Hlavní navigace

Turecko začalo blokovat Twitter, moc se mu to ale zatím nedaří

21. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Místní regulátor argumentuje tím, že si na Twitter stěžovali občané a o jeho zablokování rozhodly soudy. Premiér Erdogan ale nedlouho předtím Twitteru otevřeně hrozil.

V Turecku se schyluje k volbám (proběhnou 30. března) a šíření nezávislých informací se tamnímu premiérovi nehodí. Jen několik dnů poté, co se na Twitteru objevily dokumenty z vyšetřování korupční kauzy, ve které jsou podezřelí synové tří ministrů a několik jemu blízkých podnikatelů, dostal Twitter zákaz.

Premiér Recep Tayyip Erdogan přitom ve čtvrtek na předvolebním mítinku Twitteru a dalším sociálním sítím otevřeně hrozil: „Všchny je vyhladíme,“ řekl. „Ať mezinárodní společenství říká, co chce, nezajímá mě to. Všichni teď uvidí, jak je Turecká republika silná,“ dodal.

Turecký telekomunikační regulátor BTK začal přístup k webu Twitteru blokovat v noci na pátek. Podle agentury Reuters se přitom odvolává na soudní příkaz. Někteří občané si údajně stěžovali, že Twitter porušuje jejich soukromí a firma odmítla napadený obsah smazat.

Twitter, který má v Turecku asi 10 milionů uživatelů, zatím zablokování oficiálně nekomentoval. Na jednom ze svých účtů ale publikoval návod, jak mohou Turci tweetovat prostřednictvím SMS:

BRAND24

Na webu se objevují také další návody, jak blokování obejít – například změnou DNS (regulátor totiž zřejmě zatím web blokuje jen přes DNS servery, což ale zřejmě nepotrvá dlouho). Někteří lidé kreslí čísla alternativních DNS serverů i na předvolební plakáty Erdoganovy strany:

Čísla naznačují, že se tureckým úřadům zablokování Twitteru zřejmě moc nepovedlo a tamní uživatele paradoxně vybudilo k větší aktivitě – například podle údajů služby A World of Tweets, která v reálném čase sleduje, v jakých zemích se nejvíce tweetuje, se Turecko vyšvihlo do první pětky (pořadí se samozřejmě průběžně mění).


Autor: aworldoftweets.frogdesign.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).