Hlavní navigace

Týdenní revize: ozvěny revoluce

4. 2. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Uplynulý týden ještě rezonoval dozvuky změn v nabídkách poskytovatelů připojení, zejména ADSL. Kromě toho však můžeme upozornit i na další zajímavosti: Oskar se změnil na Vodafone a požádal ČTÚ o zásah kvůli přenositelnosti, Google se dál potýkal s cenzurou v Číně, zhodnotili jsme čísla portálů, zahraniční investor vstoupil do projektů H1.cz a Jyxo a odhalili jsme "falešné" weby hotelů.

RSS, technologie pro sdružování a odkazování webového obsahu, se uživatelům osvědčuje již několikátý rok. Ať už jste na cestách, používáte samostatnou čtečku nebo webový agregátor, je zvládání informačního chaosu současného webu díky RSS o poznání příjemnější. Teď už jen stačí vybrat ty správné zdroje ke sledování…
Vojtěch Bednář: Současné čtečky a agregátory RSS

Poslanci už poněkolikáté odložili novelu o digitálním vysílání. Na rozdíl od analýzy relevantního trhu od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) pro broadband, která má zpoždění, byly zveřejněny návrhy dvou dalších: terminace v pevných a mobilních sítích. O dominantním postavení zde nebylo mnoho pochyb. T-Mobile je jedničkou i co do příchozích minut a Oskar, nově Vodafone, žádá ČTÚ o zásah kvůli nejasným cenovým podmínkám v přenositelnosti mobilních čísel.
Jiří Peterka: Stalo se: nekonečná (digi)novela
Richiho blog na Lupě: Není http://vodafone.cz jako www.vodafone.cz

Můžeme věřit Wikipedii? Zdánlivě podivná otázka má své hluboké opodstatnění v nedávných potížích známé kolaborativní online encyklopedie s pochybnými zásahy do svého obsahu. Ať tak či tak, v každém případě platí známé pravidlo racionálního čtenáře: každá informace má svoji hodnotu, ale její reálný užitek zjistíme až ověřením z více zdrojů.
Vojtěch Bednář: Můžeme věřit Wikipedii? 

Relativní svoboda v publikování na Internetu s sebou kromě pozitiv, jako je diverzita informací, nese i nevýhody. Jednou z nich je i problém, jak chránit děti před nevhodným obsahem na webu – pornografií, násilím apod. Již poměrně dlouho jsou na trhu nástroje pro filtrování, tzv. dětské či rodičovské filtry. Je však dobré na ně spoléhat a mají vůbec smysl?
Martin Pírko: Dětské filtry: zbytečnost, nebo pomocník?

Pokud vás zajímají diskuse o problematickém ustoupení Googlu požadavkům čínské vlády na cenzuru, jistě oceníte elegantní nástroj pro zobrazení důsledků v přehledné podobě. Jednoduchá webová utilita porovnávající výsledky Googlu a Yahoo se totiž dočkala rozšíření o porovnání výsledků Google.com a Google.cn.
Jilmův blog na Lupě: Srovnání cenzurovaného Googlu s normální snadno a rychle

Debaty o možnosti prodeje léků na Internetu si stále nachází řadu zájemců mezi zúčastněnými i přihlížejícími – nejspíš i díky aktuálním rozepřím kolem lékáren kamenných. Jaké právní normy v této oblasti panují a která zajímavá a důležitá rozhodnutí ve stejných případech padla v Evropské unii, zkoumá právník Petr Otevřel.
Petr Otevřel: Co brání prodeji léků na Internetu?

Zdá se, že je konečně potvrzeno to, o čem se delší dobu šeptalo. Google hodlá konkurovat Microsoftu na poli operačních systémů pomocí vlastní distribuce Linuxu. Ta má prozatím krycí název „Goobuntu“, protože vychází z populárního Ubuntu Linuxu. Jako u téměř každé nově ohlášené služby Googlu však i tentokrát zatím kolem Goobuntu panuje trocha nejasností…
Blog Františka Fuky na Lupě: Google + Ubuntu = Goobuntu Linux

Ze zpráv o výsledcích českých portálů by leckdo mohl dojít k pochybnostem o jejich věrohodnosti. Přitom problém může spočívat spíš v nepochopení předkládaných a mnohdy i záměrně poněkud manipulovaných čísel. Jak tedy rozumět tiskovým zprávám a jaký vývoj lze u českých portálů očekávat do budoucna?
Petr Šnajdr: Co čeká české portály?

Bezdrátové připojení nemusí vždy nutně znamenat přenos dat pomocí radiových vln. Optika je v povědomí většiny uživatelů spojena s komunikací na větší vzdálenosti, ale proč ji vlastně nepoužít i doma? Některé projekty slibují konkrétní výsledky.
Rita Pužmanová: Rychlá a bezpečná alternativa WiFi 

Švýcarsky investor Centralway Holding se rozhodl rozšířit své portfolio českých projektů o další dva přírůstky, společnosti H1.cz a Jyxo. Co si od toho zainteresované strany slibují a jak nový podílník ovlivní směřování obou firem?
Jan Kálal: Zahraniční investor vstoupil do projektů H1.cz a Jyxo

Velkoobchodní nabídka Českého Telecomu se konečně začíná promítat do koncových ceníků ADSL poskytovatelů, a tento týden se k nim připojily i kabelové televize. Mnozí domácí uživatelé si mnou ruce, pro některé pozorovatele jde prý dokonce o podobnou revoluci v dostupnosti připojení jako při spuštění samotného ADSL. Jsou však tyto naděje oprávněné?
Martin Vyleťal: Nové ADSL: opatrná revoluce
Aleš Miklík: Blíží se konec českého „WiFi zázraku?“

BRAND24

Na českém Internetu se před časem objevil nový typ podnikání: provizní prodej ubytování, ovšem prostřednictvím „falešných“ webů hotelů, tvářících se jako oficiální. Z hlediska zákona jde o chování často za hranicí přípustnosti (přinejmenším kvůli přebraným fotografiím), ale co na to etika? Ne každá odpověď je tak jasná, jak byste možná čekali…
Jan Ambrož: „Falešné“ weby hotelů: pomáhají, nebo škodí?

Weby s vyhledáváním dopravních spojení jsou dlouhodobou a nedílnou součástí Internetu i moderního života jeho uživatelů. Co však dělat, když máte v ruce jen mobil a nechce se vám utrácet za drahý WAP? Pak jsou tu hned dvě šikovná řešení.
Blog „Silentblog“ na Lupě: Tip na IDOS do mobilu

Je podle vás provizní prodej pomocí "falešných webů" etický?

  • Ano, je to jen byznys.
    3 %
  • Ano, ale na hraně únosnosti.
    15 %
  • Ne, je to trochu divné.
    12 %
  • Ne, je to jasný podvod.
    67 %
  • Nevím.
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).