Hlavní navigace

Úpadek SourceForge: odchází Notepad++ a hlásí se další ukradené projekty

22. 6. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Touha po penězích je tak silná, že vede k praktické likvidaci jednoho z nejužitečnějších nástrojů pro šíření svobodného softwaru.

Když se na přelomu května a června zjistilo, že SourceForge přidává adware/crapware do GIMPu, vyvolalo to velmi bouřlivou diskuzi. Aféra měla klasický průběh: lidé ze SourceForge zatloukali a zatloukali, bezostyšně lhali a následně slibovali. Slibovaný šťastný konec se ale nekonal a přehled projektů, které SourceForge ukradla původním vlastníkům a obalila crapwarem, se dále rozrůstal.

Dnes už je bohužel jasné, že pokud narazíte na jakýkoliv software šířený přes SourceForge, vůbec není jisté, jestli dostáváte skutečně původní software, nebo jestli jej SourceForge pozměnil a přidal něco, co v něm vůbec nemá být. A navíc co zcela určitě nechcete.

Celé to nakonec vede k tomu, že seriózní projekty SourceForge opouštějí- aktuálně je to například NotePad++. V oznámení upozorňuje i na některé z případů, kde SourceForge krade projekty – ať už je to výše zmíněný GIMP, NMAP (viz zmínka v přehledu ze 7. června) či VLC (viz What happened to Sourceforge?).

SourceForge na cestě k úpadku

V posledním zmíněném odkazu najdete vyjádření vývojáře VLC, které je zároveň zajímavým pohledem do toho, jak se z použitelného projektu stal ničeho se neštítící zmetek. Vývoj zahrnuje postupné nasazování reklamy, která se více a více tvářila (a dodnes se tváří) jako odkaz či tlačítka pro stažení, včetně toho, že tato reklama byla velmi přesně cílená. U VLC například vedla ke stažení VLC obaleného crapwarem.

Provozovatelé SourceForge (na počátku ještě SF.net) přitom na stížnosti odpovídali vstřícně, ale nic ve skutečnosti nedělali. O něco později nabídli VLC podíl na příjmech, což vedlo k vyplacení pár stovek dolarů jednou za několik měsíců, ale původní problém zůstal – uživatelé místo čistého VLC stahovali něco navíc.

V září 2012 SF.net (přesněji řečeno Geeknet) koupila společnost Dice Holding a situace se ještě zhoršila – crapware, toolbary, usilovný tlak na návštěvníky, aby si stáhli jiné VLC, než to pravé, kde nic přibaleno nebylo.

V dubnu 2013 se nakonec VLC rozhodlo situaci vyřešit odchodem a zprovozněním vlastních serverů na stahování a zajištěním zrcadel. Pro SourceForge to bylo poměrně katastrofální, VLC bylo dlouhodobě nejstahovanějším projektem (a stále je jedním z nejstahovanějších). Provozovatelé SourceForge proto kontaktovali vývojáře VLC s otázkou, zda by se výměnou za vyšší podíl z příjmů nevrátili zpět. A ti odmítli.

Poučení?

Celé to vedlo nakonec ke spuštění projektu DevShare, kde SourceForge „umožnilo“ autorům softwaru souhlasit s přibalováním dalšího softwaru k tomu jejich. Zdánlivě dobře míněný pokus, který měl pomoci s financováním Open Source. A také nejspíše úplně náhodou museli v tu samou chvíli ve VLC řešit DDoS útok na jejich řešení pro stahování.

BRAND24

Nutno dodat, že SourceForge po celou tuto dobu na originální VLC, umístěné na SourceForge, nikdy nesáhlo jinak, než čistou aktualizací binární podoby. Až do května 2015, kdy VLC potkal stejný osud jako další projekty: byl přebrán bez informování či souhlasu a předán do správy účtu sf-editor1. Jediné,  co se SourceForge prozatím nepodařilo, je přibalení crapwaru, ale to je možná dané hlavně tím, že binárky pro VLC pro Windows jsou podepisovány a nelze je tím pádem měnit. 

Z dění okolo SourceForge je možné získat jedno velmi podstatné poučení. Pokud chcete stahovat nějaký Open Source software, vyhněte se SourceForge a zkuste se podívat po originálu. Většina skutečně podstatných Open Source projektů má vlastní web a SourceForge tak ke stahování nepotřebujete.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).