Hlavní navigace

Ultrazvuky dětí v cloudu či chytrá města. J&T Ventures hlásí první investice

24. 3. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Po necelém roce fungování ohlásil fond J&T první investice. Minoritní podíly ve startupech FetView a ICE Gateway vyšly řádově na víc než patnáct milionů korun.

První tuzemský bankovní startupový fond si dal s investicemi načas a první investici hlásí až po deseti měsících fungování. Snažíme se nic neuspěchat, už na podzim jsme měli rozpracovány čtyři projekty, ale z různých důvodů z nich sešlo, vysvětluje investiční ředitel J&T Ventures Adam Kočík s tím, že nynější smlouvy byly podepsány v prosinci a únoru. Teď už se ale investiční kola rozjela a letos by podle Kočíka mohli uzavřít minimálně dvě další investice. 

Výši investice nechce ani jedna ze stran upřesňovat. Za minoritní podíl ve FetView jsme ale zaplatili víc než pět milionů korun, říká Kočík s tím, že propojení technologií a zdravotnictví je jedním ze sektorů, který investiční bankéře zajímá. 

Šestičlenný tým Němce s českými kořeny Davida Dostala sídlí v Praze, ale za svůj zásadní trh považuje Německo. Vynechali výdobytky tuzemského startupového ekosystému, do tříletého vývoje investovali své peníze a investici začali řešit až v okamžiku, kdy reálně potřebovali peníze na rozjezd prodeje. Výsledkem je specializovaná služba pro gynekology a nastávající matky. 

Umíme propojit ultrazvuk s cloudem přes VPN a lékař i matka má pak k dispozici veškerou dokumentaci a může ji třeba konzultovat i s jiným lékařem, pokud si není jistá, tvrdí zakladatel startupu Dostal s tím, že navíc ušetří i plno administrace. V Německu, ale i v Česku totiž musí gynekologové skladovat karty ještě nenarozených dětí deset let pro případ komplikací. Vyšší komfort je ale jen jednou z cest, kterými chce služba vydělávat. 

Matka má neustálý on-line přístup k lékařským datům a může je v případě potřeby konzultovat i s jinými lékaři. 

Z fotky vyčteme rozměry

Systém FetView dokáže vytáhnout data z ultrazvukových snímků. Image Processing začíná být populární už i v medicíně a my bychom si rádi patentovali algoritmy, kterými dokážeme vytáhnout ze snímků důležité informace, vysvětluje Dostal. Právě patenty jsou jedním z argumentů, proč J&T do investice šlo. 

Z podobných obrázků chce FetView získávat data pro další využití v diagnostice.

Díky svým algoritmům získává startup ohromné množství dat, která pak mohou sloužit jako podklad pro lékaře. Současní gynekologové pracují s růstovými křivkami z osmdesátých let, které vznikaly na vzorku necelých čtyř set dětí. My už máme za rok a půl anonymní data víc než pět tisíc dětí, která můžeme libovolně třídit a vytvářet aktuální a nové podklady pro další výzkum, dodává Dostal. 

Růstové křivky jsou pro gynekology jedním z vodítek při diagnostice a odhalování možných problémů.

Kritickým bodem v extrémně citlivé oblasti ještě nenarozených dětí je bezpečnost. Samozřejmě jsme si toho vědomi. Komunikace mezi ultrazvukem a cloudem probíhá přes VPN, přístup do systému je zabezpečen pomocí SSL a připravujeme šifrování veškerých dat v našem cloudu. Zároveň ale narážíme na to, že zatím pro podobné služby neexistuje žádná legislativa. V Německu už se o něco pokouší, ale jsou to jen první vlaštovky, vysvětluje Dostal. 

Firma má už službu hotovou a teď se chce soustředit především na prodej. Zatím máme osmnáct lékařů po celém světě. Do konce roku bychom se rádi soustředili především na soukromé praxe gynekologů v Německu. V plánu máme stovku uzavřených smluv. Příští rok se chystáme do Spojených států. Podle našich odhadů bychom tam měli uspět, lékaři jsou tam otevřenější novým technologiím a navíc je tam, na rozdíl od Evropy, jen jedna regulace, tvrdí. Do černých provozních čísel by se tak podle odhadů Dostala i Kočíka měla firma dostat do osmnácti měsíců.

