Hlavní navigace

UPC uvádí: Fiber Power

1. 9. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Dlouho očekávané se stalo skutkem – ode dnešního dne nabízí české UPC dvě nové rychlostní varianty svého kabelového připojení k Internetu: 100/10 Mbit/s za 1750 Kč a 50/5 Mbit/s za 1300 Kč. Mění se ale i pojmenování všech rychlostních variant kabelového Internetu, z dosavadního UPC Vysokorychlostního Internetu  na UPC Fiber Power.

O tom, že i české UPC se chystá  uvést na trh dvě nové – a podstatně rychlejší – varianty svého kabelového Internetu, na bázi EuroDOCSIS-u 3.0, se vědělo již nějakou dobu. Ostatně, i zde na Lupě jste si o tom mohli přečíst podrobný článek z pera Patricka Zandla, a to již v polovině června. Včetně jeho praktických zkušeností z testování i předpokládaných cen pro koncové uživatele.

Takže zbývalo vlastně už jen jediné: oficiální potvrzení dosud spíše neoficiálních informací, včetně data uvedení na trh, upřesnění cen a informací o dostupnosti. To vše přišlo včera, skrze tiskovou zprávu UPC. Ta říká, že:

  • Nové rychlostní varianty  (100/10 Mbit/s a 50/5 Mbit/s) jsou nabízeny od dnešního dne, tj. od 1. září 2009
  • Obě varianty mají relativně rychlý upstream, resp. příznivější a obecně doporučovaný poměr rychlostí 10:1 (zatímco dosud nejrychlejší varianta 30/1,5 Mbit/s má poměr 20:1)
  • Výsledná cena je téměř shodná či dokonce nižší než původně avizovaná: 100/10 Mbit/s přijde na 1750 Kč (avizováno cca 1700 Kč), 50/5 Mbit/s přijde na 1300 Kč (původně avizováno 1400 Kč), vše již včetně DPH.
  • Instalace a připojení  jsou stejné jako u dosavadních nabídek (instalace za 1 Kč, připojení za 250 Kč, v případě platby přes SIPO je i připojení za 1 Kč). Rozdíl mezi instalací a připojením je nejspíše v tom, že první zahrnuje činnosti technika přímo u zákazníka, druhé činnosti v síti UPC.
  • Dostupnost nových variant nejspíše není univerzální (v celé síti UPC), ale jen v některých lokalitách. Tisková zpráva hovoří poněkud neurčitě o „většině velkých měst“, s rozšiřováním v průběhu roku i do jiných míst. A rychlosti-chtivý zákazník nechť se informuje na klientském centru či na webu UPC.
  • V rámci akční nabídky lze na nové služby získat slevu ve výši 50 % na čtyři měsíce (u 10/1 Mbit/s to dosud bylo 50 % na 8 měsíců).

Fiber Power: v jednotě je síla

Ode dnešního dne zřejmě také dochází k „rebrandingu“ celého kabelového Internetu od UPC, neboli k novému a hlavně jednotnému pojmenování všech rychlostních variant: všechny se budou jmenovat „UPC Fiber Power“. I když s optikou (anglicky “fiber“) mají co do činění asi jen v páteřních sítích UPC (zatímco kabelová poslední míle je realizována na metalice).

Změna názvu rozhodně není  u UPC první  svého druhu. Pamatujete se ještě na rok 2003 a na tehdejší změnu značky, z původního „Mistralu“ na „chello“? Vítr tehdy vál z Nizozemí, od tamějšího vlastníka, který si přál sjednotit názvy služeb u všech svých dceřiných společností.  A třeba na Slovensku jméno „chello“ vydrželo dodnes.  

Dnes se situace opakuje, a názvy služeb se opět sjednocují  přes všechny dceřiné společnosti. V Nizozemsku už „Fiber Power“ mají, viz obrázek, a ode dneška ho budeme mít jak u nás, tak třeba na Slovensku.

UPC Fiber Power NL

Slováci přitom přechází dnešním dnem na UPC Fiber Power ještě z původního chella (podrobněji).  To u nás došlo v roce 2006 k dalšímu mezikroku, když se „české chello“ přejmenovalo na „UPC Vysokorychlostní Internet“.  Takže teď přecházíme na „Fiber Power“ z tohoto „Vysokorychlostního Internetu“.

