Hlavní navigace

Týdenní revize: zboží z e-shopu lze vrátit i bez obalu

4. 10. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Europoslanci nepodpořili snahy o prosazení tzv. digitální gilotiny, která by umožnila odpojit od Internetu "neposlušné" uživatele. Jaká je budoucnost operačních systémů? Proč sdružení CZ.NIC zavádí protokol DNSSEC? Zboží nakoupené prostřednictvím e-shopu můžete do 14 dnů vrátit i v nepůvodním obalu. Který z operátorů má nejlepší nabídku IPTV služeb? Firemní zákazníci prý platí za bezpečnostní systémy více, než musí.

Poslanci Evropského parlamentu minulý týden hlasovali o balíku reforem stávajícího rámce elektronických komunikací. Mezi jednotlivými návrhy, vyvolal bezesporu nejvíce diskusí pokus protlačit do nového regulačního rámce možnost odpojování uživatelů od Internetu na základě podezření, že porušují něčí autorská práva. Takový přístup už dříve deklarovali francouzští politici, kteří za tímto účelem hodlají zřídit speciální národní úřad. U europoslanců se však podobné snahy nesetkaly s pochopením a schválené pozměňovací návrhy jdou spíše cestou propagace „zákonného“ obsahu. Poslanci navíc odhlasovali ustanovení, které zakazuje represivní akce bez řádného verdiktu soudu.
Jiří Peterka: Europoslanci schválili balíček reforem

Obraty internetových obchodů se každoročně zvyšují. Lidé čím dál častěji dávají přednost možnosti objednat si zboží z pohodlí domova. Nicméně nakupování v e-shopech má svá určitá specifika, která by měli jak kupující tak prodávající respektovat. Kupující má ze zákona například právo odstoupit od kupní smlouvy do 14 kalendářních dnů. Lhůta začíná běžet následující den po převzetí. Musí zákazník zboží vracet v původním obalu? A proč může být problém v případě vracení počítačové sestavy? Nejen na tyto otázky odpovídali zástupci České obchodní inspekce(ČOI), Asociace pro internetovou komerci (APEK) a Sdružení obrany spotřebitelů (SOS).
Jiří Macich: Víte kdy a jak vrátit zboží zakoupené v e-shopu?

Bývalý manažer Microsoftu a dnes prezident společnosti WMware na konferenci VMworld, která se konala v americkém Las Vegas, prohlásil, že éra Windows je téměř u konce. Tímto výrokem neměl na mysli pouze operační systém z dílny softwarového giganta, ale operační systémy jako takové. Blíží se prý doba, kdy se sníží zájem o vytváření klasických aplikací a s tím i význam operačních systémů. Ty budou nahrazeny vizualizovanými aplikacemi nebo webovými operačními systémy. Ačkoli se jedná o pouhou prognózu, některé aplikace, které dennodenně používáme, jsou již nyní naprosto nezávislé na operačních systémech.
Pavel Houser: Bitva operačních systémů má skončit jejich pádem 

Microsoft se snaží oživit své zatím nepříliš úspěšné internetové aktivity. Poté, co na poli internetového vyhledávání nedávno realizoval dvě důležité akvizice, nyní uvolnil veřejnou testovací verzi nové generace balíčku Windows Live Suite. Vlajkovou lodí inovovaného balíku je zbrusu nový komunikační program Windows Live Messenger 9. Přibyly také úplně nové součásti jako je například Windows Live Movie Maker, ten je ale dostupný pouze pro uživatele operačního systému Windows Vista. Nicméně uživatelé ostatních operačních systémů z rodiny Windows si nemusí zoufat, protože v současné podobě je aplikace podstatně méně funkční než ty, které jsou již součástí operačních systémů. Jak nové programy vypadají a jaké novinky přináší?
Jiří Macich: Třetí vlna Windows Live vyplavila nové programy

