Hlavní navigace

Týdenní revize: zkoušíme AdSense a API map

3. 2. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Nejen na Lupě se začíná objevovat kontextová inzerce systému Google AdSense. Jak to celé funguje, jsme se rozhodli zmapovat v novém seriálu. Atlas nabídl API svých Amap, jaké je ve srovnání s konkurencí? Internetem stále doznívá trest pro Vladimíra Mlynáře. Trápí vás otázky o vašich právech a povinnostech při vyšetřování "internetových" právních přešlapů? Na řadu z nich známe odpověď. Pomůže Vista šíření IPv6?

Podle mnoha časopisů pro pracovníky IT „vyšší třídy“ jsou informační technologie v podstatě jádrem i smyslem činnosti prakticky každé společnosti a nositelé třípísmenných titulů jako CIO by měli získat oprávnění zasahovat do všech ostatních složek firmy. Většina rozumných čtenářů se s těmito výzvami vypořádá bez větších následků, co však v případě, kdy jim dotyčný podlehne a začne ve svém podniku uskutečňovat patřičné změny?
Vojtěch Bednář: Veliký rozpor malého CIO

Zvoní vám v uších celé dny melodie a netušíte, kdo je jejím autorem či jak se písnička jmenuje? Pak nezoufejte, moderní technologie už dospěly tak daleko, že si s vaší echolálií snadno poradí. Zabroukejte melodii do mikrofonu a vynález vědců ze Stanfordovy univerzity vám odhalí její původ (třeba se jí pak i snáz zbavíte). Systémy pro zpracování audiovstupu jsou dnes zkrátka už opravdu na úrovni. Jenom je škoda, že bezpečnostní problémy jsou – jako vždy – i tentokrát jaksi napřed: co se stane, když se k hlasovému ovládání vašich Windows dostane hlas hackera?
Michalův mmm blog na Lupě: Já ti zazpívám
Jiří Macich: Potenciálně možný útok přes hlasové ovládání Windows Vista

Rozsudek 5 a půl let za „pochybení“ bývalého ministra Vladimíra Mlynáře rozbouřilo mnohé diskusní fórum. Jaká je však vlastně historie celé kauzy, na jejímž konci byli tři odsouzení a násobně více otázek? Pokud k žádné škodě nedošlo, jak mohli pro sebe nebo pro jiného získat prospěch velkého rozsahu, jak pro takto vysoké tresty požaduje zákon? Jiří Peterka si dal tu práci a shromáždil maximum dostupných informací a stop.
Jiří Peterka: Stalo se: kauza 5,5 roku

Mapy patří k nezbytné výbavě každého portálu, který to se svojí budoucností myslí vážně. Další moderní nezbytností map je pak jejich otevřené API, neboli rozhraní pro snadnou integraci příslušných map a jejich součástí do dalších webů – třeba i do toho vašeho. Nabídka však zatím není příliš široká, kromě Googlu si můžete vybrat především ze dvojice Seznam a Atlas. Rozhodli jsme se zmapovat, kdo nabízí víc a za lepších podmínek.
Petr Rozsypal: Které mapy jsou pro váš web nejlepší?

AdSense je inzertní systém Googlu, který provozovatelům webů umožňuje (jako ostatní kontextové reklamní systémy) vydělávat na obsahu. Nic však není zadarmo, a tak za příjem z reklam musíte náležitě pečovat o svůj web a dodržovat podmínky AdSense. Jaké výdělky pak můžete očekávat a co všechno vám pomůže v jejich zvyšování? K zodpovězení těchto otázek jsme na Lupě otevřeli nový seriál, první díl se pak věnuje samotnému úvodu do systému AdSense.
Lukáš Hanes: Začínáme vydělávat s AdSense

Přístup poskytovatelů služeb k zákazníkovi je kritické místo v celém řetězci úspěšného (nejen internetového) podnikání. Bohužel podle řady zkušeností a reakcí v diskusích je stále podceňován velkými i malými poskytovateli. Jedním z modelových příkladů podivného chování provozovatele webhostingu jsme se zabývali důkladněji díky zkušenostem jednoho z našich čtenářů. A výsledek byl zajímavější, než jsme původně očekávali – nechybí dokonce ani podané trestní oznámení…
Radim Hasalík: Flyer.cz: podivný přístup k zákazníkovi Blog Jana Wagnera na Lupě: Ou-tů aneb Hluboký telekomunismus nebo trapní telekomici?

