupi nekdo a oslovi je: "Bratri v Kristu" a bude to opakovat kazdou chvili, prestoze vi, ze vystupuje na setkani lidi z ruznych nabozenstvi. Jak se na takovem setkani budou citit muslimove, buddhisti, pravoslavni...etc? Nekdo toho hlasatele prerusi a sdeli mu, ze tam nejsou jen krestani. On hned nato vsechny oslovi: "Bratri v Kristu"...a neprestane a neprestane. Nebo co kdyby premier vsechny osloval zasadne jen: "Drazi clenove nasi strany" (to jen za bolsevika bylo osloveni soudruhu takrka povinnosti).
    Takze, pane Donate, nejsme vsichni "bratri v Kristu", ani clenove nejake jedne strany, ani soudruzi, ani rouztouzeni zvlastnovatele vseho. Pokud i tohle upozorneni budete nadale ignorovat, vydatne posilite svuj image ignoranta.
  • 24. 10. 2000 10:06

    Petr K. (neregistrovaný)
    Myslím, že se spor až zbytečně vyhrotil.
    Jiří Donát používá jedno z konzultantských "buzzwords" převzatého z anglického "ownership", které zdaleka nemá tak ostrý výraz, jak ho chápe pan Zajíček. V češtině se na tomto místě používá někdy výraz "vzít si to za své" (který může ovšem také evokovat souvislost s vlastněním!).
    Já bych tu pro pana Zajíčka dráždivou větu formuloval třeba "Těmto uzivatelům to očividně velmi stojí za to se v komunitě zúčastnit." nebo "...mají silnou motivaci v komunitě pracovat."
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).