Hlavní navigace

Týdenní revize: spekulace o prodeji Seznamu nekončí

12. 4. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 29
Po pěti letech se na český Internet vrátí mikroplatby. Nabídnout je v budoucnu hodlá svým zákazníkům i Vodafone. Microsoft dal správní radě Yahoo tři týdny na to, aby přijala nabídku na odkup akcií. Evropská komise posvětila mobilní telefonování na palubách letadel. Jak vypadá nová strategie rozvoje informační společnosti? Je budoucí prodej Seznamu mediální kachnou nebo realitou?

Když se v roce 2003 na Internetu objevil iTunes, online obchod s hudbou a dalším obsahem, málokoho by napadlo, že se do pěti let stane největším prodejcem hudby ve Spojených státech amerických (USA). Skutečnost, že online obchod provozovaný společností Apple předběhnul v počtech prodaných hudebních skladeb (přepočítáno na průměrný obsah jednoho CD) řetězec Wal-Mart, neznamená pouhou výměnu na vrcholu pomyslného žebříčku. Ukazuje se totiž, že zákazníci stále více upřednostňují nákup hudby či filmů prostřednictvím Internetu. Klasické distribuční kanály nabízející obsah na nosičích CD nebo DVD zažívají období kontinuálního poklesu zájmu spotřebitelů.
Přestože Češi nenakupují ani zdaleka tolik hudby v e-shopech jako Američané, zažívají i české kamenné obchody s hudbou krušné časy. Před časem například oznámil uzavření šestiny poboček provozovatel sítě prodejen Bontonland. Majitel Bontonlandu Miloš Petana již na únorovém setkání NetClubu předpovídal klasickým hudebním nosičům do budoucna funkci dárkových předmětů. Ačkoli prodeje CDček v České republice neustále klesají, české obdoby iTunes, jako i-Legálně či Allmusic, zatím bůhvíjak velký zájem o stahování placené hudby nezaznamenávají. To se však může již brzy změnit. USA v mnohém udávají směr globálním trhům a tak je pouze otázkou času, kdy se nový kanál stane preferovaným i v Evropě.
Vojtěch Bednář: Potlesk pro iTunes a sbohem CD

Na český Internet by se v blízké době měly po pěti letech vrátit mikroplatební systémy. Ty, které u nás dříve existovaly, nesplnily podmínky nového zákona o platebním styku, který stanovil, že provozovatelem mikroplatebního systému na území České republiky může být pouze banka. Nový systém s názvem PaySec, hodlá hodlá nabídnout ČSOB spolu s Poštovní spořitelnou. Projekt je v současné době ve fázi neveřejného testování, nicméně na Internetu se již objevily screenshoty uživatelského rozhraní či předpokládaný ceník služeb.
Kromě mikroplateb bychom se mohli v budoucnu dočkat také možnosti volit poslance či senátory prostřednictvím Internetu. Záleží však na tom, zda-li se podaří KDU-ČSL, která se přihlásila k záměru umožnit volit tímto způsobem, najít pro svůj plán podporu i u dalších politických stran. Pokud by se to lidovcům podařilo, cesta k volbám po Internetu bude i tak ještě velmi dlouhá a složitá.
Jiří Peterka: Stalo se: banky chystají mikroplatby

Vydavatelství IDG v současné době dokončuje testovací provoz projektu, který bude spuštěn v průběhu příštího týdne. Podle výkonné ředitelky IDG Czech Jany Pelikánové se investice do nového videoportálu IDG TV vrátí do 18 měsíců. Videoobsah se stane plnohodnotnou součástí webů, které vydavatelství provozuje. Ve vlastním studiu bude vyrábět pro začátek osm videí měsíčně, další získá z produkce sesterských společností či nákupem od ostatních tvůrců obsahu.
Martin Schreier: Jana Pelikánová: Přestáváme být jen vydavatel klasických tištěných médií

