Hlavní navigace

Týdenní revize: střelba na Safari a všudypřítomný bezdrát

16. 6. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Velkou částí uplynulého týdne se nesly ozvěny kritiky a úvah nad betaverzí prohlížeče Safari, který Apple nabídl uživatelům Windows. Zjistili jsme, které "bezdrátové" sítě jsou v Česku nejrychlejší a podívali se do nemocnic, kde WiFi sítě přináší Internet pacientům i lékařům. Freemail na iDnes zřejmě portály neohrozí, levnější roaming zase nestihne celou dovolenkovou sezónu. Bude někdy Google zlý?

Automatické aktualizace jsou jednou z výhod, kterou umožnilo dostatečné rozšíření stálého připojení a ze které těží především uživatelé, již dávají přednost přístupu „nechat to fungovat samo“. I zdatnější uživatelé však jistě ocení rychlé a nenáročné doručování záplat či nových verzí svých programů. Ne vždy je však automatické „vylepšování“ obsahu vašeho počítače výhodné: stará verze může být stabilnější, méně náročná na hardware apod. Nyní k tomuto typu distribuce nových verzí směřuje i oblíbený prohlížeč Firefox. Půjde o stoprocentně přínosný krok?
Vojtěch Bednář: Laskavá past automatické aktualizace
Jiří Macich: Testuje se nový způsob přechodu na vyšší verzi Firefoxu

Po rok starém oznámení, že chce nabízet také pevné služby, se český Vodafone dohodl s Radiokomuni­kacemi na využití jejich infrastruktury a do svého portfolia hodlá zařadit také ADSL. Na jakém principu poběží spolupráce obou společností a co od ní můžeme očekávat? Na světě je také nová „digitální“ novela – jak se k ní staví Český telekomunikační úřad (ČTÚ)? Otázky také provází obsazení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.
Jiří Peterka: Stalo se: ADSL bude nabízet i Vodafone

České freemaily si na nedostatek provozu a obliby jistě stěžovat nemohou, i když oba atributy jsou distribuovány zejména mezi portálovou trojku a ostatní hráči takový podíl nedrží. To se nedávno rozhodl změnit (zpravodajský portál) iDnes a uzavřel dohodu s Googlem, který mu v rámci služby Google Apps Partner Edition dodal své řešení (tedy Gmail). Další podmínky spolupráce však nejsou příliš zřejmé a ani možnosti, které má iDnes pro případné vylepšení freemailu. Bez ohledu na to, je „přebarvený Gmail“ schopný ohrozit rozložení sil na české freemailové scéně?
Jiří Macich: Freemail Klikni.cz: Gmail od iDnes

Legalita užívání softwaru a související morální dilemata jsou oblíbeným diskusním tématem (nejen v Česku), nicméně pozorování i zprávy některých organizací (byť s poněkud kontroverzní pověstí) naznačují, že i v ČR se situace se softwarovým „pirátstvím“ zlepšuje. Tradičním obětním beránkem bývá v této souvislosti Microsoft a jeho licenční politika, která mírou své průhlednosti zrovna hladkému porozumění běžnému uživateli nenapomáhá. Ještě složitější situaci mají některé firmy, řešící hromadný nákup licencí. Není pak divu, že leckdo stále raději řeší tyto problémy poněkud rázněji a v neprospěch dotyčné společnosti.
Blog Adama Köppela na Lupě: Licenční politika Microsoftu stojí za starou belu

Google poměrně nedávno představil své rozšíření webových prohlížečů, umožňující webovým aplikacím fungovat v offline režimu (pod názvem Google Gears). Zajímavostí jistě je, že část Gears je již v této chvíli součástí specifikace HTML5, na které pracují společně organizace WHATWG a W3C. Webové aplikace budoucnosti zřejmě budou ukládat svá data do klientské databáze pomocí dotazovacího jazyka SQL.
Martin Hassman: SQL si razí cestu do HTML5

Bezdrátové sítě (založené nejčastěji na standardu WiFi) se na přelomu století staly v Česku velmi oblíbenou alternativou k nevstřícné a nevýhodné nabídce velkých telekomunikačních společností (zejména na technologii ADSL či na dial-upu). Rozšíření bezdrátů v Česku zarazilo i statistiky Evropské unie a OECD, nicméně s rozvojem ADSL ani tyto místní sítě nemohou zůstat se svojí nabídkou pozadu. Řada z nich proto přechází na podstatně výkonnější optické sítě, či alespoň z pásma 2,4 GHz na efektivnějších 5 GHz. Jak si stojí nejznámější sítě ve vzájemném porovnání dosahovaných rychlostí a jaký vývoj v tomto segmentu můžeme dále očekávat?
Miloslav Sova: Jak rychlé jsou bezdrátové sítě v Česku?

