Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Tučňák: Klidná síla od Star - S linuxem jsem zacal jako s okrajovou zalezitosti...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 2. 2005 10:26

    Star (neregistrovaný)
    S linuxem jsem zacal jako s okrajovou zalezitosti pred tak tremi lety. Nainstaloval jsem MDK a byl jsem spokojen. Jenze MDK se mi diky me nezkusenosti pomalu menil ve widle. Na to jsem si rekl, ze to takhle nejde - MDK je na me moc komplikovane. Udelal jsem pruzkum mezi vsema co jsem znal, ze pouzivaji Linux a ti mi doporucili Debian. Zasel jsem za tim nejvetsim guru na Debian co jsem znal a pozadal ho o instalaci. Primo sem po nem chtel at udela na mem kompu instalaci dostatecne pomalu, abych vsecko odkoukal. Zadarilo se a ja mam ted system ktery je vecny:) Muzu si instalovat co chci a jak chci a jeste se mi nepodarilo to "posrat" tak, aby neby\lo cesty zpet jako u MDK. Takze Debian je za technicke podpory zdatnejsiho uzivatele pro zacatecniky nejlepsi volba. Pls. no flame:)
  • 14. 2. 2005 12:12

    Lucie (neregistrovaný)
    Zrejme nejsi dostatecne technicky zdatny ;-). Ja jsem dokazala oddelat Debian jiz potreti, a to jsem se tentokrat vyvarovala vsech partyzanskych "rucnich" instalaci obchazejicich dselect. (Myslim, ze jiz podruhe za to muze OpenOffice.)
    Ale na to, ze se kolem tohodle pocitace motaji ctyri lidi, kazdy si instaluje co chce a jak chce, kazdy chce jine GUI, jinak stare knihovny, jinou cestinu a dva z nich sem dokonce tahaji vselijaky windowsi soft, to jeste funguje skvele. Priste volim zase Debian.
  • 14. 2. 2005 12:51

    jr (neregistrovaný)
    no jo, "za podpory zdatnejsiho uzivatele"... ale kde ho vzit? ja treba ve svem okoli neznam vubec nikoho, kdo by pouzival jakykoliv linux, natoz Debian. a to nebydlim na horske samote s peti ovcema, ale v Brne. jsem proto vdecny za MDK.
    pripada mi, ze do takovychle diskusi prispivaji casto lidi "z oboru", kteri trosku ziji v takovem sklenikovem svete - jestli mi rozumite. ve vasem svete se informace siri rychle, kazdy z vas zna asi nekoho, kdo zna Debian...
    ale nam normalnim lamackym uzivatelum pocitacu nezbyva nez Google... a Debian je v takovem pripade IMO pro zacatek prilis silna kava... snad casem, az se clovek "rozkouka v linuxu" pomoci MDK.
  • 14. 2. 2005 13:24

    Jiri Vit (neregistrovaný)
    Lidi, co blaznite. Tak si nainstalujte treba Ubuntu nebo Danix. Co je tezkeho na tom dat do mechaniky CD a nechat si system nainstalovat? Mimochodem takove Ubuntu je totalne pro blbce. Pokud umite ze seznamu polozek vybrat kurzorovejma sipkama polozku a stisknout Enter, muzu o Vas jiz ted prohlasit, ze se Vam to povede nainstalovat.

    Pokud budete chtit do systemu proniknout vice, tak Vas nejake to studium nemine, ale tak je to snad se vsim, co se chce clovek naucit, nebo ne?
  • 14. 2. 2005 15:41

    jr (neregistrovaný)
    jasne, ja se rad neco naucim - proto mozna casem i ten debian zkusim. ale mluvilo se tu o zacatecnicich - jestli je dobre jim to trochu znesnadinit (pripadne je odkazat na nainstalovani odbornikem) s za to ziskat vyssi stabilitu / trvanlivost. je pravda, ze Ubuntu ani Danix moc neznam, ale predpokladal bych, ze i kdyz jsou postavene na Debianu, tak jsou taky plne grafickych klikatek, takze jsem si rikal, ze co do stability na tom nebudou o moc lip nez Mandrake - nebo se pletu? zatim jsem mel takovou predstavu, ze cim min vselijakych konfigurovatek a udelatek v systemu clovek ma, tim stabilnejsi ma system. a pokud neni schopny takovy system konfigurovat, tak musi pouzit "klikatka", ovsem za cenu zhorseni stability.
  • 14. 2. 2005 16:27

    martink (neregistrovaný)
    Predpokladam, ze dnes uz nikdo nebude instalovat na desktop Woodyho (soucasny Debian stable), takze se se starym instalatorem vubec nesetka. A ten novy je tak jednoduchy, ze by instalaci zvladla snad i cvicena opice (12x zmacknout enter...)
  • 14. 2. 2005 17:21

    Jiri Vit (neregistrovaný)
    Kdo chce klikatka, ma mit klikatka, ale tim neni receno, ze to same nemuzete nakonfigurovat z konzole. Na stabilitu to nema vliv, klikatka si muzete odinstalovat nebo je nemusite pouzivat.

    Osobne jsem zacal na Mandraku, ale touzil jsem po dobrovolne rucni praci, tak jsem pak zkousel Slacka. Nakonec jsem skoncil u Debiana, ale jen kvuli pohodlnosti /apt-get/.

  • 14. 2. 2005 17:39

    Lukas "Drom" Lommer (neregistrovaný)
    Mno tak moje posledni (a jedina zatim) zkusenost s Ubuntu dopadla tak, ze... nedopadla. Instalace se zborila, kdyz to tam cpalo X.
    Ale tak mozna byla chyba na moji strane, nicmene, kazdej at pouziva, co chce, univerzalni a nejvhodnejsi distro asi neexistuje, ja mam na desktopu uz dlouho mdk a jsem s nim hodne spokojen, klikaci konfiguracni nastroje nepouzivam (a v systemu nemam - verte nebo ne, tech drake* nastroju se da zbavit), po ty dobe si myslim, ze se v mdk docela vyznam (zato ve slacku fakt nenajdu vubec nic :)))). Na serveru mam zas debiana stable a jsem taky spokojen a tak vubec...
  • 14. 2. 2005 23:54

    Alekibango (neregistrovaný)
    Kdyz uz zminujete Danix, tak mam dobrou zpravu pro milovniky Debiana a Danixu, ze Danix-ng (jehoz vydani je 'na spadnuti') je mnohem vice 'Debianni' nez predchozi verze postavene spise na Knoppixu. Vyresi se tim obcasne potize pri upgrade nainstalovaneho Danixu.

    Danix bude urcite k videni na letosnim linuxexpo.cz, radi vas tam uvidime.


  • 24. 7. 2005 0:30

    martin havlíček (neregistrovaný)
    ja nevim,pride mi ze se debian demonizuje do neceho strasne slozityho,jenom kvuli tomu,ze nema takuplne graficky klikaci instalaci.A co je na tom ?Debian je naprosto normální distro jako vsechny ostatni.Mj. jak nekdo muze spojovat podporu HW s nejakou konkretni distribuci ? Neni to spis zalezitosti kernelu,pripadne veci,k nemu pridruzenych ?Jeho velkou vyhodou jsou bezpochybu vyvojove vetve,dokumentace,unixoidnost....Z techto duvodu bych ji naopak kazdemu BFU se zajmem o linux jen doporucil,pac spravne navyky je treba ziskavat uz od mala ;).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).