Hlavní navigace

Týdenní revize: obchodní metody nové i podvodné

8. 7. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Google definitivně představil svůj platební systém, zatímco jiné "obchodní systémy" představují stále stejný problém - nekorektního podnikání. Co třeba takový Rejstrikfirem.cz? Svůj pay-per-click inzertní systém dopilovává i Seznam. Český Telecom zřejmě v červnu neuplatňoval u některých tarifů datové limity. Připravuje se na novou podobu služeb, která by měla zažehnat úbytek pevných linek?

Bill Gates míří do důchodu, což je ideální chvíle pro bilancování jeho chyb. Tedy ne že by komentátoři a uživatelé s kritikou zatím čekali, na Microsoft se již sneslo nezarámovatelných výroků víc než dost. Odchod zakladatele a „vizionáře“ je však vítanou příležitostí k zamyšlení, kam největší softwarová firma světa vlastně kráčí (a táhne své zákazníky). Pokusí se nástupci Billa Gatese o nápravu některých jeho přehmatů? Vývoj vlastního linuxového systému to zřejmě nebude, ačkoliv – lze toto „opomenutí“ vůbec považovat za chybu?
Vojtěch Bednář: Největší Billova chyba 

Za jednu z aktuálních chyb lze ostatně podle reakcí uživatelů směle považovat nápad jménem Windows Genuine Advantage. Že na této „výhodě“ nebude vše úplně v pořádku, nakonec uznal i Microsoft, když nedávno vydal návod, jak zneprovoznit automatické oznamování pravosti Windows serverům Microsoftu. Lze na tomto marketingovém pojmenování („výhody“ pro koho?) najít nit suchou?
Blog Františka Fuky na Lupě: Inovativní význam slova „Advantage“

Evropská unie se staví rázně proti investičním pobídkám v podobě regulačních prázdnin pro inkumbenty, jaké chystají například v Německu pro Deutsche Telekom. Koketuje ale s myšlenkou celoevropského regulátora a přímo navrhuje zřízení nové celoevropské agentury pro správu kmitočtového spektra. To vše v rámci veřejných konzultací k revizi regulačního rámce elektronických komunikací. Operátoři se tomuto nápadu od počátku brání a kritická nezůstávají ani média, je však dobré vědět, že realita návrhů je opět o něco méně vyhrocená.
Jiří Peterka: Stalo se: EU je proti (regulačním) prázdninám 

Asociace pro elektronickou komerci (APEK) se snaží vytvářet podmínky pro rozvoj elektronické komerce v ČR a tím přispět k maximálnímu rozvoji tohoto oboru. Je však činnost APEK pro obchodníky potřebná? Podle mnohých ano, podle stejně mnohých nikoliv – podmínky pro získání certifikace jsou poměrně mírné (a zákazníkovi toho následně certifikát mnoho neřekne), přičemž počet členů APEK je zároveň stále spíše malý (v porovnání s počtem e-shopů na českém webu). Kde může být problém?
Matův blog na Lupě: Obchodníci – máte peníze? Utraťte je s APEKem

Dlouho očekávaný platební systém od Googlu, který posledních několik dní zaměstnával všechny blogery a spekulanty, se minulý čtvrtek vyklubal na světlo pod názvem Google Checkout. Je to zásah do černého, nebo jen prázdný výstřel? K čemu a komu je dobrý? Některé vlastnosti systému leckteré pozorovatele zaskočily – z pohledu zákazníka nejde o žádnou peněženku, prodejci se zase mohou cítit ohroženi jistou závislostí na jednom poskytovateli služeb…
David Antoš: Google nakoupí za vás

