Hlavní navigace

Týdenní revize: Bing na Yahoo i na Seznamu

1. 8. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Odesílání přístupových údajů do datových schránek se téměř zastavilo. Tzv. prodejní cyklus PC fungoval spolehlivě od 80. let, nyní se však zastavil. Je to snad předzvěstí, že dominance Microsoftu končí? Yahoo a Microsoft podepsali desetiletou smlouvu. Stane se z Yahoo pouhý prodejce reklamy? Jak se letos změnil výpočet autorského poplatku z paměťových médií? Seznam nasadil pro zahraniční vyhledávání Bing.
Datové schránky

Jak dokládají statistiky ministerstva vnitra, zájem o datové schránky roste. Stejně tak roste množství již aktivovaných schránek. Naopak rozesílání obálek s přístupovými údaji se téměř zastavilo. Zpomalení procesu je pravděpodobně důsledkem nalezených nejednoznačností v identifikaci příslušných subjektů. Tedy důsledkem efektu, o kterém jsme na Lupě psali již dříve. Stát si totiž si při zřizování datových schránek „pročišťuje“ své evidence a databáze. A pokud u nějakého subjektu narazí na nějakou nesrovnalost, musí se vše řešit „ručně“, až na specializovaném pracovišti ministerstva.
Jiří Peterka: Stalo se: rozesílání obálek s přístupovými údaji se prakticky zastavilo

Operační systém Windows je klenotem Microsoftu. Právě on dokázal firmu přivést mezi nejbohatší firmy světa, právě díky němu dokázala firma prosadit své další desktopové a serverové aplikace. Tento systém ale dokázal mnohem víc: až donedávna určoval vývoj celého trhu PC. Byl to právě Windows, který umožnil zavést tzv. prodejní cyklus PC, který donutil uživatele kupovat každých 3 až 5 let nový počítač. Tento cyklus fungoval spolehlivě od 80. let a zopakoval se již šestkrát, nyní se však zastavil. Je to snad předzvěstí, že dominance Microsoftu končí?
Jiří Donát: Windows: král, který je nahý

Chcete se dozvědět více? Přečtěte si speciál o Windows 7 zde na Lupě.
Datové schránky

Zprovoznění vnějšího kanálu datových schránek si uvnitř úřadu vyžaduje rozsáhlé přizpůsobení vnitřních informačních systémů a pracovních postupů. Jaké procesy probíhají a ještě proběhnou uvnitř orgánů veřejné moci v souvislosti se zaváděním datových schránek? Ještě před zpřístupněním datových schránek úřadu, by měly být zprovozněna infrastruktura elektronického podpisu a elektronická spisová služba.
Vojtěch Kment: Prerekvizity datových schránek: k infrastruktuře elektronického podpisu v úřadě

Petr Steigler
Tip: zajímavé informace k datovým schránkám a jejich technickému řešení přinesl také online rozhovor čtenářů serveru Podnikatel.cz se šéfem sekce eGovernment České pošty Petrem Stieglerem. K dispozici je nyní záznam celého chatu. Základní informace o datových schránkách naleznete v našem redakčním speciálu.


Budoucnost. Zdroj: sxc.hu

Čtyřicáté výročí výstupu člověka na Měsíc si můžete připomenout i na Internetu. Například díky unikátní databázi vesmírných družic Space 40. Google zase u příležitosti výročí uvolnil Google Moon, tedy rozšíření aplikace Google Earth o procházky po Měsíci. Zajímavostí především pro informatiky je uvolněný zdrojový kód naváděcího počítače, a to i s původním komentářem.
Michal Černý: Nové zážitky s Apollo 11

Windows 7 - perexový

Na podzim se začne prodávat nová verze Windows. ačkoli se tomu Microsoft dlouho bránil, bude nakonec v „sedmičkách“ nabízet namísto svého Internet Exploreru i konkurenční webové prohlížeče. Podle Jiřího Hlavenky Microsoft příliš neusiluje o upgrade uživatelů z Windows XP na Windows 7 příliš neusiluje. Microsoft prý má ze svých rozsáhlých analýz a hlavně ze zkušeností s (ne-)upgradování z XP na Visty zjištěno, že dnešní uživatelé letitých XP stejně na Windows 7 povyšovat nechtějí a nebudou.
Jiří Hlavenka: Prerekvizity datových schránek: k infrastruktuře elektronického podpisu v úřadě
Jiří Macich: Včera přehrávač, dnes prohlížeč a zítra kalkulačka?
Jiří Macich: Microsoft kapituloval: Windows 7 s výběrem prohlížeče

Vitalia logo
Tip: Celodenní práce u počítače lidskému tělu škodí, což je známý fakt. Existují poučky, jak správně sedět. Ale schválně, jak dlouho vydržíte sedět rovně a nehrbit se? Zdravotním problémům můžete předcházet jednoduchým pravidelným cvičením přímo v kanceláři. Poradíme vám, jak na to.

