Hlavní navigace

Týdenní revize: (ne)dostupné domény i broadband

20. 1. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Nedávná studie společnosti Point Topic poněkud zchladila loňské nadšení z růstu penetrace broadbandu a vrátila nás zpátky na zem: Česko je na tom stále bídně. Alespoň české domény jsou od ledna cenově dostupnější, také si v žebříčku počtu domén na obyvatele nevedeme zrovna špatně. Pokročili jsme též v kurzu volání přes Internet. Myslíte, že je iPhone převratný?

Internet Explorer 7 (IE) s druhou verzí Firefoxu svádí pozorně sledovaný souboj již od října (kdy byly obě tyto verze do ringu vypuštěny). Z IE 7 se mohou už několik dní radovat i čeští uživatelé a na aktuálnosti tak nabývají otázky, zda je nový kousek od Microsoftu přesvědčí k návratu od Firefoxu (když v Česku již podíl Firefoxu klesá). Firefox má však proti svému rivalovi neopominutelnou výhodu: širokou škálu doplňků a rozšíření. Ne každý však dává přednost ručnímu vylepšování, ale straní spíše jednoduchosti…
Jan Kuneš: K Firefoxu a už nikdy zpět
Nelson blog na Lupě: Internet Explorer 7.0 v CZ verzi je tady!

Bývalá ministryně informatiky Dana Bérová nastupuje jako Business Development Director do konzultační společnosti Gartner Inc. Co zde bude mít konkrétně na starosti? A co ukazuje „křivka humbuku“, právě od Gartnerů? Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se chystá do boje proti spamu, společně s Úřadem pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a dalšími partnery. Volný rozšiřuje své ADSL2+ a na březen chystá spuštění své IPTV služby Volný TV.

Bez notebooku se dnes neobejde žádný moderní manažer, čím dál častěji však ani pracovník „řadový“. Mobilita je výborná věc, co však ergonomie a ovladatelnost? Z mnoha ovládacích prvků, které postupem času výrobci notebooků vyzkoušeli, se osvědčily především dva: touchpad a trackpoint. Ten první však má své nevýhody a s druhým se setkáte hlavně u notebooků IBM (Lenovo).
Blog Ondřeje Kokeše na Lupě: Použitelnost notebooků? Bída, bída a zase bída

Správce českého doménového prostoru, sdružení CZ.NIC, se chystá převést provoz a správu registračního systému z dodavatelského řešení pod svůj vlastní dohled. S tím související pokles nákladů hodlá promítnout do nižších cen české domény, s čímž začalo rovnou od Nového roku. Doménoví registrátoři tak mohli snížit své ceny, což řada z nich udělala. Připravili jsme proto pro vás přehled aktuálních cen a výhled dalšího cenového vývoje.
Vojtěch Bednář: Za domény (o trochu) lacinější 

Nedávný policejní zákrok v některých severočeských domácnostech lidí, sdílejících ve výměnných sítích obsah, chráněný autorskými právy, vyvolal vášnivou diskusi o morálních a etických aspektech užívání P2P sítí. Jen málokdo se však pozastavil nad tím, jak hluboce je tento „zlozvyk“ zakořeněný nejen ve společnosti, ale i nabídkách prodejců počítačů i připojení. Existuje vůbec z takové situace cesta ven, bez úpravy právních či obchodních pravidel prodeje audiovizálního materiálu? A je snížení míry softwarového pirátství vůbec pro zemi užitečné?
Vojtěch Bednář: Když je špína opravdu zažraná
Koppel blog na Lupě: Snížení míry softwarového pirátství naší zemi neprospěje

Sealand, svrchovaný a svobodný kousek souše u britských břehů, se měl stát nedobytným útočištěm vyhnanců internetového světa. Místo toho chvíli tiše skomíral, až dospěl k bankrotu. Co bylo špatně? Ukazuje se, že jen dobrý nápad a fyzické i právní předpoklady v dnešním ekonomicky propojeném světě nestačí.
Pavel Houser: Krátký život internetového ostrova

