Hlavní navigace

Uber začne zkoušet v provozu první auta bez řidičů. A budou to Volva

19. 8. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po necelých dvou letech jsou tu první výsledky výzkumného týmu z Pittsburghu. V tichosti Uber dohání Google.

Zbavit se řidičů. Uber už dnes na jízdách vydělává víc než taxikáři a teď začíná v domovských Spojených státech testovat službu, kde se bez taxikářů už obejde úplně. 

I proto jel šéf startupu na konci roku 2014 do Pittsburghu na univerzitu s tím, že přetáhne experty do svého vznikajícího týmu. Ulovil třeba šéfa Národního centra pro robotické inženýrství John Bares.  Podle agentury Bloomberg získal Uberu stovky inženýrů, expertů, ale i mechaniků. A to s jedním cílem – co nejrychleji nahradit víc než milion lidských řidičů. 

A už je to tu. Ještě během srpna tak umožní Uber zákazníkům, aby si objednali samořídící auto. Uber do toho vlétl ostře. Google svá auta už několik let testuje a Tesla se také zatím na svého autopilota nespoléhá stoprocentně. Testy oznámil i Ford, ale nikdo zatím nepustil autonomní auto na trh. 

BRAND24

Pro Uber bude jezdit Volvo XC90. Celkem by jich měla automobilka připravit stovky do konce letošního roku. Obě firmy uzavřely letos třistamilionovou dohodu na vývoj nového modelu, který by měl být na světě do pěti let. 

K tomu ale ještě vyvinul ve spolupráci se startupem OTTO Motors zařízení, které promění na autonomní víceméně každé auto. Jedním ze zakladatelů startupu je Anthony Levandowski, který vyvíjel samořídící auto pro Google. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).