Jaký byl český Internet před 10 lety, když se na něm objevila Lupa? Jiří Peterka zavzpomínal na některé události, které mu utkvěly v paměti. Současně poukázal na skutečnost, že ačkoli historie českého Internetu je relativně krátká, dochovalo se nám z ní do současnosti opravdu málo. Například z období mezi roky 1995 a 1998, kdy docházelo k jakémusi „počátečnímu osídlování českého Internetu“ máme jen útržkovité informace. Tehdy totiž pravděpodobně ani nikoho nenapadlo, že se za pár let budeme chtít vracet k tomu, jak Internet tehdy vypadal a jak fungoval. Nicméně díky archivovaným záznamům některých diskusních skupin či screenshotům, které vznikly pro potřeby tištěných médií, máme nyní představu o tom, co předcházelo vzniku Lupy a jak krátce po spuštění vypadala.
Jiří Peterka: Od Lupy k internetové archeologii

Důraz na technologie šetrnější k životnímu prostředí se nevyhýbá ani IT průmyslu. Ačkoli provoz server housingu, nebývá příliš často spojován s otázkami ekologie, i v jeho případě se začíná blýskat na lepší časy. Zejména u nově budovaných datacenter je dnes energetická efektivita, přepočítávaná na produkci kysličníku uhličitého na jednotku plochy datacentra, důležitým tématem. Samozřejmě nejde jen o ekologii, ale také o ekonomické úspory. Rezervy lze hledat zejména v oblasti úspory energie, která se využívá na chlazení serverů. Té se totiž spotřebuje přibližně stejné množství jako k jejich napájení a lze ji za určitých podmínek efektivně omezit.
Ing. Karel Umlauf: Jak moc zelený může být telehouse?

Televize Nova připravuje nový internetový zpravodajský server. Projektu by měl šéfovat Daniel Grunt, bývalý produktový manažer portálu Centrum.cz. Zpravodajství povede Zdeněk Šámal, který stál u zrodu ČT 24. Zpravodajský portál v podání Novy by měl kombinovat běžné zpravodajství, bulvár i zábavu. A Nova s ním má opravdu ambiciózní plány, do konce letošního roku se chce v návštěvnosti propracovat do české elitní pětky. Jiří Macich: E15: televize Nova chystá nový zpravodajský ser­ver

Kromě ČSOB a Poštovní spořitelny oznámila záměr nabídnout mikroplatby i česká pobočka Vodafonu. Ta plánuje umožnit svým zákazníkům platit nízké částky za online obsah. Platební systém by ale měl připomínat spíše prémiové SMS než bankovní služby s elektronickou peněženkou. Zákazníkovi by se zaplacená částka strhla buď z kreditu u předplacené služby nebo by se objevila v měsíčním vyúčtování. Na platebním mechanismu by se tedy nepodílela žádná banka. Operátor by si ale samozřejmě z uskutečněné platby ponechal určitou provizi.
Jiří Peterka: Vodafone chystá (mobilní) mikroplatby

Britové mají nový strategický dokument pro bezpečnost dětí na Internetu, který obsahuje například řešení problematiky klasifikace počítačových her a přístupu k sociálním sítím. Vypracovala jej doktorka Tanya Byron a jeho hlavní doporučení lze velmi dobře použít i v našich podmínkách. A nemá zůstat jen u dokumentu, počítá se s tím, že vznikne orgán, který bude reportovat výsledky svého snažení přímo britskému premiérovi. Pokud se podíváme na situaci v České republice, nejmarkantnější rozdíl je v tom, že česká vláda stojí v této problematice trochu stranou.
Jan Handl: Britové to myslí s ochranou dětí na Internetu vážně

Projekt Uncyclopedia vznikl v lednu 2005 jako satirická součást Wikipedie. Už po půl roce se Uncyclopedia z důvodu velkého zájmu uživatelů stěhovala na své vlastní internetové stránky. Nyní existuje v několika desítkách jazykových mutací včetně češtiny. Kvalita příspěvků na Necyklopedii je sice proměnlivá, ale některé opravdu stojí za přečtení.
Management Blog Petra Šnajdra na Lupě: Necyklopedie: hypermoderní digitální encyklopedie