Jak funguje DNSSEC a proč se sdružení CZ.NIC nyní rozhodlo nasadit právě tento protokol? Právě na otázky související s touto problematikou odpověděl pro Lupu výkonný ředitel sdružení Ondřej Filip. Pokud vás zajímá, proč DNSSEC zatím nezačaly zavádět takové země jako USA nebo proč CZ.NIC bude aplikovat tento protokol i v případě ENUMu, neměli byste si rozhovor nechat ujít.
Karel Wolf: Ondřej Filip: zavedením DNSSEC chceme celý trh povzbudit 

Centrum Holdings připravilo na úterý 1. října nejen spuštění redesignu svého zpravodajského portálu, ale také zahájilo nadnárodní spolupráci s vyhledávačem Google. Vyhledávání od Googlu je zatím nasazeno na portálu Atlas.cz, v budoucnu by se ale mělo objevit i na Centrumu.
Jiří Macich: Centrum Holdings nasazuje vyhledávání od Googlu
Michal Černý: Potřebujeme redesign!?

Chtěli byste studovat informatiku nebo fyziku bez návštěvy univerzity? Nebo máte pocit, že vám během studia základního vysokoškolského kurzu něco uniklo? Pokud jste si odpověděli na alespoň jednu z otázek ano, určitě oceníte miniseriál, ve kterém pro vás mapujeme dostupné studijní elektronické materiály na Internetu. Zaměřili jsme se přitom na materiály, které jsou bezplatné a volně přístupné.
Michal Černý: Na univerzitu nemusíte – fyzika
Michal Černý: Na univerzitu nemusíte – informatika

S blížícím se datem vyčerpání IPv4 adres (aktuální předpověď: říjen 2011) nabývají na významu prostředky pro přechod od IPv4 k IPv6. Docela dobře jsou vyřešeny různé formy tunelování, zato překlad mezi oběma verzemi protokolu zůstává otevřenou kapitolou. Vznikající NAT64 představuje další pokus o překlenutí této bariéry.
Pavel Satrapa: NAT64 – další most mezi IPv4 a IPv6

Už jsou to dva roky, co Google oficiálně vstoupil na český trh. V tiskové zprávě, která byla při této příležitosti vydána, se Google pochlubil, jak byl úspěšný ve zvyšování svého podílu na vyhledávání na českém Internetu. Odvolával se přitom na data z monitorovací služby Navrcholu.cz, která ale neodpovídala skutečnosti. Později sporná data označil za výsledek nezávislého evropského průzkumu Ipsos.
Jiří Macich: Google dva roky v České republice (aktualizováno)
Zprávičkářův blog na Lupě: Když si Google hraje s čísly

BRAND24

Televizní vysílání přes internetový protokol neboli IPTV je v České republice dostupné již více než tři roky. Ačkoli co do počtu uživatelů drží prvenství Telefónica O2, byla to frýdecko-místecká společnost Mattes AD, kdo poprvé veřejně nabídl televizi, pevnou telefonní linku a připojení Internetu z jedné zásuvky. Jak vypadá v současné době programová nabídka jednotlivých poskytovatelů? Kde je IPTV dostupná a jakou přidanou hodnotu uživatelům přináší? Vše o IPTV naleznete také na našem sesterském serveru Digizone.cz.
Jiří Macich: Nabídka IPTV služeb v České republice
Jiří Macich: Celorepublikový výpadek IPTV služby O2TV

Viceprezident pro výzkum agentury Gartner nedávno prohlásil, že velké firmy platí za používání bezpečnostních produktů podstatně více, než by měli, a že je tyto produkty často chrání méně, než se domnívají. Jak je to možné? Gartner tvrdí, že dodavatelé firewallů a antivirového softwaru zachovávají zastaralé obchodní modely s vysokým ziskem při nízkém, či dokonce klesajícím benefitu pro zákazníka. Opravdu velké firmy platí více než by ve skutečnosti bylo nutné?
Vojtěch Bednář: IT bezpečnost je předražená

Používáte nějaký rodičovský filtr?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).