Hlavní navigace

Týdenní revize: infrastruktura především

20. 5. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Uplynulý týden přinesl novinky především v technologické části internetového spektra: v Brně se objevil nový výměnný uzel (stejně jako na Slovensku) a skončila experimentální síť 6bone. Kromě toho jsme zhodnotili weby politických stran, odhalili rozpory v legislativním boji se spamem, vyměnili si zkušenosti s hostingem u společnosti Banan.cz a okomentovali návštěvnost erotických webů.

Společnost Master Internet začátkem týdne otevřela k ostrému provozu nový propojovací uzel v Brně, CBIX (Commercial Brno Internet Exchange). Po pražském NIX.CZ to bude druhý veřejný peeringový bod na území České republiky. Poté, co NIX.CZ nerealizoval svůj projekt rozšíření infrastruktury do Brna, se myšlenky ujal jiný subjekt.
Budování alternativních propojovacích center ostatně není českým unikátem. Hned naši nejbližší sousedé na Slovensku k podobnému nápadu přikročili už loni. Slovenský Sitel totiž v loňském roce zprovoznil v Bratislavě ve svém telehousu v Petržalce na Kopčanské ulici nové peeringové centrum sitelix. A jak vlastně vychází srovnání českého NIXu s jeho slovenským protějškem?
Michal Krsek: Vzniká propojovací uzel v Brně
Zbyněk Pospíchal: Stav peeringu na Slovensku

Ač se vydavatelské společnosti úporně brání plnému využití Internetu k šíření hudby a filmů, samotným umělcům často nové technologie proti mysli nejsou. Vydávají na Internetu svá alba, někdy i odřeknou spolupráci s vydavateli a prodávají jen po webu. Poměrně známá rocková kapela Red Hot Chilli Peppers však tímto případem není – jejich nové album uniklo na Internet bez jejich svolení. Potěšující však je, že jejich stížnosti nemíří jen na samotný fakt předčasného vypuštění nahrávky do bezplatného oběhu, ale také na to, že se tak stalo v mizerné zvukové kvalitě. Snad jim to bude ponaučením, aby další album v patřičné kvalitě poslali na Internet sami.
Vojtěch Bednář: Žahni si papričky!

Po ODS, která naznačila svůj záměr zrušit samostatné ministerstvo informatiky již dříve, přichází nyní s obdobným záměrem také premiér Jiří Paroubek. Ať už je to názor a záměr celé ČSSD, nebo jen okamžité předvolební rozhodnutí jejího nového předsedy, ministerstvo informatiky to po volbách nejspíš nebude mít lehké. Jeho kritici si ostatně rádi neodpustí připomenutí některých jeho ne zrovna povedených kroků…
Jiří Peterka: Stalo se: „já jsem se rozhodl, že MI ČR nemusí být ministerstvem…“

Dáváte přednost bezpečnosti, nebo pohodlí? Největší český portál vsadil na to druhé: Ivo Lukačovič na svém blogu ohlásil, že Seznam v brzké době spustí několik novinek. Nejvýznamnější z nich je přitom tzv. „trvalé přihlášení“. Uživatelé služeb Seznamu se tak vyhnou opakovanému přihlašování, které navíc zůstane platné i po zavření prohlížeče. Není to však až příliš velký ústupek bezpečnosti? Co uživatelé v internetových kavárnách – budou si vědomi rizika možného neodhlášení?
Ján Simkanič: Trvale přihlášen? Raději ne

Nové mapy Seznamu se staly v posledních týdnech na českém Internetu vděčným tématem mnoha debat. Spoustě lidem se novinky na mapách líbí, jen mnohem menší skupinka tvůrců webových stránek se začala obávat, že jim přestanou fungovat mapy na jejich stránkách. Pro ně i všechny ostatní zájemce je tu však tip, který by jim snad mohl pomoci…
Pavlův blog na Lupě: API pro webmastery na mapách Seznamu bude?

České webhostingové společnosti to nemají jednoduché: místní uživatelé jsou nároční a náklady na kvalitní služby něco stojí. Přitom většina zákazníků hledí hlavně na cenu. Není potom divu, že čas od času dojde k neshodě mezi představami poskytovatele a klienta o úrovni služeb. Horší však je, chová-li se webhoster nezvykle – třeba vypíná zákazníkovu prezentaci. O jedné takové zkušenosti s hostingem u společnosti Banan.cz si můžete přečíst přímo od postiženého uživatele (a samozřejmě nechybí ani pohled webhostera).
Petr Hron: Trpké zkušenosti s hostingem u banan.cz

