Hlavní navigace

Týdenní revize: Nova si koupila návštěvnost

31. 5. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Mediální skupina CME koupila společnost Jyxo, nově ji patří třetí místo v návštěvnosti na českém Internetu. Centrum Holdings, firma zastřešující provoz portálů Centrum a Atlas, plánuje spuštění nového deníku a několika videoserverů. Chystá se také v brzké době expandovat i do jiných zemí. eBay rozšiřuje pražskou pobočku, českou lokalizaci ale zatím nepřipravuje. ČTÚ nejspíš nařídí ADSL bez paušálu za telefonní linku.

Steve Ballmer, prezident a výkonný ředitel Microsoftu, během své návštěvy Prahy podepsal mimo jiné dvě smlouvy, z nichž jedna prodlužuje dosavadní účast České republiky v licenčních programech Microsoft Select a Enterprise. Druhá pak nově zapojuje Českou republiku do programu Security Cooperation Program, určenému k vzájemné výměně bezpečnostních informací. Podle odhadů ministerstva vnitra může Česká republika díky smlouvě o strategické spolupráci v budoucnu ušetřit na nákupech u tohoto dodavatele softwaru až 700 miliónů korun. Ministr vnitra Ivan Langer si od kontraktu, jehož platnost je nastavena na tři roky, slibuje také to, že přispěje k vymýcení pirátského užívání některých programů ve státní správě.
Jiří Peterka: Stalo se: co vlastně stát se Stevem Ballmerem podepsal?

Podle Steva Ballmera – i Billa Gatese – bude spočívat zásadní vývojový skok ve výpočetní technice v příštích letech v tom, že budeme s počítačem hovořit, říkat mu, co od něj chceme, on nejenže jasně porozumí našemu slovu, ale dokonce si domyslí, pokud nebudeme formulovat přesně, a i na základě našeho obecnějšího zadání nám vyhoví komplexním splněním úkolu. Steve Ballmer tuto vizi prezentoval na jedné ze svých pražských přednášek. Otázkou není, zda-li bude v budoucnu technicky možné využívat počítače popsaným způsobem, nýbrž zda-li se takový způsob stane standardem, obvyklou formou, jakou člověk pracuje s počítačem.
Jiří Hlavenka: Počítač mluvící a naslouchající – nevěřím, nevěřím 

Majitel největšího internetového aukčního serveru společnost eBay rozšiřuje v Praze své analytické a marketingové centrum. Do tří let chce zaměstnat až 100 specialistů, kteří budou v rámci expertních týmů poskytovat knot-how ostatním pobočkám. Ačkoli Češi prostřednictvím eBay čile obchodují, spuštění české lokalizace zatím vedení společnosti neplánuje. Jistý není ani osud společnosti Skype, kterou eBay v roce 2005 koupila za 2,6 miliardy dolarů. Provozovatel největší veřejné VoIP nepřináší svému majiteli očekávané výnosy. Podle některých analytiků stojí za finančními neúspěchy Skypu špatný obchodní model. Pokud se do konce roku nepodaří lépe propojit funkce Skypu s ostatními službami, které skupina eBay nabízí, bude Skype pravděpodobně na prodej.
Martin Vyleťal: eBay se usazuje v Praze, českou lokalizaci zatím neplánuje

Firma zastřešující provoz portálů Centrum a Atlas se bude jmenovat Centrum Holdings. Jméno, které mělo být známo do konce dubna 2008, vznikalo za bouřlivé diskuse v obou firmách, včetně obav Atlasu, že se jeho jméno a značka po akvizici ztratí a Centrum bude mít navrch. Svým způsobem nakonec bude, byť značka Atlas zůstává aktivní a do budoucna se s ní počítá. Společnost se chce zaměřit hlavně na komunikační služby, obsah a komunity. Nemění se také orientace na segment mladých uživatelů a snaha do budoucna vytvářet vlastní videoobsah. Na podzim se plánuje spuštění nového deníku. V některých obsahových projektech se Centrum Holdings chystá uzavírat partnerství s tištěnými tituly. Firma se chystá v brzké době expandovat i do jiných zemí.
Daniel Dočekal: Rychlý a bolavý zrod Centrum Holdings

RSS je užitečný pomocník. Devět let stará technologie začala například sloužit sloužit nejen upoutávkám na nový obsah, ale také ke stahování zvukových nahrávek. Jenže co když někdo tuto technologii zneužije, načte si obsah webu a ten využije ve svůj prospěch? Jak se může majitel webu bránit?
Radim Hasalík: RSS: užitečný pomocník pro zloděje obsahu?

