Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku UMTS licence: dočkáme se soutěže krásy i aukce současně? od Ondra - Ja osobne bych se radeji priklanel k aukcim....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 9. 2000 10:02

    Ondra (neregistrovaný)
    Ja osobne bych se radeji priklanel k aukcim. Myslim, ze je to jediny zpusob, jak udrzet rozdelovani licenci fer. Jeste ted si pamatuji sve zklamani nad porazkou Orange a vitezstvim Ceskeho Mobilu, pri udelovani licence pro tretiho GSM operatora. Takhle by dostali vsichni stejnou sanci, vyhnulo by se nejruznejsim spekulacim, a co se tyce vynalozenych prostredku, myslim, ze o tyhle firmy se nemusime bat. Umi si dobre spocitat, co se jim vyplati, a takhle alespon cast zisku prevedou zpet. (vsak se jim to casem vrati) Jak s temito prostredky hodla vlada nalozit uz je tema na dalsi diskuzi.
  • 6. 9. 2000 11:27

    Marek Král (neregistrovaný)
    Je to těžké. Výběrové řízení je opravdu lehce zpochybnitelné a aukce opravdu odčerpá žadatelům prostředky k rozvoji služeb a nutí je vytřískat ze zákazníků velké peníze co nejrychleji.
    Široké téma k diskusi není jen to, co by s penězi z aukce udělala tato vláda, ale i to, jak všelijak se dají nastavit či nenastavit kritéria výběrového řízení, aby žadatelé jen nenarafičili projekty na jejich kopyto jako posledně Český Mobil. Myslím, že by se to líp vymyslet dalo. Přesto se ale nakonec přikláním k aukci. Proč? Protože argument o odčerpání peněz je pravdivý ale nedomyšlený. Převážně jde přece o firmy, které se snaží investovat po celé Evropě či vůbec po celém světě. A v závodech o uchycení na trhu prostě stejně utratí vše, co mají (a ještě si hodně půjčí). Když vydají ty peníze v ČR, lépe pro nás. Když ne, vydají je stejně, jenom jinde. Ale budou se je snažit vydělat rychle zpátky jak tam, kde získaly licenci v aukci, tak tam, kde ji získaly na krásná slova. Myslíte si, že se dají vymyslet pro výběrové řízení natolik neočuratelná kriteria, aby bylo zmíněnému ždímání peněz zamezeno? (Spíš by možná šlo předem přesně stanovit, na co bude zisk z aukce využit. - Třeba na rozvoj vysokého školstvi, abychom peníze nemuseli příště získávat od chytřejších :-))
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).