Microsoft se nevzdává snahy o získání společnosti Yahoo, která už jednou odmítla nabídku softwarového giganta na odkup akcií, s odůvodněním, že nabízená cena byla příliš nízká. Ředitel Microsoftu Steve Ballmer nicméně 5. dubna poslal správní radě Yahoo dopis, ve kterém mimo jiné označuje cenu, kterou Microsoft za Yahoo v lednu nabídl jako vysokou a s ohledem na nižší návštěvnost Yahoo v posledních měsících, je podle Ballmera pro akcionáře Yahoo nyní ještě výhodnější. Někteří z akcionářů by své podíly rádi prodali a proto na představenstvo firmy podávají žaloby. Zdá se ovšem, že zakladatel a stále významný akcionář Jerry Yang se svého „dítěte“ nechce vzdát. Pokud se obě společnosti do tří týdnů nedohodnou, přijde na řadu pravděpodobně tzv. nepřátelské převzetí.
Libor Nováček: Yahoo dostalo od Microsoftu třítýdenní ultimátum
Jiří Macich: Microsoft dal Yahoo tři týdny na novou odpověď

Koncem minulého roku jsme upozornili na otázku možného povolení mobilních služeb pro pasažéry letadel. Nyní se zdá, že mobilní telefonování nad Evropou je právně posvěceno Evropskou komisí a do půl roku by se tak mohlo stát skutečností v celé Unii. Ale to zdaleka neznamená, že si skutečně od konce roku při letu zatelefonujete.
Rita Pužmanová: Mobily v oblacích – budou?

Indonésie, podobně jako před několika týdny Čína, přistoupila k blokování přístupu na YouTube. Minimálně čtyři indonéští poskytovatelé internetového připojení blokují svým klientům přístup na populární videoserver. Může za to kontroverzní film Fitna, který podle jeho kritiků obviňuje islám z podněcování násilí. Kromě YouTube blokuje největší tamní operátor přístup i k dalším stránkám, na kterých se film objevil.
Jiří Macich: V Indonésii je blokován přístup na YouTube a MySpace 

Počátkem tohoto týdne proběhl v Hradci Králové již jedenáctý ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS). Rada vlády pro informační společnost přímo na konferenci projednala a schválila Strategii rozvoje služeb pro „informační společnost“. Dokument mimo jiné obsahuje velmi ambiciózní vizi, podle které se má Česká republika stát jednou z pěti nejlepších zemí Evropské unie v úrovni e-governmentu. Jak toho chce vláda dosáhnout, ani podle jaké metodiky bude výsledky s ostatními státy porovnávat, se v dokumentu nedozvíte. Celá strategie působí příliš stručně a je málo konkrétní. V souvislosti s weby státní správy o sobě dala vědět i Telefónika O2, která oznámila, že umožní široké veřejnosti bezplatný přístup na weby státních úřadů a institucí prostřednictvím své sítě WiFi hotspotů.
Jiří Peterka: Máme novou strategii rozvoje informační společnosti. V uvozovkách
Jiří Macich: WiFi od Telefóniky zdarma, ale jen pro weby státní správy

BRAND24

Na český Internet v dobách vzniku Lupy zavzpomínal také Daniel Dočekal. Ve svém článku bilancuje, co se za posledních deset let povedlo, co naopak český Internet i nadále trápí a odhaduje jaký bude Internet za dalších deset let.
Daniel Dočekal: Deset let optimistických i pesimistických

Minulý týden přinesla Česká tisková kancelář (ČTK) zprávu o tom, že internetový portál Seznam.cz je na prodej. Vycházela přitom z informací od dvou důvěryhodných zdrojů. Většinový vlastník Seznamu Ivo Lukačovič však zprávu dementoval a označil ji za novinářskou kachnu, za kterou může stát konkurence. Nicméně spekulace o prodeji Seznamu tím neskončily. Včera ČTK zveřejnila informace, které získala od nejmenovaného důvěryhodného zdroje. Podle něj by měl prodej české jedničky na poli vyhledávačů začít již v květnu.
Jiří Macich: Prodej Seznamu začne prý v květnu. Vsadíte si?

Jak dlouho navštěvujete Internet?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).