Je internetové sázení v Česku legální, nebo není? Zdánlivě nesmyslná otázka při pohledu na záplavu reklam na internetové sázkové kanceláře po celém českém webu. Ve skutečnosti však stát nad touto praxí nesmiřitelně kroutí hlavou a internetové sázení by nejraději odkázal do patřičných mezí. Což sázkařům samozřejmě nebrání ve veselém utrácení a vydělávání. Jak dlouho je ale tento schizofrenní stav udržitelný?
Jiří Macich: Sázení přes Internet s hlavou v písku

Prodej léků přes Internet by se mohl stát další „killer aplikací“ pro masovou adopci nového média. Musel by však splňovat několik předpokladů, včetně reformované praxe vydávání předpisů, pružných a spolehlivých (mikro)plateb, přizpůsobení příslušné legislativy. Není divu, že internetové lékárny jsou vděčné i za drobné krůčky.
Martin Schreier: Pavel Hrstka: Na Internetu musí zapracovat i výrobci léků

Nový protokol pro Internet IPv6 je s námi už přes deset let, přesto statistiky jeho používání rostou jen velmi zvolna. Stále se vyhlíží Něco, co způsobí zásadní průlom a pomůže prosazení protokolu. Momentálně se zraky upínají k novému operačnímu systému firmy Microsoft. Dokáže Vista zahýbat s podporou nových adres na Internetu?
Pavel Satrapa: IPv6 v MS Windows Vista

Přístup ochranných autorských svazů i policie k domácím uživatelům výměnných sítí (a dalších zdrojů hudby, filmů a softwaru) se začíná obracet: od tiché, avšak nevraživé tolerance se přechází k rázným činům. Spoustu těchto uživatelů proto trápí otázky o míře legálnosti jejich počínání a o pravidlech při pořizování kopie autorských děl vůbec. Co když však dojde k nejhoršímu a policie zaklepe u vašich dveří? Co po vás může žádat a co vše jim musíte umožnit? Na to všechno odpovídá dvojčlánek autorů-právníků.
Miroslav Krutina, Ondřej Múka: Poskytnutí údajů o telekomunikačním provozu a domovní prohlídka a Odnětí a vydání věci doličné při podezření z porušení autorského práva
Blog Jana Wagnera na Lupě: Ombudsman o „výpalném“ jako chytrá horákyně

BRAND24

Jsou lepší šachisté ti, co spotřebovávají vzduch, nebo ti, co „jedou“ na elektřinu? Dříve téměř hystericky sledovaný souboj lidí s počítači v královské disciplíně dnes vyšuměl do podoby téměř banální události: místo výčtu fenomenálního hardwaru počítačového protivníka zazní nanejvýš počet partií, v nichž člověk dokázal alespoň remizovat. Šachové programy už zkrátka nejsou to, co bývaly…
Pavel Houser: Šachové programy přestaly být zajímavé

Pokud vás zaujaly nedávné seriály o odposleších na Ethernetu či skenování portů, možná vás napadly další otázky na zajištění či ohrožení bezpečnosti vytvořeného TCP spojení. Třeba jak lze na dálku resetovat již vytvořené TCP spojení pomocí protokolů TCP a ICMP a jak se vůbec standardně TCP spojení ukončuje.
Martin Haller: Resetovací útoky na TCP spojení

Zkoušeli jste někdy proniknout do cizího počítače?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).