Google si zatím na nedostatek obliby u svých uživatelů i novinářů stěžovat nemůže, alespoň ve srovnání třeba s kdysi také velmi populárním Microsoftem. Už dnes však Google splňuje některé předpoklady k sestupu na nižší patra oblíbenosti: problémy v Číně, se soukromím i s nedostatečnou komunikací navenek, obavy z jeho možností… Dočkáme se podobného scénáře jako v případě Microsoftu a kdy k tomu může dojít?
Jiří Macich: Kdy bude Google ten zlý?
Blog Jana Wagnera na Lupě: Cenzura na Google na vlastní oči…

V některých médiích se před nedávnem objevily zprávy o tom, že jednička na trhu online prodeje zájezdů, společnosti Invia.cz, je na prodej. Vyzpovídali jsme proto jednoho ze zakladatelů serveru, Radka Stavinohu, který nám prozradil, že ne všechno je tak, jak se píše, nicméně Invia na prodej skutečně je. Affiliate program, oblíbený u některých SEO optimalizérů a webmasterů, se rozšíří o letenky, plně online prodej zájezdů však zatím zůstává spíše snem.
Jan Ambrož, Aleš Miklík: Radek Stavinoha: Invia je na prodej, ale ne za každou cenu

Správce české domény, sdružení CZ.NIC, přejde ještě tento rok na nový registrační systém, který vyvinulo vlastními silami a který by měl díky konci smlouvy s dosavadním dodavatelem registračního systému přispět ke snížení velkoobchodní ceny domén. Ve volném třídílném seriálu si proto představíme vlastnosti nového systému a související novinky a výhody pro registrátory, držitele domén i CZ.NIC samotný.
Martin Peterka: Co přinese nový systém správy domén .cz
Jiří Macich: Velkoobchodní cena české domény výrazně klesá

Šéf společnosti Apple Steve Jobs na konferenci Worldwide Developers Conference 2007 překvapil oznámením o uvedení prohlížeče Safari na operační systém Windows. Podle komentátorů logický krok, související s připravovaným využitím multimediálního telefonu iPhone pro vývojáře třetích stran, však provází rozpaky nad nekvalitním zpracováním betaverze Safari, která se v řadě případů na Windows vůbec nerozběhne. Tyto problémy jistě časem Apple vyřeší, jaké jsou však šance prohlížeče samotného na plném stávajícím bojišti?
Vojtěch Bednář: Safari se blíží k Windows. Máme se na co těšit?
Blog Davida Antoše na Lupě: Safari na Windows a iPhone jako tenký klient?

S narůstajícím významem mobilních zařízení jako přístrojů pro využívání internetových služeb roste i úsilí digitálních záškodníků infiltrovat tuto zatím spíše neposkvrněnou oblast. Antivirové firmy se proto adekvátně snaží včas představit své vlastní bezpečnostní řešení pro mobily. Jak takové programy fungují a co vše ve vašem mobilu (PDA, …) dokáží ohlídat?
Security blog na Lupě: Antivirová ochrana mobilních telefonů

BRAND24

Bezdrátové sítě kromě obvyklých míst (domácnosti a kanceláře, hotely, benzínky, letiště, kavárny) nacházejí efektivní uplatnění také v prostorách, donedávna spojovaných spíše s nepříjemnými a od světa izolovanými událostmi: v nemocnicích a zdravotnických zařízeních. Spojení s Internetem však ocení nejen pacienti upoutaní na lůžko, rychlá a spolehlivá mobilní komunikace ulehčuje práci také zdravotnímu personálu. Podívali jsme se na několik příkladů z České republiky, jak taková „nemocniční“ síť funguje.
David Procházka: Na Internet přímo z nemocničního lůž­ka

S blížícím se obdobím dovolených vyvstává před mnohými výletníky obvyklá otázka užívání mobilů za hranicemi jejich země. Výše roamingových poplatků totiž stále nedosahuje úrovní, které by bezstarostné volání podporovaly. Evropská unie chce již nějakou dobu dosáhnout toho, aby nařízené zlevnění roamingu přineslo nižší ceny ještě během letošních prázdnin. Nakonec jen tak tak stihne alespoň závěr dovolenkové sezóny. Už si ale brousí zuby na datové služby, SMS a MMS v roamingu. Ale co samotní zákazníci? Jak konkrétně se jich regulace dotkne? Co mají sami podniknout?
Jiří Peterka: Levnější roaming ještě během (letošní) dovolené?

Vezmete si na zahraniční dovolenou mobil?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).