Hlavní navigace

Týdenní revize: video mění Internet i jeho uživatele

26. 1. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Obliba video obsahu u uživatelů i provozovatelů webů nepolevuje. Místní video služby se snaží stát druhým YouTube či něčím víc, video využívají reklamní agentury pro virální kampaně a díky videu se můžete také snadno dostat k soudu - to když jde o kinorip, nasdílený před RapidShare. Dějí se však i další zajímavé věci: Google zápasí s EU o právo na výzkum osobních dat uživatelů, českým školám chybí podpora IT a síť NewLinx má nového majitele.

O „kauze kinorip“ už toho bylo napsáno hodně, případ a jeho dozvuky však nepřestávají jitřit pozornost veřejnosti. Kromě samotného (a nutno dodat, že poměrně hloupého) činu do té doby neznámého mladíka (rozšíření kinoripu filmu o Simpsonových) jde zejména o způsob stanovení škody (neznámý) a následného vyrovnání v podobě stopadesátiti­sícového odškodnění a nucené spolupráce pachatele na prevenci dalších případů porušení autorských práv. Na ten navázal nápad dalšího studenta uspořádat ve prospěch „boje proti netransparentnosti České protipirátské unie“ veřejnou sbírku. Z té nakonec sešlo, nezodpovězené otázky však zůstávají. Zůstane-li tak po celém případu povědomí veřejnosti o jejich existenci, může to být nakonec závěr vcelku optimistický.
Jiří Macich: Případ kinorip: od klukoviny k jedné z největších pirátských kauz (aktualizováno) a Jan Pňakovič: počítačové pirátství odsuzuji

Video obsah ostatně potvrzuje předpovědi o svém tažení Internetem i v ostatních oblastech svého využití na síti sítí. Zpravodajské weby se již dávno naučily obohacovat jím své zprávy a komentáře, hodné pozornosti jsou však i různé specializované video servery, zaměřující se na některý z oborů lidské činnosti. Budou ještě za 10 let vycházet tištění rádci pro údržbu domácnosti?
Jan Handl: Videoobsah budiž pochválen

A do třetice video na Internetu, tentokrát v podobě konkrétní služby. Stream.cz byl na českém Internetu mezi prvními průkopníky video hostingu. Po rozpačitém období hledání ideální podoby překvapil trh podruhé, když dokázal ke strategickému partnerství přesvědčit největšího hráče, portál Seznam.cz. Jaké jsou nápady, vize a zkušenosti tohoto projektu?
Aleš Miklík, Jan Ambrož: Petr Bednář: konkurencí Streamu je spíš Nova než N-joy

Potřebuje-li nepokročilý uživatel radu ohledně počítačů či Internetu, obvykle se obrací na své zkušenější známé, kolegy a blízké. Bohužel mnozí „lidé od počítačů“ pohříchu lépe komunikují se stroji než s lidmi, což někdy ústí do nepříjemného rozčarování obou stran. Nejde naštěstí o pravidlo, ale možná podobný příběh ze svého okolí znáte také. Obvykle začínají stejně…
Vojtěch Bednář: Příběh o různě rychlém Internetu 

Roland Mahler, šéf českého T-Mobile, pevně věří v mobilní technologie i v prvenství své firmy co do výnosů. Potenciál dalšího rozvoje vidí hlavně v komunitách a v obsahu generovaném uživateli. Vysvětlil, proč jako mobilní operátor nabízí fixní ADSL. Naznačil brzké testování technologie LTE a avizoval spuštění DVB-H již na přelomu letošního a příštího roku.
Jiří Peterka: Stalo se: T-Mobile má smělé plány

Technologie levného internetového volání skrze (hrubě řečeno) překlad čísel na domény pod názvem ENUM je na českém Internetu v ostrém provozu téměř přesně rok. Její provozovatel, sdružení CZ.NIC, si zkušenost pochvaluje, připouští však, že mezi firmami není o ENUM tak velký zájem, jak očekávalo. Co může být za pomalou firemní adopcí nové technologie a jaké jsou ostatní výsledky za rok jejího provozu?
Karel Wolf: Pavel Tůma: firmy se zatím ENUM nenaučily využívat

