Hlavní navigace

Tvá bábovička je hnusná aneb kvalita obsahu komunitních serverů

19. 8. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Skupinka programátorů sedí u piva a jeden z nich říká: "Cestou sem jsem šel kolem pískoviště, a to, co jsem tam viděl, bylo prostě příšerné. Samá bábovička. To jsou úplně zbytečné věci bez špetky umu... Doufám, že postaví tu Kaplického knihovnu, tomu říkám kvalitní stavba."

Divné? Nesmyslné? Ano, ale něco podobného se odehrává v mysli části internetových profesionálů v diskuzích kolem komunitních projektů, jejichž obsah tvoří náctiletí nebo přímo děti. Před pár lety byl Internet záležitostí vzdělaných, bohatých a většinou i technologicky zdatných osob. To se ovšem změnilo. Tak jako mobil už není značkou podnikatelského úspěchu, tak i Internet se stal masovou záležitostí, a to napříč generacemi.

Je vcelku logické, že v uživatelsky generovaném obsahu hrají v Česku prim právě náctiletí nebo čím dál více i děti. Je jich hodně, mají spoustu času, dost mladické odvahy a samozřejmě ještě žádnou „dospěláckou“ zakomplexovanost. Jako příklad si můžeme vzít Blog.cz. Průměrným uživatelem bude asi 12letá dívka. Poměřovat blogísek takového internetového uživatele s dospělým blogerem nebo dokonce profesně zaměřeným blogem nedává příliš smysl.

BRAND24

Stejně jako nás nenapadne poměřovat třeba dětskou slohovou práci s románem (nebo tu bábovičku s Kaplického knihovnou), tak bychom neměli porovnávat obsah, který tvoří na Internetu děti, s internetovým světem dospělých. Vidět obsah, který děti vytváří, jako „tupý“ (Lůza Internetu vládne?), je poněkud nešťastné.

Je vcelku pravděpodobné, že část uživatelů, kterým je nyní „náct“ nebo ještě méně a používají právě Blog.cz, se stane programátory nebo grafiky a bude za pár let blogovat třeba právě na Lupě. Zatím jsou to ale prostě děti a hrají si.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je marketingovým manažerem Blog.cz a s jeho uživateli si hraje na blog.blog.cz. Předtím založil a řídil herní vývojářské studio.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).