Chytré ovládání lamp

I druhá zainvestovaná firma je spojená s Německem. Na rozdíl od FetView je ale ICE Gateway německé celé. Potkali jsme se na jedné ze startupových akcí a zaujali mě svým přístupem ke konceptu Smart Cities a internetu všeho, vysvětluje Kočík. 

ICE Gateway totiž razí model Infrastructure as a Service a jejich hardware a software dokáže městům umožnit jednoduše ovlivňovat intenzitu osvětlení nebo monitorovat a kontrolovat provoz. Zároveň otevírá prostor pro další softwarové nápady v rámci konceptu Smart Cities. 

„Během tří let bude na zaklade EU regulaci v EU vymeneno 30% neefektivnich a toxickych svetel z celkoveho poctu 65m svetel v EU, a chytré ovládání pouličních lamp bude jedna z možností, jak mohou města ušetřit,“ vytahuje Kočík jeden z argumentů, který podporuje investici.

Čeští investoři už jedou

J&T Ventures sází na maximálně sedmiletou návratnost peněz. Zaměřuje se především na menší, seedové investice. Hospodaříme přibližně se šedesáti miliony korun a chceme mít riziko rozdělené do více menších projektů. Samozřejmě, že když narazíme na něco většího, tak se bránit nebudeme, tvrdí Kočík. Projekty vybírají především z oblasti nových technologií v medicíně, finančnictví, vzdělávání a řešení pod značkou Smart Cities. Samozřejmě, že plusové body jsou za využití velkých dat a nastupujícího internetu všeho, dodává. 

Přesto si dal fond se svými prvními investicemi načas. Fond Springtide, založený finanční skupinou KKCG, na to šel naopak a nasypal 80 milionů korun do Geewy už dva měsíce po svém založení. Od té doby je ale ticho po pěšině. 

Ke slovu se tak loni dostaly dravější fondy, jako je třeba Rockaway, který svým loňským vstupem na trh rozčeřil vody jak startupového, tak i e-commerce rybníku. Svůj první rok skupina Jakuba Havrlanta ukončila se zářezy pojmenovanými Socifi, be3D, Storyous nebo Brand Embassy

Nové peníze do startupů začaly proudit i z Brna, kde se kolem Y Softu Václava Muchny institucionalizoval nový fond Y Soft Venture. Ten podpořil třiceti miliony moravský Videoflot, na podzim ve spolupráci s pražskými Credo Ventures nasypal milion eur do taktéž brněnského Comprimata a koncem roku si velký Y Soft pořídil za 45 milionů korun většinový podíl ve výrobci 3D tiskáren be3D

Letos chce Y Soft Ventures, nově vedené Milošem Sochorem (ex-JIC), zainvestovat až 25 firem. Některé budou seedové, ale budou i větší. Be3D bylo 45 milionů s dvacetimilionovou opcí, to na české poměry už seed investice moc není. Podobné investice bychom chtěli mít přibližně tři až čtyři a zbytek by se měl pohybovat kolem dvou, tří milionů, tvrdí Sochor. 

BRAND24

Startupová scéna dospěla a už je vidět, že díky zahraničním zkušenostem tu k byznysu přistupují zodpovědněji a profesionálněji. Už to není jen o tom, že mám nápad, a tak to rychle sepíšu a chci deset milionů. Je znát, že už startupy dokáží vyjít vstříc požadavkům investorů, komentuje tuzemskou scénu Kočík s tím, že růstu komunity pomáhá i to, že se na střední Evropu začali soustředit i zahraniční investiční fondy. 

Z pozice ostříleného matadora už investorský kvas sleduje Ondřej Bartoš a jeho parta z Credo Ventures. Ta loni investovala třeba do brněnského Comprimata a Codasipu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).