Hlavní navigace

Týdenní revize: nové blogy, staré spory

22. 7. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Prázdninová vedra vyhnala část internautů od počítačů, ten zbytek se však jistě nenudí. Zkoumat mohou třeba rozdílné podmínky FUP u českých poskytovatelů, odhadovat budoucnost propojovacích center, sledovat hádky na české Wikipedii nebo nové PR blogy a "blogovací" noviny. Někdy jsou však informační technologie i na škodu - hádejte kdy? Radili jsme také, jak vybírat stavební kameny pro váš první e-shop.

O tom, že Internet je světem fascinujících možností, dnes nepochybuje ani ten poslední štamgast nepřipojené putyky. Možná však ani vy netušíte, jak pestrý rejstřík příležitostí vám online svět nabízí. Přitom často na styčných plochách nového a starého světa dochází k zajímavému tření, jehož výsledkem je kloubení starých požadavků a jejich plnění v novém prostředí. Napadlo by vás třeba někdy, že na erotických live chatech pracují i skutečné korektorky?
Blog Františka Fuky na Lupě: Internet přináší nové pracovní příležitosti!

Policie odložila vyšetřování kauzy Internet do škol, neboť se jí nepodařilo najít viníka těch činů, proti kterým mířila podaná trestní oznámení. Bohužel hlavní problém neslavného Indoše byl asi někde jinde. Reálných důsledků, vyvozených z tohoto průšvihu, se tak nejspíš už nedočkáme. Evropská unie již zveřejnila svou konkrétní představu regulace mobilního roamingu. Kolik by podle ní měly stát roamingové hovory?
Jiří Peterka: Stalo se: tečka za Indošem

Antimonopolní pokutaMicrosoftu od Evropské komise zaujala odbornou veřejnost svojí tvrdostí. Jsou však podobné kroky smysluplné? Nesnaží se EU spíše hojit alespoň na nevyhnutelných důsledcích, když roky předtím sama přispívala k jejich příčinám? Windows jsou v evropských firmách a domácnostech jako doma a léta to nikomu nevadilo…
Vojtěch Bednář: Sue the Bastards! 

Máte-li to štěstí, že na vlastní kůži neznáte podmínky Fair use® policy (ať už ji váš poskytovatel používá či ne), jste bezpochyby součástí menšiny. Ostatní se s tvrdostí tohoto místního fenoménu vyrovnávají denně. Ne každý poskytovatel však přistupuje ke svým uživatelům stejně – někdo si za stejné množství dat zaplatí o poznání víc než jiný internaut u jiného ISP. Jaké jsou tedy podmínky českých poskytovatelů a kdo nám nabízí nejvíc?
Martin Vyleťal: Není FUP jako FUP

Zajímá vás, jak odposlouchávat komunikaci šifrovanou pomocí SSL a TLS? Pokud přijmete veškerou morální odpovědnost, spojenou s faktem, že odposlouchávání cizích dat může být trestné a můžete tím porušovat smlouvu s vaším poskytovatelem připojení, můžeme vás to naučit. K tomu použijeme některé již dříve probrané techniky k přesměrování provozu. Také si vysvětlíme, proč nemůžeme pozměňovat důvěryhodný certifikát a proč nemůžeme odposlechnout šifrovací klíč spojení.
Martin Haller: Odposloucháváme data na přepínaném Ethernetu (6.)

Používání informačních technologií v podnikání je věc bezesporu užitečná, či spíše nutná. S dodavateli obchodujete přes B2B, bankovní účet ovládáte skrze internetové bankovnictví (v lepším případě pak skrze homebanking), pokud jste internetový prodejce, musíte být s vymoženostmi moderního počítačového věku nadmíru spokojen (ostatně bez nich byste vlastně ani internetovým prodejcem nebyl). Ale někdy jsou moderní technologie na obtíž… Kdy? Když je ovládají lidé, kteří jejich potenciál využít nechtějí.
Matův blog na Lupě: Někdy jsou informační technologie na škodu…

Nová média v čele s těmi internetovými získávají stále větší vliv a ukrajují procenta z reklamního koláče. Na rozdíl od svých tradičních kolegyň ovšem nejsou kategorizována, měřící projekt NetMonitor je netřídí. To brání v orientaci zadavatelům reklamy. Přichází tím česká e-média o zisky? A jakým způsobem lze vůbec online média třídit?
Jan Ambrož: Potřebuje český Internet kategorizaci online médií?

