Hlavní navigace

Týdenní revize: nové limity u ADSL a fenomén Facebook

30. 6. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Česká Telefónica O2 se dočkala střídání ve vrcholovém vedení a její zákazníci zase navýšení objemových limitů. Budoucnost Internetu má prý spočívat v komunitách, čemuž nasvědčuje úspěch služeb jako je Facebook; své místo na webu si už našla snad každá myslitelná skupina, včetně křesťanů. Podporovat internetové komunity hodlá i nový investor ve vydavatelství X Publishing. Jinde se tolik nedaří: trh s online zájezdy podle Petra Staňka z NetTravelu prý splaskl.

Potíže hudebního průmyslu s Internetem by se daly shrnout do jedné věty („technologicky determinovaná změna spotřebního chování vede k selhávání dosavadního obchodního a distribučního modelu“), definitivní a použitelné řešení těchto potíží však zatím vydavatelé stále hledají. Jedním z těch, po kterém volali liberálněji zaměření ochránci práv spotřebitelů, byl prodej hudby bez ochrany DRM. Vydavatelé po dlouhém váhání svolili a zdá se, že zatím nelitují – jde však o dlouhodobě udržitelnou situaci? Není nakonec právě omezení v podobě DRM to, za co byli ochotni zákazníci platit?
Vojtěch Bednář: Stane se hudba bez DRM neprodejnou?
Jiří Macich: Legální online prodej hudby bez DRM už i v České republice a První čísla z prodeje hudby bez DRM na iTunes jsou dobrá

Jak byly Windows Vista napjatě očekávány, „standardizoval“ se obvykle výčet jejich novinek a přínosů na seznam obsahující vylepšení, na kterých se shodne většina. V hloubi systému lze přitom najít lecjaké drobné překvapení, které neohromí každého, tím spíš ale může potěšit technicky zapáleného nálezce. Jednou z těchto přehlížených novinek je třeba index spolehlivosti, důsledně monitorující pády Windows i hostovaných aplikací. Jste se svým indexem spokojeni, nebo byste svým Windows raději seřídili index sebekritiky?
Blog Adama Köppela na Lupě: Největší novinka Vist: Index spolehlivosti

Ač jsou křesťané, ti katoličtí zvlášť, zpravidla vnímání jako lidé zapálení, avšak spíše opatrní ve využívání technických novinek a podezřelých vynálezů, na Internetu jsou už dávno jako doma. Mají své chaty, diskuse a weby a církve neváhají nové médium využívat pro šíření víry i kontaktů. Ne vše samozřejmě funguje optimálně a zejména pověstný český „ateismus“ (na Internetu spíše zesílený) nutí věřící zůstávat spíše v ústraní. Co dobrého i problematického může z tohoto pohledu křesťanům nabídnout český Internet?
Michal Černý: Křesťané hledají cestu na Internet

Prodej zájezdů online v Česku nabírá na popularitě, i když v porovnání s celkovými prodeji dovolených v některých západních zemích máme co dohánět. Zatímco podle Radka Stavinohy, spolumajitele největší české internetové cestovní agentury Invia.cz, se ještě dočkáme dalšího boomu, Petr Staněk z konkurenčního NetTravelu vidí situaci jinak: zlatá léta jejich byznysu jsou pryč. Snad i proto se jeho firma snížila k problematické e-mailové kampani, která byla odborníky vnímána jako spamování, ačkoliv Petr Staněk je přesvědčen o čistotě celé akce.
Jan Ambrož: Petr Staněk: bublina splaskla, trh s online zájezdy tolik neroste

Telefónica O2 Czech Republic provedla výměnu na postu nejvyšším: její dosavadní šéf Jaime Smith Basterra byl převelen do Německa s úkolem vrátit tamní O2 zpět k růstu. Současně TO2 ČR řekla, jak konkrétně zvýší od 1. července 2007 objemové limity u svého maloobchodního ADSL. Zareaguje na to UPC úplným zrušením limitů u svých služeb?
Jiří Peterka: Stalo se: Telefónica s novým vedením a s vyššími limity

Na trend webu 2.0 lze reagovat různě – odmítat jej, nadšeně vítat, popírat jeho existenci, nebo zaujmout neutrální pozici a sledovat, co se z toho všeho nakonec vyvrbí. Další možností je mezitím pořádat ankety a soutěže o nejlepší weby typu 2.0, o což se pokusil i magazín Webware.com. Jeho ankety Webware 100 se zúčastnilo na půl milionu hlasujících, což už je slušný statistický vzorek. Které projekty a weby tedy v oblibě uživatelů zvítězily a znamená to celé vůbec něco?
Jiří Macich: Webware 100: výkladní skříň současného Internetu?