Vlastník televize Nova, mediální skupina CME, opět rozšířila své aktivity na Internetu. Po spuštění zpravodajského portálu tn.cz realizovala akvizici, která jí dostává na třetí místo v návštěvnosti na českém Internetu. Společně s uživatelskou základnou získala CME koupí společnosti Jyxo také fulltextové vyhledávání, PCC inzertní systém, který je základem pro Sklik.cz, blogovací technologii a webmail. Právě díky službě Blog.cz se podařilo naplnit představu generálního ředitele Petra Dvořáka, který při příležitosti spuštění TN.cz doufal, že se Nova do roka dostane mezi tři nejsilnější hráče na online trhu. CME jednoduše koupilo TV Nova generátor návštěvnosti. Díky Jyxu ale Nova získala také vše, co je nutné pro vybudování vlastního portálu.
Daniel Dočekal: Nova a Jyxo: generátor návštěvnosti za 200 milionů korun
Michal Černý: Integrace je in

Hostem pátého letošního NetClubu byl Zdeněk Šámal, šéfredaktor nedávno spuštěného portálu TN.cz. Diskutovalo se nejen o klesající návštěvnosti, ale i o akvizici Jyxa nebo o plánech do budoucna. „Chystáme se hlavně na online rozhovory a obecně sofistikovanější práci s videem,“ prozradil mimo jiné Zdeněk Šámal.
Aleš Miklík: Zdeněk Šámal: ideální podobu portálu TN.cz teprve hledáme
NetClub blog: Koncept „nahých zpráv“ Zdeněk Šámal nevymyslel

Logo NetClub
Hostem 6. NetClubu bude Tomáš Baldýnský, filmový publicista, novinář, herec, spoluzakladatel prvního hnijícího serveru Kompost.cz a ilegální uchvatitel Anticeny v anketě Křišťálová Lupa 2006. Registrovat svoji účast na diskusi s omezeným počtem míst můžete už nyní.

S postupem doby se počítače stávají neodmyslitelnou součástí našich životů. Řada studií však varuje, že se také rapidně množí nejrůznější formy útoků a snah manipulovat uživatele, vedených z prostředí Internetu. Jako jedno z řešení navrhují vědci z BT Labs takzvané digitální bubliny. Podobně jako současné programy na ochranu počítačů, by měla být bublina schopná se neustále aktualizovat vůči novým hrozbám a také již proběhlé incidenty řešit, tedy „uzdravit“ zasažená elektronická zařízení svého uživatele, nebo jej na možný problém alespoň hbitě upozornit.
Martin Noska: Budeme žít v digitálních bublinách?

Virální marketing je součástí mnoha moderních reklamních strategií. Dokonce i movití zadavatelé reklamy přicházejí na chuť spotům šířeným prostřednictvím videoserverů. Snaží se tak oslovit určitý segment konzumentů. Američtí vědci však nedávno dospěli k závěru, že dosáhnout virálního efektu u e-mailů není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Analýzy šíření konkrétních zpráv, například online petic, prokázaly, že drtivá většina adresátů podobné zprávy nepřeposílá.
Pavel Houser: Dosáhnout virálního efektu není u e-mailů snadné

Policie České republiky otevřela svou virtuální služebnu, která představuje kopii reálných služeben zrekonstruovaných v rámci Projektu P1000. Obyvatelům města Bohemie je v prostředí virtuálního světa Second Life k dispozici několik vybraných strážců zákona v rámci zkušebního provozu denně mezi 19. a 21. hodinou.
Karel Wolf: Policie České republiky hlídkuje v Second Life

BRAND24

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dokončil, v pořadí již druhou, analýzu velkoobchodního trhu s broadbandem a předložil ji k veřejné diskusi, která bude probíhat do 27. června. Závěry analýzy se nápadně podobají závěrům té předchozí, která byla zveřejněna v srpnu 2006. ČTÚ konstatuje, že relevantní trh není efektivně konkurenčním trhem, neboť na něm působí podnik s významnou tržní silou. Jinými slovy Telefónika O2 má natolik silné postavení na českém telekomunikačním trhu, že ostatní společnosti ji mohou obtížně konkurovat. ČTÚ navrhuje nápravná opatření, která by měla přispět k řešení situace. Telefónica bude muset mimo jiné uplatňovat rovnocenné podmínky za rovnocenných okolností pro ostatní podnikatele, poskytovat ostatním podnikatelům služby a informace za stejných podmínek a ve stejné kvalitě, v jaké je poskytuje pro služby vlastní. Diskuse se vede také o tzv. nahém ADSL, neboli o tom, aby zájemce o ADSL, který už nemá zájem o další služby – konkrétně hlasové služby – nebyl nucen za tyto služby platit. ČTÚ nařídit nahé ADSL chce, není však příliš jasné jak bude podle představ regulátora nakonec vypadat.
Jiří Peterka: Druhou analýzou k nahému ADSL?
Karel Wolf: ČTÚ nejspíš O2 nařídí ADSL bez paušálu za linku

Cybersquatting, neboli registrování domén s cizími názvy obchodních značek, je ve světě stále používanější praktikou počítačové kriminality. Jen za rok 2007 registrovala Světová organizace duševního vlastnictví téměř dvacetiprocentní nárůst případů. Cybesquating se nevyhnul ani českému Internetu. Mezi mediálně známé kauzy patří například spor doménu ceskapojistov­na.cz. Skupina PPF soudní spor s původním majitelem sice vyhrála, nicméně rozsudek někteří právníci označili za problematický. Česká republika nemá bohužel právní předpisy pro problematiku cybersquattingu a proto se na ni aplikují „obecné“ právní předpisy upravující práva k ochranným známkám, nekalou soutěž, ochranu obchodní firmy či ochranu osobnosti.
Jiří Kocourek: Cybersquatting je dnes ještě větší hrozbou než v minulosti

Myslíte, že eBay nakonec nabídne Skype k prodeji?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).