Hlavní navigace

Týdenní revize: pokuta Microsoftu a příchod portálů

15. 7. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Google sice do Česka zatím nemíří se vším všudy, ale aspoň vyslal svého prvního zástupce na veřejnou přednášku. Seznam se potýkal s problémy freemailu po výpadku proudu, Český Telecom "zanikl", ICQ opět měnilo svůj protokol, Microsoft dostal obří pokutu a lokalizoval svůj Live.com do češtiny. Internetové telefony dostaly podivné předčíslí 910. A propos: víme, jak být na Internetu atraktivní.

„Protipirátské“ kroky nahrávacích studií obvykle nebudí u internetových uživatelů (a fanoušků dostupné muziky) zrovna nadšení, ale studia někdy dokáží ukázat kromě biče i cukr. To když třeba Warner Bros začne nabízet na BitTorrentu své staré filmy (zatímco Warner Home Video kvůli pirátům opouští Českou republiku). Pomůže tento opožděný průzkum zachránit staré titány před kolizí s realitou? Těžko říct, jisté však je, že na prodej legální hudby po Internetu bylo pozdě už před šesti lety. Své o tom ví i Jarek Nohavica, který své nové DVD bude prodávat pouze takto – bez hudebního vydavatelství. Jak dlouho by asi musel na internetový prodej svých skladeb čekat, kdyby znovu zvolil jejich „pomoc“ při distribuci?
Blog Františka Fuky na Lupě: Divoký západ na BitTorrentu
Jiří Macich: Změní Jarek Nohavica podobu hudebního průmyslu?

Nahrávací studia však nejsou jediná, kdo při pohledu na nesnesitelnou lehkost šíření informací na Internetu ztrácí nervy a zdravý rozum. Téměř stejně se chovají i úředníci, zakazující s naivitou sobě vlastní tu streaming, tu internetovou telefonii nebo (nikoliv shodou náhod) výměnné sítě. Mají však tyto nápady šanci na úspěch? A dokáže dnes Internet stále vzdorovat snahám o spoutání?
Vojtěch Bednář: Uvažujeme o regulaci X. 

Rootkity nejsou ve světě bezpečnosti a operačních systémů žádnou novinkou, na široké známosti však získaly teprve nedávno. Základní seznámení s těmito zákeřnými špiony jste již na Lupě mohli získat v článku Ondřeje Bitta Rootkity aneb po stopách kořenů zla, stejně užitečné však pro nás může být informace, co pro nás znamená, nainstaloval-li nám někdo rootkit do systému. Jak jej vlastně lze odhalit a bránit se proti němu?
Helena Nykodýmová: Rootkity? Raději nepřehlížet

Microsoft v uplynulém týdnu konečně lokalizoval svůj nový internetový portál Live.com (který po příchodu Windows Vista pravděpodobně nahradí dnešní portál a vyhledávač MSN) do češtiny a tím de facto vstoupil na český trh. Lokalizovaná je sice zatím jen část portálu, ale to se jište brzy změní. Navíc lze očekávat, že se čeští uživatelé s MS Live seznámí velmi záhy po uvedení Internet Exploreru 7, který jej jistě bude mít nastavený jako domovskou stránku. Ovšem nejen vyhledáváním je portál živ a Live.com nabízí dalších zajímavých služeb dost a dost. Kdy se asi české verze dočkáme i na adrese Live.cz, kterou Microsoft vlastní již od března?
Jilmův blog na Lupě: Portál Windows Live míří (také) na Česko

Český Telecom přestal k 1. červenci 2006 formálně existovat, ale jeho značka ho ještě o několik měsíců přežije. To český Vodafone sice jméno nemění, ale má nově ambice proniknout i do pevných sítí. Co tam bude dělat? Ministerstvo informatiky vyhodnotilo svou Státní informační a komunikační politiku. Je to tečka za jeho existencí? EU už vůči ČR nevede přestupková řízení kvůli elektronickým komunikacím.
Jiří Peterka: Stalo se: konec Českého Telecomu 

Kategorie síťových útoků se souhrnným označením DNS Spoofing zahrnuje velmi mocné a komplikované útoky, jejichž celkový popis by vydal na samotný seriál. My se můžeme spokojit s jejich zevrubným zmapováním v rámci seriálu o odposleších na lokálních sítích. Odposlouchávání cizích dat však může být trestné a můžete také tímto konáním porušovat smlouvu s vaším poskytovatelem připojení.
Martin Haller: Odposloucháváme data na přepínaném Ethernetu (5.)