Správce české domény, sdružení CZ.NIC, oznámilo začátkem dubna přechod na nový systém správy registru domén CZ. Smyslem má být zejména úspora nákladů (už nyní vedoucí ke zlevnění domén). Obsah stávajícího systému DSD (Distribuovaná správa domény) provozovaného společností T-Systems Pragonet bude ke konci září přenesen do nového systému s názvem DSDng (Distribuovaná správa domény – nová generace). Ten byl v průběhu roku 2006 vybudován na „zelené louce“ v rámci sdružení CZ.NIC. Jak takový registrační systém vypadá a co nového registrátorům přináší?
Pavel Tůma: Jak funguje nový registrační systém domény .cz?

Telefónica O2 slíbila na jaře zvýšení rychlostí ADSL ve své síti (včetně přeprodávaných variant) čtyřikrát, takže nejpomalejší rychlostí se mělo stát 2048 kbit/s. Ani dnes však nejsou všichni zákazníci, včetně těch u alternativních operátorů, převedeni na vyšší rychlosti (a někteří se ani nedočkají). Příčinou jsou prý staré modemy. Ani v případech, že vše funguje jak má, však nemáte vyhráno – jako každé připojení, i ADSL potkávají výpadky. Reakce technické podpory a její ochota řešit váš problém však celkově nepříjemnou záležitost mnohdy jen korunují. Na druhou stranu, nic není dokonalé a své potíže mají i alternativní technologie.
Jiří Macich: Až měsíc offline? I to je bleskové ADSL
Blog „IT z pohledu kravaty a košile“: Máte nespolehlivé WiFi?

Za nástupce úspěšné bezdrátové technologie WiFi (jejíž univerzálnost došla v Česku bohatého využití pro připojování celých obcí) se dlouho považoval (a vlastně považuje) standard WiMax. Sítě na něm založené mají výhodu pokrytí větších vzdáleností bez nutnosti přímé viditelnosti, vyšší jsou i dosahované rychlosti apod. V Česku je však situace opět unikátní, jelikož místní regulátor neschválil k provozu zařízení WiMax s časovým duplexem (TDD). Nasazení WiMaxu je i kvůli tomu v českých sítích spíše rozpačité (a místní poskytovatelé často přechází rovnou na optické technologie).
Jakub Ditrich: WiMAX v Česku stále čeká na svůj boom

Zatímco projekty Googlu sklízí masivní mediální zájem, řada méně známých projektů přichází často s výraznější inovací i širšími dopady. V ČR nepříliš známá sociální síť Facebook je v USA na vrcholu vlny zájmu. Nedávné otevření celého uživatelského rozhraní pro integraci aplikací třetích stran navíc Facebook posouvá do pozice konkurenta právě Googlu či Yahoo. Co všechno může tato zajímavá služba svým uživatelům nabídnout a čím se liší od ostatních komunitních serverů?
David Antoš: Je Facebook „nový Google“?

Užívání podobných sociálních služeb však může obnášet i jistá rizika – závislost je možné získat na informacena Internetu vůbec, tak proč ne i na diskusní server? Kdypak jste naposledy vyplnili svůj formulář s příspěvkem vy?
Blog „IT z pohledu košile a kravaty“: Jste závislí na diskusním serveru?

Význam vlastní webové adresy je pro obchodní i osobní úspěch čím dál důležitější, a tak není divu, že o ty „nejhezčí“ domény už je spíš nouze. I pro běžnou adresu však může být problém najít vhodné volné jméno a koncovku, které jsou navíc často obtížně získatelné kvůli striktní pozici národních správců doménových jmen. Řada dalších zemí však naopak na obchodu se svojí koncovkou dobře vydělává. Které to jsou a proč je o ně zájem po celém světě?
Jan Zderadička: Proč jsou oblíbené některé exotické domény?

BRAND24

Investiční skupina Centralway Holding AG je na českém Internetu známá svými investicemi v projektech jako Jyxo.cz, Auto.cz či Invia.cz, stejně tak však i prohlášeními svého šéfa Martina Saidlera. Čerstvá akvizice třetinového podílu ve vydavatelství X Publishing má údajně vést mj. k rozšíření aktivit tohoto vydavatelství na Internet, kde by se mělo zaměřit na minoritní kulturní skupiny. Video server Ceknito.cz by se pak měl stát důstojnou konkurencí pro již zavedenější Stream.cz.
Martin Schreier: Aleš Ptáčník, Centralway: nejsme běžci krátkých tratí

A nakonec ještě jedna novinka: Google poměrně nedávno aktivoval ve vyhledávání obrázků funkci rozpoznávání obrazu. Můžete tak hledat mezi obrázky podle jejich skutečného obsahu. Výsledky nejsou vždy optimální, reálné nasazení podobné technologie však nutně vzbuzuje otázky – a co soukromí? Dočkáme se jednou žalob za zpřístupnění osobních údajů v podobě fotografií? Moc vyhledávačů každopádně v podobných případech budí téměř obavy…
Blog Petra Šnajdra na Lupě: Od Internetu k Velkému bratrovi a zpět

Stanou se podle vás vyhledávače "Velkými bratry?"

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).