Hlavní navigace

Týdenní revize: Přeprodej ADSL vázne, a co děti, mají si kde hrát?

5. 5. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Počet přeprodaných ADSL přípojek se za letošní první kvartál prakticky vůbec nezvýšil. Vyplatí se investovat do přednostního výpisu na klíčová slova ve vyhledávačích? Je Opera dobrý prohlížeč se špatnou koncepcí? Prosadí se v budoucnu jednotný internetový identifikační systém? Existuje způsob, jak volat na pevné telefonní linky zdarma? Posvítili jsme si na některé VoIP aplikace. Co přináší Internet dětem?

Používání Internetu je dnes pro mnoho lidí samozřejmostí, stejně tak jako například sledování televize. Položili jste si ale někdy otázku, co to vlastně Internet je? Existuje samozřejmě celá řada definic, které jsou většinou technického charakteru. Dají se najít třeba na Googlu či Wikipedii. Vystihují ale tyto definice veškeré aspekty, které s fenoménem Internetu souvisí? A neměly by se charakteristiky Internetu měnit současně s tím, jak se na „síti“ objevují stále nové služby, funkce či obsah? Zkuste se spolu s Vojtěchem Bednářem zamyslet nad formulací co možná nejpřesnější definice Internetu.
Vojtěch Bednář: Co je to Internet? 

Podle zástupců Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) jsou ceny broadbandu stále ještě vyšší, než by mohly být. Současně klesá podíl alternativních operátorů na trhu s velkoobchodním broadbandem. Nejnovější provozní data českého inkumbenta ukazují, že Telefónica O2 Czech Republic (TO2CR) realizovala za první čtvrtletí letošního roku čtyřikrát více ADSL přípojek než alternativní operátoři na bázi zpřístupnění místních smyček (LLU). Navíc se zastavil růst počtu ADSL služeb na platformě TO2CR, které alternativní operátoři předprodávají.

Minulý týden byl zahájen proces integrace skupiny eTel Group do rakouské telekomunikační společnosti Telekom Austria, která v České republice působí pod značkou VOLNÝ. Telekom Austria koupil irského operátora již v prosinci minulého roku. Podmínkou pro dokončení celé transakce však byl souhlas rakouského antimonopolního úřadu, který akvizici posvětil v polovině dubna.
Jiří Peterka: Stalo se: nové přeprodávané ADSL přípojky nepřibývají

Vyhledávače nabízí možnost zviditelnění firem nebo jednotlivých produktů a služeb prostřednictvím placeného přednostního výpisu na klíčové slovo, případně pomocí přednostního výpisu v katalogu firem. U třech největších českých vyhledávačů jsme porovnali cenové podmínky a možnosti, které jsou zákazníkovi nabízeny. Za jakých okolností se vyplatí do přednostního výpisu investovat? Tato forma inzerce je vhodná jako součást větší reklamní kampaně.
Viktor Ševčík: Vyplatí se přednostní výpisy na klíčová slova?

Standardizace a otevřenost – to jsou dva velké internetové trendy poslední doby. Pomocí sjednocených formátů a postupů a díky vlně otevírání webových služeb pomocí různých API jsou uživatelé i samotné aplikace schopni mezi sebou snáze komunikovat a spolupracovat. Internet tak přestává být nepřehlednou džunglí. S rozvojem internetových aplikací roste tlak na vytvoření standardů, které by obdobně jako například odkazy na email uměly pracovat s adresou pro mapy, telefonem pro VoIP, datem pro kalendář atd. Velkou výzvou je také sjednocení identifikačních systémů. Pokusů o vytvoření univerzálního internetového pasu však již bylo mnoho, v čem je projekt OpenID jiný?
David Antoš: OpenID – dočkáme se globální internetové občanky?

