Hlavní navigace

UPC patrně chystá datové limity

22. 3. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Kabelový operátor UPC v současné době nabízí patrně nejlepší poměr cena/kvalita/výkon, pokud jde o tzv. "nepočítané" pevné připojení, tedy přípojku umožňující přenést za měsíční poplatek neomezený objem dat. Tato idyla však patrně brzy skončí, protože UPC se s největší pravděpodobností chystá zavést datové limity.

„Prostřednictvím Vašeho počítače dochází k výraznému zatěžování sítě Chello. K datu odeslání dopisu jste překročil 90 procent obvyklého objemu přenášených dat a omezujete dostupnost internetové sítě pro jiné uživatele. Dopouštíte se tak jednání, které lze spravedlivě označit za zneužití objednaných služeb (…).“

„S ohledem na výše uvedená fakta Vám proto musím s politováním sdělit, že nezjednáte-li okamžitě nápravu stávajícího stavu, bude naše společnost nucena využít článek 4.12 podmínek a omezit Vám poskytování služeb formou snížení rychlosti připojení na 64/64 kbit/s, a to až do konce tohoto kalendářního měsíce. (…)“

Pokud jste v pátek 12. března dostali do své elektronické pošty dopis výše uvedeného znění, můžete si v jistém smyslu gratulovat. Patříte totiž mezi 20 největších tzv. „stahovačů“ (leechers), již používají službu Chello Plus a svým počínáním nejvíce zatěžují internetovou síť UPC.

Nevíte-li, co si pod pojmem „nejvíce zatěžují internetovou síť“ představit, pak vězte, že kupříkladu v druhé desítce jsou lidé, kteří od začátku měsíce do 12. března přenesli 30 až 40 GB dat. Rozbor datového toku by nejspíše ukázal, že u drtivé většiny z nich je tento provoz tvořen především hudebními soubory, nelegálními filmy a nelegálním softwarem (warez).

UPC může k tomuto kroku přistoupit na základě aktualizovaných obchodních podmínek, platných od 1. ledna letošního roku. Zde se uvádí, že když uživatel překročí 90 procent „povoleného objemu přenesených dat“, UPC mu zašle upozornění, v případě 100procentního přesažení mu bude do konce měsíce omezena přenosová rychlost.

Ačkoli je počínání UPC nanejvýš pochopitelné a ospravedlnitelné, je třeba dodat, že ani UPC nedodržuje vlastní obchodní podmínky, jimiž se zaštiťuje. Chtěla-li by totiž na základě článku 4.12 penalizovat uživatele za překročení „povoleného objemu přenesených dat“, musela by tento objem pro jednotlivé služby nejdříve stanovit – což neudělala.

Rozesláním dopisů však celá záležitost nekončí. Podle neoficiálních informací UPC chystá v nejbližší době zavedení datových limitů v řádu několika gigabytů měsíčně (například typu 2 GB/měsíc pro Chello Classic a 6 GB/měsíc pro Chello Plus), přičemž v případě porušení bude uplatněn již změněný článek 4.12.

Stejné neoficiální zdroje hovoří o tom, že myšlenka omezení objemu dat nepochází z hlavy české pobočky UPC, avšak jedná se o nápad mateřské společnosti v Holandsku. Český ředitel UPC proti tomu dokonce údajně protestuje, avšak s největší pravděpodobností budou datové limity skutečně zavedeny.

BRAND24

Již minulý týden jsme požádali UPC o oficiální vyjádření, avšak tiskový mluvčí UPC nám sdělil, že kvůli nutnosti posvěcování zveřejňovaných informací holandskou centrálou nám je poskytne až začátkem týdne formou tiskové zprávy společně s ostatními médii (resp. o hodinu dříve, abych byl přesný).

Protože z touto mediální politikou nesouhlasíme, resp. nevidíme důvod, proč odkládat zveřejnění nějaké informace kvůli neochotě dané společnosti poskytnout nám oficiální vyjádření (a v jistém smyslu se tak připravovat o exkluzivitu), činíme tak formou tohoto krátkého článku. Jakmile bude oficiálně známo více, přineseme další informace.

Považujete zavedení datových limitů za pochopitelné řešení?

  • Ano.
    14 %
  • Ne.
    85 %
  • Nevím.
    1 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).