Poslední změna, z chella na UPC Vysokorychlostní  Internet, přitom byla spojena i s určitými změnami v URL adresách, resp. v používaných  doménách. Místo domény chello.cz (a na ní navazující adresy různých serverů) se následně začaly používat jiné domény – jako třeba upcmail.cz (pro poštovní servery), upclive.cz pro portál atd. Naštěstí pro uživatele nebyl tento přechod realizován „revolučně“, s potřebou změnit všechny adresy nejpozději ke dni D. Staré adresy fungovaly (a snad dodnes fungují) jako aliasy těch nových.

Bude proto zajímavé sledovat, jak se na adresování projeví nynější rebranding. Doménu fiberpower.cz má UPC již zaregistrovánu (byť jen od 14.7.2009), ale v době psaní článku (včera večer) na ní ještě nic  nebylo.

Až budou nějaké oficiální informace od UPC k dispozici, určitě je zde na Lupě najdete.

Srovnání

Když už víme, že „Fiber Power“ není jen u nás, zkusme si naši nabídku srovnat s těmi zahraničními. Třeba právě s tou v Nizozemí a na Slovensku.

Začněme třeba srovnáním rychlostí (vše v Mbit/s):

  • Nizozemí:  5/0,5;  25/1,5; 30/3; 60/6; 90/6; 120/10
  • Slovensko: 2/0,5; 10/3; 30/3; 60/6; 120/10
  • ČR: 10/1; 30/1,5; 50/5; 100/10

Už z tohoto srovnání je vidět, že u nás se lišíme  „na obou koncích“: chybí nám nejnižší  rychlostní varianta. A pokud jde o tu nejvyšší, tam si naše UPC očividně netrouflo na 120 Mbitů  a zůstalo jen u 100 Mbit/s. I když i to je rychlost, o jaké se službám na bázi ADSL může jen zdát.

Pokud jde o cenu: 70 € za 120 Mbit/s v N­izozemí je při dnešním kurzu prakticky stejně drahé jako našich 100 Mbit/s (za 1750 Kč).

Cenu 120 Mbit/s na Slovensku se mi zjistit nepodařilo, ale třeba tento zdroj hovoří o tom, že ceny dosavadních rychlostních variant by měly klesnout. To u nás nic takového avizováno  není (ale nový ceník, který by UPC mělo vydat k dnešnímu dni, jsem ještě neviděl).

A co jiné ceny? Zkusme si srovnat třeba nejnižší ceny, za které lze pořídit „alespoň nějaké“ kabelové připojení. To v Nizozemí zákazník za 18 € (dnes 457 Kč) získá 5/0,5 Mbit/s. U nás má za prakticky stejnou cenu (490 Kč) 10/1 Mbit/s. Na Slovensku přišla dosud nejlacinější nabídka na 15€ (381 Kč), a zákazník za ně získal 3072/384 kbit/s. Tedy sice méně muziky než u nás, ale také za méně peněz.

Zajímavě vychází také srovnání nabídek s rychlostí 30 Mbit/s na downstreamu: zatímco na Slovensku a v Nizozemí  má tato varianta upstream 3 Mbit/s, u nás je pouze poloviční, 1,5 Mbit/s. A cena? Našich 30 Mbit/s přijde na 850 Kč. To v Nizozemí zákazník zaplatí za 30 Mbit/s s d­vojnásobným upstreamem 30 € (cca  761 Kč). A na Slovensku 27€, v přepočtu cca 685 Kč. A ještě má zlevnit na 23 € (cca 549 Kč).

No a pokud se potvrdí avizované změny na Slovensku, mělo by tamních 10/1 Mbit/s nově přijít na 16€ (cca 406 Kč), což je opět méně než našich 490 Kč za stejnou rychlosti.A

Kdo využije 100 Mbit/s?

Vraťme se nyní od cen zpět k rychlostem, a to hlavně těm nově zaváděným. A zůstaňme u 100 Mbit/s, i když na Slovensku i v Nizozemí si troufli na 120 Mbit/s.