Google má sice do Česka namířeno, ale zatím se svým vstupem váhá (snad i kvůli silné pozici Seznamu). Kdo ví, proč zatím alespoň nezískal doménu google.cz, na které již slušnou dobu běží poněkud konkurenční obsah. To v Maďarsku již obdobně parazitovanou doménu obsadil.
Google však minulý týden tak trochu oficiálně do České republiky vstoupil, když na setkání SIGCHI v Praze poprvé veřejně vystoupila Janny Gove, jeho odbornice na uživatelské rozhraní. Zajímavých informací nakonec zase tolik nezaznělo, snad kromě té, že Google údajně nikdy nekopíruje (od jiných). Je to však skutečně tak a hlavně – bylo by to vůbec možné?
Jilmův blog na Lupě: Maďaři se dočkali a Každý kopíruje. I Google.

Živo však bylo i na Seznamu, i když asi jiným způsobem, než by se jeho uživatelé rádi nadáli. Výpadek proudu telehouse TTC Teleport totiž Seznamu způsobil několikahodinové potíže, přičemž nejvíce na ně doplatili někteří uživatelé jeho freemailové služby. Ti byli pět dnů bez schránky a část z nich stále nemá přístup ke všem zprávám. O ně by sice neměli nakonec přijít, rozloučit se však musí s adresáři a filtry. Zvládl Seznam komunikaci během krize?
Jan Ambrož: Výpadek TTC ochromil 200 tisíc e-mailových schránek Seznamu a Seznam plně zprovoznil svůj freemail (aktualizováno)

Zhruba před rokem vešly ve známost zmatky v číslovacím plánu, které se týkaly předčíslí 972, 973 a 974. Pokud jste se tehdy domnívali, že se jednalo o politováníhodnou událost, která se opakuje jednou za deset let, zřejmě jste dnes znovu překvapeni. Podobná situace se totiž opakuje, tentokrát s předčíslím pro internetovou telefonii. Pro uživatele telefonních čísel začínajících 972, 973 nebo 974 není jistě příjemné, když se jich obchodní partneři ptají, zda telefonní číslo na jejich vizitce, které začíná devítkou, je na jejich stůl v kanceláři, nebo do nočního podniku…
Jiří Nápravník: Předčíslí 910 – to není erotická linka, to je VoIP

Zákonné předpisy a denní praxe si vůbec s internetovým voláním neví rady tak, jak by asi bylo vhodné. Zákon o elektronických komunikacích mimo jiné stanovuje povinnosti týkající se předávání údajů o účastnících veřejných sítí pro potřeby vydávání Jednotného telefonního seznamu (JTS). I přes poměrně dlouhou dobu se k tomuto problému většina VoIP operátorů staví odmítavě. O JTS se příliš nezajímají, nebo o něm a své povinnosti dokonce neví.
Martin Wokoun: Nejednotně s Jednotným telefonním seznamem

Alternativní klienti IM (instant-messaging) sítě ICQ občas doplácí na to, rozhodne-li se její provozovatel upravit komunikační protokol. Části jejich uživatelů se potom klient nespojí se servery a jim nezbývá, než na webu hledat radu a řešení. Tato situace nastala i v uplynulém týdnu a jako vždy byla oním řešením náhrada pluginu pro ICQ. Není už čas pro přechod na jiný, otevřený protokol a síť?
Jiří Macich: Další problém s ICQ v Mirandě a návod jak na něj
LastHunterův blog na Lupě: Miranda má opět problém s ICQ – mám řešení!
Blog společnosti Beneta.cz na Lupě: Opět změna protokolu ICQ