Předvolební kampaň je pro velké strany dnes už mnohamilionovou investicí. Ačkoli velkou část nákladů spolykají jiné aktivity, stále větší péči věnují politická uskupení také svým prezentacím na Internetu. Strany se ale mají v interaktivní elektronické komunikaci s občany pořád čemu učit. Poradenské centrum Dobrý web jim totiž vystavilo vysvědčení, na kterém je hned několik špatných známek. Začnou brát politici Internet někdy vážně?
Jan Kálal: Předvolební weby politických stran mají řadu nedostatků
Matův blog na Lupě: Předvolební weby politických stran mají řadu nedostatků – jak to vidím já

6bone je experimentální síť, která deset let umožňovala získávat praktické zkušenosti s provozem protokolu IPv6 a ověřovat jeho implementace či navrhované protokoly a mechanismy. Odhaduje se, že svého maxima dosáhla síť v roce 2003, kdy do ní bylo zapojeno kolem 1000 koncových sítí z 50 zemí. S rozšiřující se podporou IPv6 v běžném Internetu však pominuly důvody pro její existenci. V roce 2004 proto bylo rozhodnuto o jejím ukončení, k němuž dochází právě teď.
Pavel Satrapa: 6bone končí: čest jeho památce

Boj se spamem je každodenní realitou většiny z nás, avšak reálné výsledky kromě limitů programových pomůcek naráží i na nevybroušené hrany platné legislativy a jejího prosazování v praxi. Když někomu dáte svou vizitku, je to již souhlas se zasíláním obchodních sdělení na vaši e-mailovou adresu? Je vůbec možné oslovit někoho e-mailem s prvotní žádostí o souhlas? Když se někde registrujete přes web, je podmínkou vaše odpověď na kontrolní e-mail od registračního systému? Jak se na tyto a další otázky dívá Úřad pro ochranu osobních údajů?
Jiří Peterka: Boj proti spamu v praxi

Trpíte-li jako dobře postavený (postavená) pracovník (pracovnice) v IT průmyslu občasnými výčitkami svědomí ohledně méně šťastných lidí v rozvojových zemích, nabízí vám Internet další možnost k oboustranné satisfakci. Existuje totiž online aplikace, která vám umožní věnovat se mezinárodní dobročinnosti snadno a rychle. Můžete si zde najít podnikatelský projekt někoho z rozvojové země, kdo nemá peníze. Můžete se podívat, kolik potřebuje celkem půjčit, kolik mu ještě chybí a kdy to hodlá vrátit. A pokud chcete, můžete mu okamžitě půjčit prostřednictvím online platby. Kdo by odolal?
Blog Františka Fuky na Lupě: Kiva – sponzorujte rozvojového podnikatele

Podle tiskové zprávy Navrcholu je návštěva erotických webů stále oblíbeným způsobem krácení konce české pracovní doby. Nejvyšší návštěvnosti se přitom „zapovězené“ stránky těší v pátek odpoledne. O čem to také svědčí? Třeba o tom, že tolik diskutovaná otázka využití broadbandu je do značné míry akademická a lidé si umí velmi dobře poradit sami.
Aleš Miklík: Páteční broadbandové odpoledne

BRAND24

Peeringová centra jsou nenápadnými, avšak důležitými pracanty v soukolí celosvětové sítě (známé také pod názvem Internet). Podíváme-li se na její infrastrukturu, zjistíme, že jde pouze a jenom o propojení mnoha různých sítí na bázi protokolů rodiny TCP/IP. Tyto sítě jsou propojeny jak dvoubodovými spoji, tak prostřednictvím propojovacích bodů. Stejně jako ostatní součásti internetové infrastruktury i propojovací body procházejí vývojem (a objevují se i body nové). Co všechno to může v praxi znamenat?
Michal Krsek: Jaký je současný stav propojovacích center?

Pozor na placené odkazy! Alespoň pokud bezvýhradně důvěřujete obsahu, který se skrývá za těmito reklamními pozicemi ve výsledcích vyhledávání největších vyhledávačů. Společnost McAfee v rámci projektu SiteAdvisor nabídla výsledky zajímavé studie, podle které třeba Google nabízí až 5,3 % nebezpečných placených odkazů. Nejnebezpečnější je v tomto ohledu trochu překvapivě vyhledávací výraz „free screensavers“.
Petr Jarný: Protežují vyhledávače nebezpečné stránky?

Klikáte na placené odkazy ve vyhledávačích?

  • Ano, na všechny.
    4 %
  • Ano, ale jen na ty, co nabízí něco opravdu zajímavého.
    52 %
  • Ne, nikdy mi nenabídly nic zajímavého.
    16 %
  • Ne, reklamu ignoruji.
    20 %
  • Nevím, placené odkazy nepoznám.
    8 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).