Hlavní navigace

Týdenní revize: UPC bude zrychlovat, Google soupeřit

17. 3. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Václav Bartoň nám prozradil plány UPC: v létě se bude zrychlovat a navyšovat limity. Taťána le Moigne udělala to samé s plány Googlu v ČR, a tak víme, že se Google chce stát nejoblíbenějším vyhledávačem. Analyzovali jsme obchodní sítě portálů, odhadli, kdy dojdou IPv4 adresy a odhalili budoucnost internetové televize.

Takzvaný problém roku 2000, zkráceně Y2K bug, byl na přelomu tisíciletí vděčným tématem strašidelných historek v odborných i masových médiích. A slušným byznysem, samozřejmě. Letošní problém s přechodem na nový letní čas kupodivu takovou pozornost nesklidil, přestože podle všeho natropil programům větší komplikace než celý Y2K. Smysl letního času tak tváří v tvář (ne)čekaným komplikacím dostává další ránu. Jde tu ještě opravdu o vyšší efektivitu?
Vojtěch Bednář: Čas od času bez času

Evropská komise zveřejnila předběžnou verzi své nové audiovizuální direktivy. Bude se týkat služeb, jako jsou Stream TV či N-Joy? Ministerstvo informatiky předkládá do veřejné diskuse návrh zákona o eGovernmentu. Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 2,5 milionu korun za dialery pro bývalý Aliatel. Český telekomunikační úřad naopak zamítnul všechny dosavadní žádosti o náhradu škody.
Jiří Peterka: Stalo se: audiovizuální služby bez hranic

Na poli bezpečnostních produktů roste jedna novinka za druhou, ale hlavní díl zájmu uživatelů i zde sklízí několik nejznámějších jmen. Slovenská společnost Eset, tvůrce známého antiviru NOD32, hodlá přijít po vzoru ostatních leadrů trhu s komplexním bezpečnostním řešením, kombinujícím kromě antiviru také antispyware a antispam.
Kromě aplikací této společnosti jsou samozřejmě na trhu i další řešení, jejichž výkon, spolehlivost a rychlost bývají s oblibou podrobovány důkladným testům. Jeden z nových nadějných blogerů na Lupě vám nabízí vlastní pohled na některé starší i nové bezpečnostní aplikace. Shodnete se s jeho zkušenostmi?
Jiří Macich: Eset nabídne také balíček s firewallem a antispamem
Security blog na Lupě: NOD32 – Nejlepší antivirus?, Ad-Aware 2007 BETA, AVG Anti-Spyware 7.5 – Novinka, ale dobrá! a Anti-Spyware: Jak rychle testují?

Fenoménem roku 2006 a jeho očekávaným pokračováním v roce letošním byl na celosvětovém Internetu zejména nástup videa jako svébytného obsahu i součást starších formátů. YouTube a jeho soupeři nastolili do diskusí otázku budoucnosti televize jako takové. Bude spočívat v přesunu na Internet, a pokud ano, jako rysy pak bude muset splňovat? Nebo obě řešení zvolna konvergují do zařízení, které dnes ještě neznáme? Možností je celá řada, my jsme se snažili vybrat ty nejzajímavější.
David Antoš: Budoucnost internetové televize

Na celý problém se můžeme podívat i v kontextu aktuálního přechodu na digitální vysílání. Je DVB-T opravdu ideálním řešením, reflektujícím aktuální trend celkové migrace na IP provoz? Na druhou stranu zařízení, schopných přijímat vysílání skrze IP, je tu sice dost, ale byli by lidé ochotni a schopni je ke sledování televize používat?
Koppel blog na Lupě: DVB-T je nesmysl

Přestože by se jazyk XHTML mohl při nezasvěceném pohledu zdát plně vyhovujícím následníkem HTML, podle některých kritiků tak tomu bohužel není. Základní čtyři mýty o jeho vhodnosti pro psaní stránek jsme již na Lupě odhalili, pátý jsme si nechali na konec. Týká se zpětné kompatibility XHTML s HTML.
Chamurappi: Mix posvátné validity a X