Virtuální prostředí a pavučina webu dohromady vytváří zcela nový svět se specifickými zákonitostmi, takzvaný kybersvět. Jak a proč se na Internetu kdo komu líbí, kdo komu sedí? Jakkoliv vám tato otázka může znít nepatřičně, či přímo zábavně, jsou uživatelé webu stále jen lidé a chovají se podle analyzovatelných vzorců. Určit lze také hlavní činitele přitažlivosti na Internetu a srovnávat je s těmi v „normálním“ světě. Doporučené čtivo před startem letní chatovací sezóny!
Martin Pírko: Jak být atraktivní na Internetu?

V článku Konkurence mezi výzkumnými projekty: proces vyhodnocování (1/2) jsme nakousli proces výběru nejlepších IT a výzkumných projektů v silné konkurenci návrhů, které soupeří o spolufinancování z rozpočtu EU. Podstatou je nezávislé a komplexní hodnocení, a to podle předem známých kritérií. Jak však vlastní hodnocení externími experty probíhá?
Rita Pužmanová: Proces vyhodnocování návrhů evropských výzkumných projektů (2/2)

Zlatá digitální horečka je již sice (ne)úspěšně za námi, ale to neznamená, že svět e-komerce je navždy vyhrazen jen těm velkým. Máte chuť zkusit podnikat na Internetu, ale máte málo zkušeností a znalostí s praktickým provozem e-shopu? Nevíte kde začít, na co si při prodeji na Internetu dát pozor, na kolik vás takové podnikání přijde a jaké naopak očekávat příjemné stránky? Začtěte se do prvního dílu nového letního seriálu Lupy Prodávám na Internetu. Zn.: Začínám…
Marcel Kupka: Zakládáme e-shop: legislativa a technické zázemí

Microsoft se dostane do zpráv vždy, když oznámí cokoliv o Windows Vista, nebo když antimonopolní úřad oznámí novou pokutu na jeho adresu. Nejinak tomu bylo i v tomto týdnu, přičemž výše pokuty byla tentokrát opravdu pořádná. Není divu, když se pak novinářům a komentátorům zamotá hlava tak, že informace o jejích příčinách podají lehce řečeno zkresleně. Platit však bude, jak už to tak bývá, opět jen ten, kdo si to může dovolit…
Aleš Miklík: Proklatě drahé nepochopení
Blog Miroslava Suchého na Lupě: Trest pro Gatese: omyly a mýty
Jankův blog na Lupě: Trest pro Gatese: omyly a mýty odjinud

BRAND24

Hackeři, nerdi, geekové – žádné z těchto označení, ať už přesně znamená cokoliv, nebývá chápáno právě jako synonymum sociální adaptibility. Tichý blázen, nesmělý, nebo naopak zcela nepřizpůsobivý sociopat, to je celkem jedno. Nakonec si stačí přečíst pár stripů z oblíbeného komiksu na Rootu, aby bylo jasné, oč jde. Dětství takto nadaného jedince bývá většinou v pozadí představ „obyčejných“ lidí o jeho životě, avšak není nakonec právě ono tím nejdůležitějším obdobím, které formuje jeho pozdější přístup k lidem?
Pavel Houser: Dětství hackera? Hlavně to přežít

Ministerstvo zahraničních věcí spustilo nové stránky České republiky na adrese www.czech.cz a hned první reakce nejsou toho typu, které by si jeho provozovatelé asi vytiskli na zeď. Rozlišení, písmo, poněkud přechytralý redakční systém… Alespoň že svérázné logo České republiky konečně došlo svého reálného uplatnění.
Jankův blog na Lupě: czech.cz: oficiální web České republiky s ostudnými chybami
Jan Ambrož: Česko reprezentuje staronový portál Czech.cz

Líbí se vám nový web České republiky?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).