Hlavní navigace

UPC pro Digitální Česko: Fiber Power 100 již za 999 Kč

27. 4. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Snížení velkoobchodní ceny nahého ADSL od Telefóniky (o 107 Kč), ke kterému došlo k 1.4.2010, se do poklesu koncových cen ADSL dosud nepromítlo. To nejrychlejší varianty kabelového připojení od UPC, konkrétně varianty UPC Fiber 50 a 100, od 1.5.2010 zlevní docela výrazně. Sto megabitů si nově pořídíte již za 999 Kč měsíčně místo dosavadních 1765 Kč. UPC prý tak přispívá ke strategii Digitální Česko, usilující o rozvoj skutečného broadbandu.

V polovině března jsem zde na Lupě psal o tom, že s účinností od 1.4. dochází ve velkoobchodní nabídce české Telefóniky  k poměrně významné změně: ke zlevnění nahého ADSL. A to u všech rychlostních variant o 107 Kč (bez DPH, jelikož jde o velkoobchodní služby a ceny). Očekával jsem, že se tato změna promítne i do koncových cen, které platí jednotliví uživatelé. Ale to se dosud nestalo: změny na velkoobchodní úrovni zatím „absorbují“ sami provideři, kteří nahé ADSL na našem trhu přeprodávají.

Spíše to tedy vše vyznívá jako potvrzení hypotézy, kterou jsem v uvedeném článku také zmínil, jako jednu z možností: že nejde ani tak o nějaký skutečný cenový pokles, který by měl šanci se odrazit v koncových cenách, jako spíše o prevenci sporu o zneužití dominantního postavení. Sama Telefónica totiž nabízí na maloobchodní úrovni jak oblečené, tak i nahé ADSL, přičemž cenový rozdíl mezi nimi vychází podstatně menší než na maloobchodní úrovni. A tak bylo nutné tuto disproporci vyrovnat, než se stane předmětem sporu.

Nicméně: co nepřineslo ADSL, o to se postaral alespoň kabel, konkrétně od UPC. Právě tato společnost včera oznámila, že snižuje ceny svých dvou nejrychlejších variant kabelového připojení, dnes nabízeného pod názvem UPC Fiber Power. A to konkrétně u těch rychlostních variant, o kterých si ADSL na našem trhu může nechat jen zdát: 50/5 Mbit/s a 100/10 Mbit/s. Jde přitom o poměrně výrazné zlevnění, které u nejrychlejší verze dosahuje 43,4 %.

Staré a nové ceny celé nabídky kabelového Internetu od UPC, včetně „startovací“ verze za 199 Kč, ukazuje následující tabulka.

Varianta max. rychlost Dosavadní cena (vč. DPH) Cena od 1.5.2010 (vč. DPH)
UPC Internet 1M 1/0,256 Mbit/s 199 Kč 199 Kč
UPC Fiber Power 10 10/1 Mbit/s 494 Kč 494 Kč
UPC Fiber Power 25 25/1,5 Mbit/s 599 Kč 599 Kč
UPC Fiber Power 50 50/5 Mbit/s 1311 Kč 799 Kč
UPC Fiber Power 100 100/10 Mbit/s 1765 Kč 999 Kč

Internetové tarify UPC

Pravidelní čtenáři Lupy si jistě vzpomenou na září loňského roku, když české UPC své nové nejrychlejší tarify uvedlo na trh, a současně sjednotilo jejich označení (na UPC Fiber Power). Tedy kromě nejnižší cenové nabídky, určené pro začínající a nejméně náročné uživatele Internetu: zde by konotace s optikou (Fiber) a jejími rychlostmi skutečně nebylo příliš na místě. A tak se tato varianta stále jmenuje prozaicky jen „UPC Internet 1M“.

Co se mohlo změnit, co se změnilo

Z dnešního pohledu, plných 9 měsíců od uvedené doby, lze hodnotit původní ceny dvou nejvyšších tarifů (50 a 100 Mbit) jako „zkušební“: asi ani UPC samo nemohlo přesně vědět, jaký bude o tyto varianty zájem, a také jak zatíží jeho sítě. A tak určitou dobu trvalo, než se i samo UPC rozhodlo, „jak dál“.

Například zda si troufne na ještě vyšší rychlosti, konkrétně na 120/10 Mbit/s – jako její slovenská sestra či nizozemská matka. Nebo zda ponechá své maximální rychlosti (100 Mbit/s), a srovná své ceny se zahraničím. Připomeňme si, že třeba na Slovensku stojí tamní UPC Fiber Power 120 rovných 40€ měsíčně, což při „zaokrouhleném“ kurzu 25 Kč za 1 € odpovídá 1000 Kč. Z tohoto pohledu došlo u nás ke srovnání dříve dražší služby na stejnou úroveň, jakou má Slovensko. Ovšem ve srovnání s Nizozemím zase jde o podstatně nižší cenu, protože tamních 120 Mbit/s přijde na 70,50€.

Jiné možné srovnání je takové, které porovnává chování služby z pohledu koncového zákazníka na začátku (v září loňského roku), kdy síť UPC ještě  nebyla zatížena zákazníky s takto rychlými přípojkami, a dnešní situací – když počet zákazníků služby Fiber Power 50 a 100 není sice znám, ale jsou to prý „tisíce“. Zde si dovolím (na základě  vlastní zkušenosti s rychlostní variantou 100 Mbit/s) učinit závěr, že situace na downstreamu (tj. ve směru ze sítě k uživateli) se nezměnila, a nadále je závislá ne ani tak na samotné přípojce od UPC, jako spíše na tom, s kým v Internetu komunikujete.