Obchodní sítě jsou pro portály klíčovou složkou struktury. Česká specialita placených firemních zápisů jim totiž zprostředkovává hlavní část příjmů. Základní jednotkou v této síti je obchodník či marketingový poradce (slangově „mpík“), jehož kvalita a schopnost práce s klientem pak zrcadlí kvalitu celého portálu. Jaké jsou zkušenosti živnostníků s jejich metodami a přístupem? A jak postupovat, když nejsou s jejich prací spokojeni?
Obchodní sítě největších hráčů na trhu shodou okolností v nedávné době prošly poměrně významnými změnami. Seznam převedl své „mpíky“ na hlavní pracovní poměr, v Centru se (opět) měnilo vedení, Atlas představil nový katalog firem, obchodní ředitelku a spolupráci s Media Tradingem.
Radim Hasalík: Obchodní zástupci českých portálů pod lupou
Jan Ambrož: Portály rozhazují nové obchodní sítě

Wikipedia je světově oblíbená encyklopedie, volně otevřená k tvorbě a čtení svými uživateli. Její zakladatel Jimmy Wales jistě nedostatkem inovativních nápadů netrpí, ačkoliv některé mohou sklízet spíše rozpačité otázky než nadšený souhlas. Jedním z takových je jeho záměr vytvořit vyhledávač na stejném principu, na jakém funguje právě Wikipedia. Jenže jak by takový „kolaborativní vyhledávač“ vlastně fungoval?
Pavel Houser: Ujme se vyhledávač na principu Wikipedie?

UPC je po nedávné fúzi se svým dosavadním hlavním konkurentem (Karneval) dominantním kabelovým operátorem v Česku. Pro mnoho set tisíc domácností je jejich televizní a internetová nabídka vítanou alternativou ke službám jiných poskytovatelů. Generální ředitel UPC Václav Bartoň nepochybuje, že se mu podaří udržet internetové a hlasové tarify konkurenceschopné i nadále, mj. i díky navyšování rychlostí a datových limitů, k čemuž by mělo dojít v polovině roku. Možná trochu překvapivě by přivítal, kdyby služby jako YouTube byly ochotny platit telekomunikačním operátorům za přenesená data, ačkoliv streamované video nevidí jako perspektivní službu, o kterou by například UPC mělo usilovat.
Martin Vyleťal, Aleš Miklík: Václav Bartoň: VoIP operátorů se nebojíme a Václav Bartoň: rychlosti a datové limity navýšíme v polovině roku

Adresní prostor IPv4 je konečný a zhruba dvě třetiny z něj jsou již přiděleny. Dalších téměř 15 procent je určeno pro speciální účely (jako jsou například skupinové adresy), takže pro adresování dalších institucí připojujících se k Internetu zbývá pětina. Jak dlouho vydrží? Podle aktuálních odhadů asi pět let.
Pavel Satrapa: Kdy dojdou IPv4 adresy?

Google je v Česku přítomen již několik let svým vyhledávačem (stále hlavním produktem), ale fyzicky se do Česka začal přesunovat teprve nedávno. Ředitelka české pobočky Lupě prozradila, jaké jsou její úkoly pro svěřený region a na koho by se při šíření povědomí o značce chtěli zaměřit. Obecně uznávané podíly na vyhledávání nevidí tak jednoznačně, nicméně pozice jedničky pro ni není tak důležitá jako pověst nejoblíbenějšího vyhledávače.
Aleš Miklík: Taťána le Moigne: chceme být nejoblíbenějším vyhledávačem v ČR

BRAND24

Přes všechnu pověst o inovativnosti však Google podle některých hlasů již docela dlouho nepřišel s žádnou novou službou na nové doméně zaměřenou na novou oblast. Příliv se prý zastavil a namísto nových služeb je vidět intenzivní práce na současných službách – po vlně rozmachu by ostatně měla následovat vlna integrace a využití sjednocených kvalit všech částí. Jednou z novinek je třeba Google Talk s možností integrace do jakékoliv stránky.
Blog Davida Antoše na Lupě: Google Talk i na vaše stránky + je Radim Hasalík doménový spekulant?

A upozornění na zajímavou, časově omezenou akci: až do konce března si můžete zadarmo číst ve 450 aktuálních světových denících. Další užitečný příklad toho, jak může Internet novinám pomáhat (a naopak).
Blog Jana Wagnera na Lupě: Počtěte si v některém ze 450 světových de­níků

Kolik byste byli ochotni měsíčně zaplatit za přístup ke 450 deníkům online?

  • Víc než 3000 korun.
    1 %
  • 1000 - 3000 korun.
    1 %
  • Do 1000 korun.
    10 %
  • Nic.
    88 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).