Obliba obchodování na největším aukčním serveru světa eBay.com narůstá i mezi českými uživateli, což jde ruku v ruce s otevřením platebního systému PayPal právě pro Českou republiku. Dálkově uzavřený obchod však má i své riskantní stránky: co když vám zaplacené zboží nepřijde, nebo co když naopak nedorazí peníze za zboží, které jste komusi odeslali? eBay i PayPal mají pro takové případy podpůrné nástroje, ale dá se na ně spolehnout?
NelSon blog na Lupě: Těžké chvíle českých uživatelů na eBay

Zlaté časy internetového podnikání jsou (ostatně jako každé správné zlaté časy) kladeny zpravidla do minulosti, která už se nikdy nevrátí. Někdo otevřel obrovský elektronický obchod, jiný založil Seznam.cz, zkrátka každému se dařilo. Dnes je situace jiná: na Internet pronikla legislativa a smrtelně ostrá konkurence. Jednou z překážek snadné komunikace se zákazníky a partnery může být i „antispamový“ zákon. Nevěříte?
Josef Nádběla: Internet pro podnikatele už není svobodný ráj

Přes Internet se nakupuje, prodává, získávají informace, zamilovávají se lidé, hlavně se ale komunikuje. A v kurzu je stále internetová telefonie. Jste-li v internetovém volání zatím spíše začátečníci, možná vám pomůže náš nový seriál Jak se volá přes Internet. V dalších dvou dílech jsme si vysvětlili technologické základy internetové telefonie a podívali se blíže na zřejmě nejoblíbenější aplikaci pro domácí použití – Skype.
Ondřej Bitto: Jak se volá přes Internet: technologické pozadí a Jak se volá přes Internet: Skype
Jiří Macich: Skype a volání za paušál ve 24 zemích

iPhone je aktuální hit číslo jedna. Ostře sledovaný trojhmat Applu (iPod s telefonem a internetovým komunikátorem v jednom) hýbe kurzy akcií i investičními plány milionů domácností. Jedni jej od první chvíle milují, druzí stejně dlouho nesnáší a ostatní na obě skupiny nechápavě hledí. Výrobky Applu měly vždy schopnost zaujmout (v obojím slova smyslu), ale je i tentokrát povyk kolem iPhonu oprávněný? Jde skutečně o revoluční přístroj, který dnes nemá sobě rovného? A co to bude znamenat pro budoucnost trhu smartphonů i obsahu pro ně?
Redakce: Polemika: je iPhone převratný?

bezdrátové komunikaci se stále něco nového děje, a to se neodmyslitelně promítá do procesu normalizace, neboť bez otevřených specifikací to dnes v síťových technologiích prostě nejde. Proto jsme se podívali, co se všechno za poslední rok a něco událo v oblasti rodiny sítí IEEE 802.11 a 802.16.
Rita Pužmanová: Co nového v sítích, nejen bezdrátových?

Evropské domény v mediální hantýrce většinou označují domény s koncovkou .eu, je však otázkou, máme-li do této skupiny zahrnout také domény představující národní koncovky jednotlivých států, nebo i domény reprezentující určitý region či jazykovou komunitu (.cat apod.). Přístup a pravidla registrací jednotlivých správců domén nejvyšší úrovně se přitom mohou značně lišit. Zajímavé je v této souvislosti také srovnání jednotlivých zemí např. podle počtu domén na obyvatele.
Jan Zderadička: Doménový nacionalismus

BRAND24

O tom, že Česká republika je na tom s dostupností kvalitního připojení velmi špatně, alespoň co se vyspělého světa týče, píšeme na Lupě téměř každý týden. Loni to však přeci jenom vypadalo, že se začíná blýskat na lepší časy, když se naše země zařadila mezi nejrychleji rostoucí, co se broadbandu týče. Nyní se však ukazuje, že k radosti není zase tolik důvodů: tempo se zpomalilo a my jsme stále mezi nejhoršími v Evropě i na světě. Čím to a co by nám mohlo pomoci?
Miloslav Sova: Česko ztrácí tempo rozšiřování vysokorychlostního Internetu

Mimochodem, máte u počítače kvalitní židli? Zdánlivě nesmyslná otázka může mít celou řadu citlivých souvislostí…
Skřítkův blog na Lupě: Jak si vybrat židli pro práci na PC?

Záleží vám, na čem sedíte?

  • Ano, vždy.
    35 %
  • Jen při dlouhém sezení.
    54 %
  • Ne, vůbec.
    0 %
  • Nesedím.
    11 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).