Pravdou je, že i těch 100 Mbit/s je na dnešní poměry (a hlavně pro domácnosti) opravdu hodně. A snad nemusím znovu zdůrazňovat, že jde o rychlost, na kterou ADSL nemá jen tak šanci dosáhnout. Na druhou stranu ale jde o rychlosti,  která skutečné optice (nikoli jen té marketingové) žádný problém nedělá.

Rychlosti na úrovni 100 Mbit/s ale mohou dělat problémy svým uživatelům. To proto, že „běžný“ hardware, určený pro domácí použití a za odpovídající ceny, není na takto vysoké rychlosti stavěný. A to i přesto, že třeba gigabitová ethernetová rozhraní jsou dnes běžná (a v ceně) i u počítačů pro domácnosti. Ale třeba mainstreamové operační systémy (konkrétně MS Windows) potřebují na jejich zvládnutí zvláštní úpravy.

UPC optimizer

Toho si je vědomo i UPC, a tak samo nabízí utilitu na optimalizaci MS Windows. Jenže jak verze dostupná v Nizozemsku, tak i ta česká, je použitelná jen pro Windows XP (a nikoli třeba pro MS Visty).

UPC Optimizer

Vlastní zkušenost

Jelikož sám momentálně používám MS Visty, využil jsem při testování  100 megabitového UPC Fiber Power optimalizační skript ze serveru SpeedGuide.net. Ten mění hlavně nastavení transportního protokolu TCP, podrobněji.

Nakonec jsem se díky těmto optimalizacím dostal s browserem a HTTP protokolem těsně nad 82 Mbit/s (v testu na serveru rychlost.cz), viz obrázek. 

rychlost.cz

A na plných 100 Mbit/s jsem se dostal jen s protokolem FTP, stahováním z FTP serveru přímo na páteři UPC, viz následující obrázek.

ftp download

Ale i z tohoto obrázku, který ukazuje jen letmé zkoušení a nikoli žádné systematické testování, je patrné, že skutečně dosahovaná rychlost může občas významně kolísat, zřejmě v závislosti na souběhu s dalším provozem v Internetu.

Také k 10 Mbit/s na upstreamu se mi podařilo nejvíce přiblížit s FTP protokolem, viz další obrázek:

ftp upload

Dlužno ovšem dodat, že všechny tyto rychlosti jsem naměřil na dostatečně výkonném počítači (s gigabitovým ethernetovým rozhraním), který byl připojen přímo na kabelový modem. Případně ještě přes gigabitový přepínač (switch) z kategorie „pro domácnosti“ – to ještě dosahované rychlosti nijak nesnížilo.

Jenže jakmile jsem mezi kabelový modem a přepínač zapojil běžně používanou a relativně moderní domácí bránu (se směrovačem, NATem a SPI firewallem), rychlost zákonitě klesla  – a nedostal jsem se moc přes 10 Mbit/s.

Pokud bych tedy chtěl doma plně využít rychlosti vyšší jak 10 Mbit/s, nestačila by mi k tomu gigabitová rozhraní na počítačích, ani jejich propojení pomocí gigabitového switche. Musel bych si pořídit ještě adekvátně rychlou bránu. A to by v požadovaném provedení (hlavně s účinným firewallem, pro zajištění bezpečnosti) asi nebylo lacinou záležitostí.  

Alternativou by bylo zůstat připojen do veřejného Internetu již na úrovni linkové vrstvy, bez ochrany v podobě hardwarového firewalu a bez výhod NATu (hlavně co do použití IP adres) – a to bych  v dnešní době opravdu neriskoval.

BRAND24

Stejně tak bych asi musel zapomenout i na jakékoli bezdrátové (WiFi) propojení v domácí síti. I když třeba běžně používaná zařízení standardu 802.11g či 802.11h pracují s nominálními rychlostmi až 54 Mbit/s, reálně dosahované (efektivní) přenosové rychlosti jsou podstatně nižší.

Takže, mám-li to shrnout: 100 Mbit/s je báječná rychlost a dá se skutečně dosáhnout a využít. Ale něco to stojí a není to „jen tak“. Pořizovat by si ji tudíž měli jen ti uživatelé Internetu, kteří ví, jak ji využít a kterým se to také vyplatí.

Dokázali byste využít rychlost 100 Mbit/s (technicky i obsahově)?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).