Hlavní navigace

Twitter vyhrál u tureckého soudu, stát zatím zablokoval i Youtube

29. 3. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Politici musí být tolerantní k veřejným komentářům na svou adresu. Soud uznal, že stížnost bývalého tureckého ministra a jeho syna, která vedla k zablokování Twitteru, nebyla přípustná.

Těsně před nedělními komunálními volbami v Turecku si Twitter připsal jedno soudní vítězství: soud zrušil příkaz, který byl jednou ze záminek pro zablokování jeho služeb v zemi. Navzdory tomu, že jde už o druhé soudní vyjádření proti zákazu Twitteru, úřady dosud blokování nezrušily.

Soud ve svém verdiktu (celý dokument v angličtině najdete zde – PDF) argumentuje svobodou slova a nižší ochranou politiků před výroky na jejich adresu. Na Twitter si totiž stěžoval bývalý ministr dopravy Binali Yildirim a jeho syn Erkam Yildirim. Nelíbil se jim twitterový účet Hirsiza oy yok (v překladu „žádné hlasy pro zloděje“) a blog hirsizaoyyok.wordpress.com, na kterých se objevily materiály obviňující je z korupce.

Soud ale ve svém nynějším rozhodnutí mimo jiné říká, že oba muži jsou „…politickými osobnostmi, mezi jejichž povinností patří transparentnost, a mají podléhat veřejné kontrole. Měli by vykazovat vyšší toleranci k podobným typům prohlášení a komentářů a jejich výroky o porušení osobnostních práv tak nejsou přípustná.“

Soud zrušil předchozí verdikt, který dal oběma mužům 18. března za pravdu v tom, že účet a blog porušují jejich osobnostní práva. Neexistuje totiž žádný pravomocný rozsudek, který by je z korupce usvědčil, argumentoval tehdy soud. Příkaz založený na tomto verdiktu se pak stal (vedle dalších dvou příkazů) oficiálním důvodem, proč turecký regulační úřad Twitter zablokoval.

Válka na YouTube

Twitter na základě verdiktu opět zpřístupnil dotyčný účet pro turecké uživatele. Původně na něj totiž použil nástroj Country withheld content, který firmě umožňuje některý obsah před uživateli v konkrétních státech skrýt. Hlavní právnička Twitteru Vijaya Gadde také oznámila, že se firma dále snaží o kompletní odblokování svých služeb v Turecku – přes soudní rozhodnutí totiž zákaz stále platí.

A co víc: úřady ve čtvrtek tureckým uživatelům zablokovaly také YouTube. Došlo k tomu bez soudního příkazu, na pokyn ministerstva zahraničí. Na videoserveru se totiž objevily nahrávky údajného rozhovoru, ve kterém ministr zahraničí, šéf rozvědky a zástupce armády mluví o možné vojenské akci v Sýrii, napsal Wall Street Journal.

Pode tureckých úřadů jde o falzifikáty, které představují ohrožení národní bezpečnosti. Ministr zahraničí o nahrávkách mluví jako o „vyhlášení války“. Úřady zároveň vydaly zákaz nahrávky publikovat v tureckých médiích.

UX DAy - tip 2

Přestože podle některých zdrojů není blokování ani v tomto případě zdaleka stoprocentní, zákaz se už výrazně projevil na počtu přístupů tureckých uživatelů na YouTube. Na statistiky Googlu se můžete podívat zde

Je v nich vidět i „zub“ z roku 2010, kdy Turecko na čas přitvrdilo v blokování YouTube platného od roku 2008. Důvodem tehdy byla videa, která údajně urážela prvního tureckého prezidenta Mustafu Kemala Ataturka. Krátce poté ale úřady zákaz zcela zrušily – dotyčné materiály totiž z YouTube zmizely. Google tehdy popřel, že by je sám odstranil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).