Hlavní navigace

Týdenní revize: úroda zajímavých nápadů

10. 11. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Českému Internetu bývá vytýkána nízká míra invence, ale možná se stačí lépe rozhlédnout. Sdílení souborů, známkování učitelů, komunitní vyhledávač zboží - s novinkami se dá přicházet neustále. A svým způsobem invenční je i nápad uspořádat Den proti spamu, bez ohledu na jeho reálný dopad. České hudební e-shopy mezitím slavily první narozeniny a přinejmenším na dort si vydělaly. Mobilní operátoři na nás zase chystají Vánoce, máme se na co těšit?

Elektronické bankovnictví patří k nejvyužívanějšímu nástroji internetové komunikace a (byť s mírným zpožděním) dokázalo přitáhnout na Internet množství nových uživatelů. Je to ale právě internetbanking, jehož aplikace často nesplňují parametry pro otevřenost a přenositelnost, tak přirozené pro celý Internet. Symbolem tohoto rozporu byla v Česku dlouho aplikace Mojebanka Komerční banky, nepřístupná pro jiné prohlížeče než Internet Explorer. To se nyní naštěstí mění.
Vojtěch Bednář: Komerční bankovnictví pro všechny?

Telefónica O2 spojila své síly s Centrum.cz a skrze svůj portál O2 Active poskytuje svým zákazníkům mobilní přístup k jejich e-mailové schránce či k XChatu. A to zdarma, včetně přenosu dat. Také u Vodafone a T-Mobile už začaly letošní Vánoce. Průzkum Factum Invenio zase ukázal, že letošní Invex hodnotili jeho návštěvníci jako horší než ročníky předchozí.
Jiří Peterka: Stalo se: mobilní vánoce přicházejí

Hudební e-shopy dlouho v Česku chyběly, což vadilo nejen těm, kdo si chtěli legálně pořizovat hudbu na Internetu, ale i vydavatelům, kterým pro změnu setrvale klesají příjmy z klasických prodejů. AllMusic.cz a i-legálně.cz přišly pět minut po dvanácté, ale své zákazníky ještě na místě našly. i-legálně.cz se chlubí největší databází písniček, ve skutečnosti jsou však tato čísla u obou obchodů velmi podobná. Co se liší, je způsob nakupování a jistě i obchodní výsledky (které se však dopátrávají podstatně hůře).
Vojtěch Bednář: Rok i-legálního stahování hudby
Jiří Macich: AllMusic.cz slaví první narozeniny

Internetové obchody s hudbou, jejichž dodávka se většinou odehrává zasláním patřičného souboru, obvykle nemusí řešit logistické problémy, klasické e-shopy však tento problém stále znají. S teoretickou optimalizací dopravních cest se v praxi obvykle mnoho práce nenadělá, přesto jde o zajímavou disciplínu, hodnou pozornosti hloubavějšího čtenáře. Ušetřit si jednu cestu, nebo se vydat oklikou přes více zákazníků…?
Pavel Houser: Obchodní cestující z e-shopu má plné ruce práce

Wikipedia zůstává jedním z nejoblíbenějších symbolů tzv. webu 2.0, ve kterém obsah tvoří sami uživatelé. Přesto koncept otevřené encyklopedie trpí určitými nevýhodami a přestože se kritika obvykle zaměřuje na jeho viditelnější rysy, zásadnější problémy číhají spíše pod povrchem, v samotných principech tohoto projektu. Jedním z nich může být těžko rozsouditelná otázka má být Wikipedia spíše pro čtenáře, či pro autory?
Wiki* blog na Lupě: Skutečné problémy Wikipedie: pro čtenáře vs. pro autory

V bouři ostré konkurence celosvětového Internetu se nové nápady, projekty a služby rodí rychleji než v jakémkoliv jiném srovnatelném prostředí (a ovšem stejně rychle často i mizí). Nejvíce pozornosti na sebe proto stahují velcí hráči, ovlivňující velkou část zbytku trhu i budoucího vývoje. Není proto divu, že kdekoho zajímá, kdo vzejde jako vítěz ze souboje Facebooku a Googlu o budoucnost komunitních (a reklamních) služeb, v řeži jsou však i všechna ostatní zajímavá jména: Adobe, Google a Microsoft svádí bitvu o budoucnost webu a desktopu, Skype má vlastní mobilní telefon a BitTorrentu se možná blíží konec…
David Antoš: OpenSocial: souboj titánů