Přede dvěma měsíci začala satelitní platforma Skylink nabízet vedle satelitní televize také satelitní připojení k Internetu ASTRA2Connect. Má vůbec taková služba, řádově dražší než pevné připojení přes kabel nebo WiFi, šanci na úspěch? Jací lidé o ni projevují zájem? A objeví se časem i rychlejší připojení přes satelit za výhodnější cenu? V rozhovoru pro Lupu odpovídá Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TradeTec, která provozuje platformu Skylink.
Jan Potůček: Prerekvizity datových schránek: k infrastruktuře elektronického podpisu v úřadě

LinkedIn logo

Po úspěšných článcích o Facebooku a Twitteru pro začátečníky, přináší nyní obdobný návod také pro sociální síť LinkedIn, která je orientovaná na profesní kontakty. Poradíme, jak se zaregistrovat nebo jak doporučit své současné a bývalé kolegy. Představíme také servis pro budování sítě profesních kontaktů a tvorbu online životopisu s referencemi.
Jan Handl: LinkedIn pro začátečníky

Společnosti Microsoft a Yahoo oznámily tento týden dohodu, která může v konečném důsledku proměnit populární vyhledávač v pouhého prodejce reklamy. Yahoo totiž již nebude do budoucna využívat svou vlastní vyhledávací technologii, ale přejde na řešení dodávané Microsoftem, které bude vycházet z nového vyhledávače Bing. Dohoda je uzavřena na deset let, přičemž po dobu prvních pěti let si Yahoo bude moci ponechat 88 procent příjmů z reklamy, kterou bude prodávat na svých stránkách, ale také na některých stránkách Microsoftu. Ten oplátkou získá uživatelskou bázi Yahoo a zvýší tak podíl svého vyhledávače. Součástí dohody je i skutečnost, že Microsoft bude mít přístup k dosud využívané vyhledávací technologii Yahoo a je více než pravděpodobné, že toho využije pro vylepšení Bingu. Vyhledávač z dílny Microsoftu nasadil pro vyhledávání na zahraničních stránkách i Seznam.
Vojtěch Bednář: Příčiny a důsledky dohody Yahoo s Microsoftem
Jiří Macich: Yahoo prý nasadí technologie Microsoftu, půjdou proti Googlu
Martin Vyleťal: Seznam.cz dnes spustí vyhledávání od Microsoftu

Mobilní operátor U:fon k 3. srpnu zásadním způsobem změní svou dosavadní nabídku tarifů včetně těch datových. U hlasových tarifů se poroučí tarify Za 300 a Za 300 2v1 a v nové nabídce jsou nahrazeny dražšími tarify. Konkurenční T-Mobile začne od srpna nabízet také tzv. nahé ADSL.
Jiří Macich: T-Mobile začne od srpna přeprodávat nahé ADSL
Jiří Macich: U:fon představil nové hlasové i datové tarify

BRAND24

Kladivko - legislativa, aukce

V dalším díle miniseriálu o autorském právu jsme se zaměřili na způsoby výpočtu autorského poplatku ve formě tzv. náhrad. Pokud vás zajímá jak se letos změnil způsob výpočtu v oblasti paměťových médií a kolik zaplatíte při koupi například flash paměti autorským svazů, neměli byste si rozhodně tento díl nechat ujít.
Jan Pňakovič: Autorské právo III. – způsoby výpočtu autorského poplatku flash pamětí

More Beta - webovinky

V aktuálních Webovinkách jsme představili nově spuštěné české stránky, které nabízí online video kurzy sebeobrany, vznikající pod záštitou válečného legionáře Stana Gazdíka. Některé čtenáře určitě zaujme služba, díky níž se můžete opět setkat s lidmi, které jste potkali na ulici, v parku nebo na sportovní akci, a navázat nová (a ztracená) přátelství. A konečně pro chovatele domácích mazlíčků máme něco na způsob zvířecího Facebooku.
Lubomír Hauerland: Webovinky 22: už má váš rotvajler vlastní blog?

Plánujete přejít do konce roku na nový operační systém Windows 7?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).