Hlavní navigace

Tvůrci Angry Birds přestřelili. Rovio začíná propouštět

2. 10. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Necelá pětina týmu finské firmy bude muset odejít. Podle šéfa firmy je lepší udělat ostrý řez dříve než později.

Loni nosilo visačku s logem Rovia ještě 800 lidí, brzy to bude o 130 méně. Firma velmi rychle vyrostla a jen za minulý rok nabrala 300 nových zaměstnanců. Teď ji ale srazily špatné výsledky. 

„Budovali jsme tým s předpokladem rychlejšího růstu,“ vysvětluje agentuře Reuters šéf Rovia Mikael Hed. Společnosti totiž loni klesl zisk na polovinu roku 2012 na 37,3 milionu dolarů. Naštvaní ptáci tak už letí z vrcholu dolů. 

Přesto se ale stali nejprodávanější mobilní aplikací všech dob. V dobách největší slávy do finské centrály přiteklo jen za prodej her ze série Angry Birds 195 milionů dolarů. 

Souboj naštvaných ptáků se zelenými prasaty se postupně z mobilních displejů přestěhoval na ty televizní. Ve Finsku a Číně dokonce vznikl zábavní park. Firma na rozdíl od konkurence nevsadila na agresivní freemium model, ale naopak, zkouší vydělávat na značce a merchandisingu. Ten tvoří v současnosti 47 procent tržeb Rovia. Angry Birds jsou prostě globální značka. I proto si Rovio také koupilo vlastní animátorské studio, ve kterém připravuje vlastní film. Premiéra by měla přijít za dva roky. 

BRAND24

Rovio čekají změny. Na začátku roku odejde Mikael Hed z pozice generálního ředitele a nahradí ho bývalý manažer z Nokia Pekka Rantala. A to není jediná změna. Střídají se i šéfové herní sekce, kam přichází manažer se zkušenostmi z EA Jami Laes

Skandinávská mobilní škola ale šlape dál. Další helsinský klenot jménem Supercell loni utržil 892 milionů dolarů. Loni do autorů úspěšné mobilní hry Clash of Clans nasypala japonská banka SoftBank 1,5 miliardy dolarů a ohodnotila je na tři miliardy. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).