Hlavní navigace

Twitter jako indikátor politických nálad?

20. 2. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Na Twitteru se probírá nejen IT život, ale i politika. Díky Twitteru jsem se dozvěděl, že slovenští uživatelé sociálních sítí svého premiéra zrovna nemilují. I když v tomto případě samozřejmě nelze zobecňovat, protože slovenští uživatelé Twitteru jsou velmi malou skupinou k vytvoření závěru, zdá se, že IT mládež svého politika moc nemusí.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

České politické strany mají na Twitteru kanály docela dlouho, ať už oficiální nebo neoficiální. A i když mě osobně politika téměř nezajímá (nebudu se přece zbytečně rozčilovat) a na Twitteru ji neřeším, pro mnoho lidí, které sleduji, je politika číslo jedna a dost o ní píší. Někteří dokonce píší téměř výhradně o politice. Když bych měl shrnout politické nálady českých uživatelů Twitteru (tedy těch, které sleduji), tak jsou silně zaměřené proti levicovým stranám, proti rudým a oranžovým. Dost příznivců mají menší nebo malé strany a nejvíce občanští demokraté. Upozorňuji, že jde o můj osobní názor vytvořený na základě čtení kanálů, které sleduji. Lze ale tvrdit, že česká scéna na Twitteru je z velké části pravicová.

Největší zášť cítí Češi na Twitteru proti nejmenovanému oranžovému politikovi, na toho si s chutí zanadávají všichni. Nejde ale o nějakou souvislou vlnu. I když ta asi brzy přijde, protože se blíží volby. Je třeba brát v úvahu, kdo u nás Twitter používá. Podle mého zejména mladí, inteligentní a vzdělaní lidé. Od toho se odrážejí i jejich politické názory a komentáře, prezentované na Twitteru. Kdyby byl Twitter sociální sítí plnou důchodců a nezaměstnaných, předpokládám, že by se nadávalo na úplně jiné figury české politiky.

Na Twitteru sleduji i dost Slováků. A právě díky tomu jsem zažil doposud největší vlnu politického odporu na sociální síti. Opět dodávám, že jde o mou „soukromou“ vlnu tvořenou těmi, které sleduji. Naprostá většina Slováků si v posledním týdnu docela výrazně a mnohdy i sprostě posteskla nad tím, že je na Twitteru začal sledovat jejich premiér. Tedy přesněji řečeno jeho tým (fanklub), ale to je celkem jedno. Slováci na Twitteru prostě ze svého premiéra nadšení nejsou a projevuje se to i tím, že pan premiér sleduje několik stovek Slováků a pouhé desítky mu to oplácejí. Pro úplnost je třeba dodat, že existuje i účet, který vypadá jako možný osobní a oficiální účet premiéra Fica. Ten je ale mrtvý, skoro nikoho nesleduje a není téměř nikým sledován.

BRAND24

Pokud je na Twitteru až tam moc „protipremiérovská“ nálada, nestálo by za to účty raději zrušit nebo nechat umřít? Má smysl dráždit hada bosou nohou a bojovat na poli, kde se to vyloženě nehodí? Nebo je naopak Twitter místem, kde má smysl bojovat a snažit se obhajovat své názory? Na účtu fanklubu slovenského premiéra se objevují většinou útržky tiskových zpráv a stručné informace o programu. Dialog skoro žádný. Není se co divit, kdo by měl chuť odpovídat na ostré a sprosté útoky.

Sociální sítě mají jednu velkou výhodu. Zatím se nemůže stát, že vám někdo nafackuje za to, když napíšete nepěkné věci o jiných. Pro kritizování politiků to platí také. Dokážete si představit pár sprostých nadávek vyřknutých osobně na mítinku nějaké politické strany. To by mohlo přinést nějakou tu ránu. I když většina z nás má na sociálních sítích neanonymní účty, přesto si občas dovolíme někoho poslat do patřičných míst. I politiky. A někdy je to fajn pocit, takže Slováky chápu…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).