Opera je věčný černý kůň, kterému se ale zatím příliš nedaří dohnat dva leadery trhu. Dnes nejrozšířenější prohlížeče Internet Explorer a Mozilla Firefox určitě nejsou nejlépe vybavenými programy ve své kategorii, byť s posledními major verzemi oba udělaly krok kupředu. Naproti tomu se Opera krčí ve většině lokálních i globálních statistik až někde na konci žebříčku, a i když se o ní relativně dost mluví a píše, pořád ji můžeme chápat jako exotický prohlížeč. Je Opera dobrým prohlížečem se špatnou koncepcí? Vyděsí své potenciální uživatele při prvním kontaktu řadou funkcí, které snad žádný jiný prohlížeč ve výchozí instalaci nenabízí?
Jiří Macich: Proč Opera nedohání Firefox a Internet Explorer?

Internetová telefonie podle mnohých prognóz do pár let postupně vytlačí telefonii klasickou. Již nyní existuje celá řada aplikací, které umožňují uživatelů prostřednictvím Internetu bezplatnou komunikaci. VoIP operátoři nabízí možnost telefonování i do pevných a mobilních sítí. Existuje ale i možnost telefonovat zdarma z počítače připojeného na Internet na pevné telefonní linky u nás i ve světě. Jak takové telefonování funguje? Zaplatíte určitý měsíční paušál a pak už jen telefonujete. Otestovali jsme aplikace VoipDiscount, VoipCheap, VoipStunt a poivY.
David Procházka: Jak volat na pevné linky téměř zadarmo

Poslat fotku a zjistit, jak se líbím ostatním. Na tomto principu vznikl server Líbímseti.cz. Obsadil prostor, který podcenily velké české portály. Svým mladým uživatelům nabídl přívětivou tvář a jednoduché rozhraní pro výměnu fotografií a pro s tím související seznamování. Po pěti letech patří mezi nejnavštěvovanější weby na českém Internetu. Mezi konkurenty Líbímseti na českém Internetu patří zejména Lidé.cz portálu Seznam či xChat portálu Centrum.O komu­nitní projekt s blogy a diskusemi se také snaží Atlas. Se svěžím větrem přichází N-joy.cz nebo Stream TV. Jaká jsou úskalí provozu komunitních serverů?
Jan Ambrož: Líbímseti.cz vyrostlo na koleně, teď baví lidi

Pokud vlastníte doménu .eu a zapomenete si prodloužit její platnost, spadne do tzv. karantény, ze které ji můžete za určitý finanční poplatek (liší se podle registrátora) oživit. Logika prodlužování domén .eu je však trochu jiná než u domén .com či .cz. Domény v rejstříku EURid se registrují prakticky na dobu neurčitou a pouze v případě, že se její držitel rozhodne ji neprodloužit, nastaví ji registrátor k určitému datu ke smazání. Evropská doména se prodlužuje vždy poslední den v měsíci, ve kterém byla registrována. Od okamžiku, kdy je doména nastavena ke smazání, běží lhůta čtyřiceti dnů, po které je možné doménu znovu oživit.
Blog Jana Hájka na Lupě: Nejenom o karanténě domén .EU

BRAND24

Trend poslední doby napovídá, že stále více služeb se bude přesouvat na Internet. Nejsmělejší odhady dokonce hovoří o tom, že v budoucnu budou klasické počítače nahrazeny pouhými stanicemi s internetovým připojením, protože aplikace i veškerá data budou umístěna na serverech. Jak se s tímto trendem slučuje schopnost prohlížečů tisknout dokumenty?
Pavel Salvet: Kvalita a komfort tisku z moderních prohlížečů

Co dělají děti ve svém volném čase? Letmým pohledem do statistik zjistíme, že děti tráví podstatnou část svého volného času na Internetu. Navíc se zdá, že jsou službami, které tato celosvětová síť nabízí, do určité míry pohlceny. Internet je pro děti jedinečným zdrojem informací, komunikačním nástrojem či místem, kde se mohou realizovat prostřednictvím nejrůznějších her.
Martin Pírko: Děti a Internet I.

Uvítali byste, kdyby telekomunikační firmy nabídly za měsíční paušál neomezené volání na pevné telefonní linky?

  • Ano.
    25 %
  • Ne.
    75 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).