Povědomí o stavu využívání informačních technologií českým školstvím obvykle zhruba odpovídá zkušenostem, jaké s danou oblastí ten který člověk při svém studiu prodělal. Leckoho proto překvapí zpráva, že situace se rok za rokem zhoršuje. Co je toho příčinou? Podfinancované české regionální školství se musí letos kromě školské reformy vypořádat i s nulovou centrální podporou ICT. Nový ministr školství Ondřej Liška má jen omezené možnosti pro rychlou realizaci systémových změn a důsledkem může být v části škol zaostávání v tomto klíčovém oboru.
Jan Wagner: ICT na základních a středních školách: je zle? 

Internetová televize“, známá spíše pod zkratkou IPTV (či rovnou O2TV podle jména, které mu dal dominantní poskytovatel), není stále mezi běžnými uživateli domácím standardem. Řada z nich přitom o možnostech, které jim tento digitální způsob příjmu televizního vysílání může dát, ani neví. Podívali jsme se proto na nabídku nejzajímavějších českých poskytovatelů IPTV a navzájem ji srovnali. Vyberete si svého favorita?
Jiří Macich: IPTV v Česku: Volný a menší poskytovatelé

IP adresa je pro většinu internautů ledva povědomým pojmem, skrytým uvnitř fungujícího mechanismu, který jim přináší všechny ty radosti z využívání Internetu. Pro odborníky pak jde o jasně definovaný pojem, s nímž není třeba zacházet zvláštním způsobem. To všechno se dost možná brzy změní. EU přichází s návrhem na pohled na IP adresu jako na osobní údaj. Podivná iniciativa je viditelnější vrstvou komplexní a důležité diskuse a lobbistického boje o úspěch akvizice DoubleClicku Googlem i o náš pohled na naše vlastní soukromí.
Daniel Dočekal: Podle EU je IP adresa osobním údajem

Sociální sítě dávají webu nový rozměr. Dříve netušené možnosti komunikace a sdílení informací a vazeb nám dávají možnosti, o jakých bychom ještě před lety asi nepřemýšleli. Kromě nacházení spolužáků, výměně obchodních a osobních informací a sdílení času u oblíbených činností třeba také pohled do soukromí politiků. Nebo rovnou navazování „kamarádství“ s nimi.
David Antoš: Kamarádi Liška a Joschka
Blog Jana Horny na Lupě: Lidi, neblbněte s tím sociálním networkingem! a Sociální sítě, sociální reklama, každý každému dealerem

Výměnné reklamní systémy byly zejména v době před několika lety vítaným způsobem propagace a prostředků pro začínající české internetové projekty. Doba pokročila, ale tyto systémy si stále drží zajímavou pozici na rostoucím reklamním trhu. Dva z těch známějších, NewLinx a Adrenaline, získaly v uplynulém týdnu nového majitele. Co s nimi zamýšlí a jaké je vlastně rozložení sil na výměnném reklamním trhu?
Daniel Dočekal: Reklamní síť NewLinx opět mění majitele

BRAND24

Nese-li si internetová žurnalistika několik nevítaných nálepek z minulosti, je mezi nimi teze o absenci hlubších analýz a komentářů ta snáze strhnutelná. I české zpravodajské servery dávají prostor blogům, úvahám a názorům v čím dál větší míře. Kromě již takto profilovaných titulů (Respekt) se publicistické formáty objevují i na masověji orientovaných médiích. Nejnověji třeba na iDnes, který na web přesunul svoji Kavárnu.
Michal Černý: S iDnes do kavárny

Virální reklama je oblíbeným tématem diskusí odborníků na marketing a čím dál častěji i na webový obsah. Internet zkrátka „virálu“ silně přeje a dokáže mu dát křídla, jaká by v jiných médiích nezískal. V českém prostředí však kromě několika nápadů s tímto konceptem příliš zadavatelé neuspěli. Čím to je a čím by se mohli při svých plánech inspirovat?
Tomáš Hejda: Máte na to stát se fenoménem?

Máte rádi virální reklamu?

  • Ano.
    0 %
  • Ne.
    32 %
  • Nevím, nepoznám ji.
    68 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).