Trochu jinak je tomu ale se situací na upstreamu (ve směru od uživatele do sítě): zde byly mnou naměřené hodnoty v září loňského roku v průměru přeci jen vyšší, než dnes dosahované hodnoty. V září nebylo problémem dostat se i významně nad 9 Mbit/s (při nominálním maximu 10 Mbit/s). Dnes už jsem se prakticky nedostal přes 8 Mbit/s. Ale jinak byla rychlost na upstreamu relativně stabilní, protože jen málokdy klesala pod 7 Mbit/s. I to je ale docela slušná rychlost a významný moment pro ty uživatele, kteří potřebují hodně (a rychle) uploadovat.

Zkušenost uživatele

Moje zkušenost s testování služby UPC Fiber Power 100 v září loňského roku mi jasně dokázala, že úzkým hrdlem může být domácí brána s firewallem. S tou původní (nijak zastaralou) jsem se nedostal moc daleko přes 10 Mbit/s na downstreamu. Proto jsem si pořídil  „něco rychlejšího“, ale na druhou stranu stále z kategorie ryze domácích produktů za nízkou cenu. Konkrétně jsem zvolil směrovač Netgear RP614v4. Jeho ethernetové rozhraní je stále jen 100 Mbit/s, což je pro službu Fiber Power 100 stále málo (i příslušný kabelový modem má gigabitové ethernetové rozhraní). Nicméně i tak to je zcela nesrovnatelné oproti předchozí domácí bráně: tentokrát jsem přes tento směrovač naměřil až 91,7 Mbit/s na downstreamu, což výrazně překonalo má očekávání (od plně duplexního stomegabitového Ethernetu).

Všechna měření, která vám budu nyní ukazovat, jsem ale samozřejmě prováděl jinak, již s vynecháním tohoto směrovače a s přímým gigabitovým propojením mezi kabelovým modemem a použitým počítačem. Nejde ale o žádná systematická měření s řádným vyhodnocením výsledků, ale spíše jen o příležitostné pokusy s orientační vypovídací hodnotou.

Nejvyšší hodnoty jsem podle očekávání naměřil v neděli ráno, kdy lze předpokládat nejmenší provoz od běžných uživatelů. I v této době ale hodně záleželo na tom, vůči čemu (kterému serveru) měření probíhalo. Nejblíže k nominální hranici 100 Mbit/s jsem se dostal s měřící službou Speedtest.net, a to tehdy, když jsem si jako cíl vybral server na Západočeské univerzitě v Plzni. Jak vidíte na následujícím obrázku, služba naměřila velmi pěkných 98,75 Mbit/s, a 7,93 Mbit/s v p­rotisměru. I velmi dobrý PING.

Speedtest.net
pingtest

V pracovní den, konkrétně včera odpoledne a večer, už byla i zde situace o něco horší, ale stále ještě dobrá.

speedtest.net

Teoreticky by přitom nejlepší hodnoty mělo vykazovat měření vůči serverům na páteři UPC. Pro tyto účely provozuje UPC svůj FTP server, ze kterého se dá stahovat „měřící balíček“ pomocí protokolu FTP. Zde jsem se (prakticky nezávisle na dni a denní době) dostával někam kolem 96 Mbit/s na downstreamu, a 7,9 Mbit/s na upstreamu.

FTP download

UPC pak na své nové doméně fiberpower.cz nabízí vlastní měřič rychlosti přenosů přes HTTP protokol,  vůči serveru, který je umístěn přímo na jeho páteři.

fiberpower.cz

Zde jsem dosáhl nejlepší rychlosti uploadu, a to velmi těsně nad 8 Mbit/s a nezávisle na dni a denní době.

upload

Ovšem download by podle tohoto měřiče byl naopak dost slabý, protože se nepřehoupl přes 70 Mbit/s.

download

Podstatně lépe ukazoval měřič na serveru DSL, kde jsem se v neděli ráno dostal přes 96 Mbit/s.

dsl.cz

Méně ukazovala služba rychlost.cz, na které jsem se v září loňského roku dostal až na 82 Mbit/s. Nyní jen na necelých 80 Mbit/s. Rychlost na upstreamu ale byla výrazněji nižší: v září 9,2 Mbit/s, nyní 7,8 Mbit/s. To koresponduje s celkovým dojmem, že rychlost na upstreamu obecně klesla. A to nezávisle na tom, přes jakou službu a server se vše měří. Zato u rychlosti downstreamu skutečně velmi záleží na tom, přes co měříte a zda je použitá měřící služba na rychlosti kolem 100 Mbit/s vůbec stavěná.

UX DAy - tip 2

Na závěr: příspěvek ke strategii Digitální Česko

UPC ve své včerejší tiskové zprávě prezentuje popisované zlevnění svých nejrychlejších variant kabelového připojení jako svůj konkrétní příspěvek ke vznikající strategii Digitální Česko:

Budu rád, bude-li široká veřejnost považovat toto naše rozhodnutí za zcela konkrétní příspěvek k připravované národní strategii Digitální Česko. Strategii, která má položit hlavní důraz na rozvoj vysokorychlostního internetu,“ říká Václav Bartoň, generální ředitel UPC.

Kéž by takovýchto příspěvků bylo více. Bohužel ADSL, WiFi ani mobilní technologie na stomegabitové rychlosti (zatím) nemají. Optické sítě mají rychlostní potenciál dostatečný, ale zase nemají takovou penetraci jako kabel.

Uměli byste skutečně využít 100 Mbit/s na downstreamu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).