To Seznam už svoji Peněženku má a navíc k ní nyní přidává i vlastní PPC systém. Ten je ještě v testovacím provozu, ale už nyní je o něm známo téměř vše: Sklik zobrazuje reklamu jen ve výsledcích hledání (nikoliv v obsahu webů), inzerentům účtuje za kliknutí minimální cenu 0,20 haléřů, webové rozhraní systému připomíná Google AdWords… Jaké jsou první zkušenosti s touto novinkou?
Radim Hasalík: Sklik.cz – první dojmy
Martinův blog na Lupě: Sklik.cz – skutečně první dojmy a Sklik.cz: pozice inzerátů se mění

Možná si vzpomínáte na článek Daniela Dočekala o podivném podnikání Rejstrikufirem.cz. V horším případě jste jím byli sami postiženi, ale tuto možnost raději nepřivolávejme. Pokud však přece jenom patříte mezi ty, kdo hledají pomoc od nevyžádaných faktur za nevyžádané služby, může vám přijít vhod pár rad a také rekapitulace celého případu.
Daniel Dočekal: Co je nového u RejstrikuFi­rem.cz?

Svérázný přístup k podnikání není ostatně vlastní pouze místním „obchodníkům“. Na zajímavý business plán přišli i provozovatelé e-shopu prodávajícího kancelářský balík OpenOffice.org, který je jinak samozřejmě zadarmo. Licence OpenOffice.org sice podobou činnost dovoluje, avšak jistého pocitu slizkosti se při čtení nabídky „jen za 49 dolarů“ stejně neubráníte…
Blog Františka Fuky na Lupě: OpenOffice? No nekupte to, za 49 dolarů!

Co dokáží techniky DHCP Spoofing a ICMP Redirect? Tyto typy síťových útoků jsou již dnes málo používané, ale dříve byly velmi elegantní. Při vědomí, že odposlouchávání cizích dat může být trestné a můžeme takto porušovat smlouvu se svým poskytovatelem připojení, se můžeme pustit do další lekce studia teorie i praxe odposlechů na lokálních sítích.
Martin Haller: Odposloucháváme data na přepínaném Ethernetu (4.)

Byli jste letos na filmovém festivalu v Karlových Varech? A jak jste se dostali k lístkům – po svých (ti šťastnější po cizích), stáním v noční frontě, nebo po Internetu? Rezervace lístků je tradičně možná jen přes WAP nebo placené SMS. Bez rezervovaných lístků totiž není možné se do kina dostat, ve frontách před pokladnami se lístky téměř vyprodají přibližně okolo osmé hodiny ranní, WAP už tak v 7:15. Letos se však objevila jedna nová, zajímavá možnost, i když poněkud špatně „promotingovaná“…
Hynek Med: Jak si rezervovat lístky na karlovarský festival přes tuten Internet

BRAND24

Ve středu byl uveden na trh nový Apple iMac pro školy, nahrazující řadu eMac, odvozený od all-in-one modelů iMac s 1,83GHz procesorem Intel Core Duo a 17" LCD displayem s rozlišením 1440×900 za cenu pouhých 899 dolarů. Jaká je vlastně historie školních modelů Apple? Vše začíná už před dobrými dvaceti lety…
Jankův blog na Lupě: Nový Apple iMac pro školy aneb Kam se pohnul vývoj za 4 roky

Podle výsledků měření rychlostí Internetu na serveru DSL.cz a podle ohlasů zákazníků nebyla v minulém měsíci u služby Internet Expres uplatňována Fair Use Policy. Mnozí zákazníci tak získali poprvé možnost využívat vysokorychlostní Internet naplno, bez jakýchkoliv omezení způsobujících citelné zpomalení Internetu. Jde o přípravu poskytovatele na nové podmínky služeb, které by zabránily odlivu zákazníků od pevných linek? Přeci jen je tu čím dál více lidí, kteří dokáží obsluhovat i technologicky novější náhrady drátového vedení.
Tomáš Pětivoký: DSL.cz: Internet Expres v červnu bez FUP
Blog Michala Káry na Lupě: Kdy skončí poslední pevná linka Telecomu?

Máte doma pevnou linku od Českého Telecomu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).