Jaký hudební přehrávač používáte? Je to ten s velmi jednoduchými bílými sluchátky? A co ten v počítači – je to Winamp, Windows Media Player, nebo něco podobného? A co zkusit něco jednoduššího, ale tím pádem třeba účelnějšího – něco, co sice umí „pouze“ přehrávat hudbu, ale nezatěžuje vás zbytečnými funkcemi? Billy by mohl být takovým šikovným pomocníkem možná i pro vás – a možná ne. Každopádně za vyzkoušení tenhle jednoduchý šikula stojí.
Jilmův blog na Lupě: Billy – hudební přehrávač, který Vám změní život

Současný stav propojovacích center jsme si na Lupě mapovali docela nedávno. Tentokrát se zkusme podívat, jak by mohla vypadat cesta k úspěšnému propojovacímu centru v budoucnosti. Pochopitelně jde o jednu z možných cest a je skoro jisté, že budou existovat ještě cesty další (možná lepší). Dáme přitom přednost určení úspěšnosti podle agregovaného datového toku, který propojovacím centrem protéká.
Michal Krsek: Budoucnost propojovacích cen­ter

Máte své stránky nebo dokonce svůj web? Máte na něm ještě trochu místa a přemýšlíte, jak jej přeměnit v užitečný zdroj příjmů? Máte-li dost klasické reklamy, zkuste textovou. A prostor pro textové odkazy prostě nabídněte na k tomu účelu zřízeném tržišti. Že by zrovna o vaše místo nikdo nestál? Kdo ví, třeba naopak někdo právě marně hledá podobný web a vaše čtenáře.
Nishkamův blog na Lupě: Text Link Ads obchod s textovymi odkazy – funguje to!

Padesátka u člověka dnes představuje jakýsi vrchol středního věku; někdo ji slaví s pompou, někdo třeba vůbec ne. U organizací a úřadů se tak často o narozeninách nehovoří, ale kulaté výročí v oblasti normalizace telekomunikačního sektoru přece jen za zmínku stojí. Podívejme se, čím se může pochlubit CCITT, dnes známé pod označením ITU-T – Mezinárodní telekomunikační unie, telekomunikační sektor.
Rita Pužmanová: ITU-T slaví padesátku

Zakládáte e-shop, případně byste chtěli, ale nevíte jak na to? V našem letním seriálu pro začínající prodejce na Internetu už jsme vám poradili, jak vyřešit legislativní problematiku provozování e-shopu a vybudovat technické zázemí pro náš budoucí virtuální obchod. Je tedy čas vrhnout se na obslužnou aplikaci, na které budeme e-shop provozovat a na výběr toho správného hostingu.
Marcel Kupka: Zakládáme e-shop: aplikace, hosting, volba sortimentu

11. července byla v Praze v rámci cyklu Czech SIGCHI o přístupnosti na webu veřejná přednáška Jennifer Gove z Googlu. Její zaznamenávání bylo zakázáno, což bylo řadou účastníků nemile přijato – zdá se však, že zbytečně. Prakticky tu stejnou přednášku totiž můžete najít na Internetu – a kde jinde než na Google Video. Pokud jste tedy zaváhali, případně během přednášky něco nepochytili, máte výbornou příležitost si vše doplnit. Ostatně zajímavých přednášek se tu nabízí celá spousta.
Jilmův blog na Lupě: Czech SIGCHI: přednáška Jennifer Goveové na videu

Blogy se ze škatulky „fenomén“ zdárně přesunují do všedních kategorií a svůj více či méně kritický názor na ně vám podá téměř kterýkoliv člověk z ulice. Jejich dopad však zatím mnohé scénáře médiologů nenaplnil – noviny jsou tu stále, lidé čtou spíše ověřené zdroje a blogy užívají jako šikovný doplněk k hlavnímu proudu. I tak se však stále nachází zajímavé způsoby jejich využití – nově třeba v reklamě (tzv. PR blogy). Zatímco tady ale stále mají teprve co říci, tak v náhradě novin na papíru i webu už je jejich potenciál spíše vyčerpaný.
Jan Ambrož: PR blogy míří na Bloguje.cz. Mají u vás šanci?
Aleš Miklík: Blogováním za lepší noviny? Jen to ne

BRAND24

Česká Wikipedie zaznamenává nebývalý úspěch. Dlouho přehlížená česká jazyková verze této světové internetové encyklopedie se díky strmému růstu kvantity i kvality článků pomalu stává oblíbeným zdrojem informací. Přes svůj úspěch však Wikipedie v uplynulém roce prošla řadou vážných konfliktů. Co se odehrálo pod pokličkou? A proč jsou někteří její čeští „zakladatelé“ v nemilosti ostatních členů komunity?
David Antoš: Spory na Wikipedii aneb válka o „h“

A mimochodem, počítáte rádi? A jste hravé a zkoumavé typy lidí? Pokud ano, zkuste počítat s Internetem. Pozor ale, jde o poměrně vtahující záležitost!
Blog Františka Fuky na Lupě: Počítáme s Internetem

Zahnalo vás vedro od počítače?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).