To na českém Internetu je ve srovnání s životem na tom anglosaském o poznání větší klid. Hlavní pozice jsou rozděleny a malí hráči často nemají na experimenty odvahu a/nebo zdroje. Zaznívají dokonce hlasy o tom, že zdejší prostředí je nezdravě zatuchlé a dříve či později na to doplatíme. Na druhý pohled však nemusí být tak zle – v malém, ale důležitém rozměru lze najít leckteré zajímavé nápady a projekty s nadějí na budoucí úspěch. Našli jsme některé z nich a vyzkoušeli, co umí.
David Antoš: Slibné novinky na českém webu
Blog Jana Horny na Lupě: Domácí mobilní hostingová platforma Wirenode jde do světa

A do třetice srovnání regionálních podčástí Internetu: extrémním příkladem nejen zatuchlého, ale i přísně v zatuchlosti udržovaného prostředí je Internet v Číně. Přísná regulace ze strany vlády za pomoci západních společností vede k tomu, že normálně využívat i provozovat internetové služby není v Číně možné. Počet jeho uživatelů přesto roste rekordním tempem. Jak pak ale kontrolovat tisíce blogerů, jak si podřídit médium, kde se může vyjádřit každý?
David Antoš: Místo Googlu Baidu

Čína však není zdaleka jediný problém, kterému globální síť čelí. Momentálně se také hledají IPv4 adresy. Jsou přibližně 32 bitů dlouhé, bezvousé, střední postavy. Vyskytují se zpravidla ve skupinkách, podle dostupných informací nejsou ozbrojeny. Naposledy byly viděny v regionálních registrech, odkud však většina z nich odešla a odmítá se vrátit.
Pavel Satrapa: RIPE NCC pátrá

Online operační systémy jsou typ aplikací, které jsme si ještě před lety představovali jen stěží. I dnes se najde spousta kritiků, podle kterých je přesun aplikací na web pouhým dalším slepým krokem vedle, svoji užitečnost přesto tyto nástroje již osvědčují. Potřebujete sdílet data či celé prostředí na více počítačích? Není nic jednoduššího než spustit si je v prohlížeči. Které nejzajímavější služby tohoto typu dnes existují a co všechno umí?
Michal Černý: Desktop na dosah ruky

Dalším výrazným trendem v souvislosti s budoucností webu je zapojení sociálních a komunitních vazeb do obsahu a funkcí webových služeb. Už nestačí tvořit a konzumovat, vše je lepší dělat společně s těmi, kdo nám v tomto ohledu vyhovují. Komunitní weby jsou na vzestupu, méně zajímavé stránky jejich působení se však obvykle nezmiňují…
Michal Černý: Umíme se kamarádit?

BRAND24

Zatímco dříve byl spam zkušenými uživateli obvykle klasifikován jako nepříjemnost vhodná pro pochlubení se přátelům, dnes představuje reálný problém nejen z hlediska finančních celosvětových ztrát, ale i celkové bezpečnosti. Spameři se dnes totiž spojují s výrobci škodlivého softwaru. Česky psaný spam byl dlouho v našich schránkách výjimkou, ani jemu se však nevyhnul vývoj: i přes existenci „antispamového“ zákona na českém Internetu vesele působí nemalý počet spamerů. Není proto divu, že iniciativa Den proti spamu vzešla „odspodu“, od uživatelů, kterým došla s množstvím nevyžádané pošty trpělivost. Má však taková akce smysl, zvlášť je-li postavena na mírumilovných základech?
Vojtěch Bednář: Chovat se slušně ke spamerům? Ani náhodou
Wiki* blog na Lupě: Spameři proti spamerům

A ještě jedna bezpečnost bývá ve světě IT zatím opomíjena – bezpečnost dětských uživatelů Internetu. Nástrah a výzev mají před sebou totiž mladiství více než dost i bez virtuálního světa, kde jsou navíc hranice možného ještě rozostřenější než v tom reálném. O to zákeřnější jsou pak související rizika. Velké IT společnosti i úřady jsou si této hrozby vědomy, co však rodiče?
Jan Rylich: Proč je důležitá diskuse o bezpečném Internetu

Necháváte své děti volně využívat Internet?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).