Hlavní navigace

Umělci se bouří proti YouTube. Zapojil se i Paul McCartney nebo U2

21. 6. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock, podle licence: Rights Managed
Muzikanti pokračují ve svém tažení, které začali už na začátku letošního roku oslovením amerických úřadů pro ochranu duševního vlastnictví.

Teď to ženou výš. A rovnou do kongresu. Otevřený dopis (celé znění třeba zde) podepsaly hvězdy světových pódií jako třeba Paul McCartney, Taylor Swift nebo irští U2.

Výzvu podporují i velké vydavatelské domy jako BMI, Sony Music nebo Universal Music Group. Celá akce má být opepřena kampaní na stránkách politického zpravodajství serverů Politico a The Hill. Informoval o tom server Techcrunch

Problém je v tom, že podle umělců umožňuje videoserver vydělávat na videu i lidem, kteří nemají s jejich písničkami nic společného. Zákon s názvem „Digital Millennium Copyright Act“ tak nefunguje. Google ale naopak tvrdí, že vyvinul nástroj, který naopak našel nelicencovaný obsah za víc než tři miliardy dolarů. 

YouTube loni na podzim rozjel aplikaci Music. Ta je zdarma, ale platí se konzumací reklamy. Streamovaná muzika je na vzestupu a postupně přebírá vládu nad trhem digitální hudby. Brzy na trh vstoupí i Amazon se svou vlastní službou

BRAND24

Podle posledních čísel asociace RIAA vzrostly loni příjmy ze streamingu hudby o deset procentních bodů a tvoří už 34 % koláče hudební scény. Zároveň tak streaming poprvé těsně předstihl stahovanou hudbu. 

Podle RIAA spotřeba hudby raketově stoupá, ale to se neodráží na příjmech autorů. Hudební průmysl si bude muset zvyknout na změnu podmínek. Tedy hlavně na to, že opakované prodávání již prodaného není možné, například. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).