Hlavní navigace

UPC zdraží od září kabelový Internet

1. 8. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zatímco obecný trend v oblasti telekomunikací směřuje spíše od poskytování drahých služeb k jejich zlevňování, UPC Česká republika vykročilo zcela opačnou cestou. Před dvěma lety nabídlo kabelový Internet s neomezeným datovým objemem za 499 korun měsíčně a od té doby dochází k jeho plíživému zdražování.

Podle včerejší zprávy ČTK UPC od září zvýší cenu vysokorychlostního Internetu o desetinu se bude konkrétně jednat o MISTRAL HOME, což je služba určená pro domácnosti a za 980 korun měsíčně nabízí 128 Kb/s downstream a 96 Kb/s upstream. Počínaje zářím bude nabídka stát o 10 procent více, tj. 1.080 korun. Stávající zákazníci mohou do konce roku požívat jakési „věrnostní slevy“, v rámci které budou platit původní cenu. Varianty MISTRAL SPEED, MISTRAL BUSINESS a MISTRAL PROFI zůstanou nedotčeny. ČTK dále uvádí, že: „Firma zvýšení ceny zdůvodnila vysokými investicemi do zvyšování kvality a kapacity připojení i rostoucími náklady.“

Samotné zdůvodnění není tak nelogické, jak by se na první pohled mohlo zdát. Společnost UPC historicky vznikla skoupením a spojením firem Dattelkabel, KabelNet a Kabel Plus. Díky tomu je celá kabelová síť bezkoncepční a nekonzistentní, takže jakýkoli další krok si žádá masivní investice do infrastruktury. A navíc je veřejným tajemstvím, že nemalé procento lidí používá kabelový Internet k tahání filmů, hudby a warezu nacházejícího se buď na zahraničních FTP serverech nebo v peer-to-peer sítích, tj. většinou rovněž v zahraničí. To se samozřejmě musí podepisovat na zahraniční konektivitě. Většina takových uživatelů používá MISTRAL SPEED, ale zřejmě jich není tolik, aby jeho zdražení přineslo kýžené peníze.

UPC si takové zdražení samozřejmě snadno může dovolit, protože ani za 1.080 korun nemá širokopásmový Internet takových parametrů konkurenci. A to se bavíme o Praze a Brně, kde má průměrný občan neskonale vetší možnosti připojení k Internetu než v menších městech či na vesnici. Kupříkladu asymetrické bezdrátové připojení od společnosti Contactel pořídíte při lepších rychlostních parametrech sice již za 790 korun, ale k částce je třeba připočítat 990 korun za pronájem koncového zařízení a skutečnost, že jste omezeni 300 MB objemu dat. Situace kolem ADSL vypadá navíc přibližně tak, že bude konkurovat spíše levnějším bezdrátovým pojítkům, takže průměrná domácnost je z obliga.

BRAND24

Konkurence navíc nehrozí ani ze strany ostatních kabelových sítí. Hlavním důvodem je skutečnost, že pokládání optických kabelů je tak drahé, že si žádná kabelová síť netroufne jít do místa, kde již druhá kabelová síť je, protože by to ohrozilo už tak mizernou návratnost investic. A z velkých firem navíc v České republice poskytuje Internet pouze TESmedia. Společnost Intercable má sice jakýsi pilotní projet a koncepčně i technicky nejlépe vyřešenou infrastrukturu, ale o poskytování Internetu nemá zájem. Intercable nepřímo vlastní nizozemský telekomunikační operátor KPN, který měl tímto způsobem políčeno na zbytek místních smyček, které nekoupí s Českým Telecomem, ale pak vzaly události jiný směr.

Řada malých kabelových sítí by sice Internet poskytovala ráda, ovšem současná legislativa z pera Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) této skutečnosti nepřeje. Celý proces získávání odpovídající licence se totiž tak zbyrokratizoval, že obdržet ji znamená doslova akrobatický výkon. Největším problémem je však částka 100.000 korun, kterou si ČTÚ za licenci žádá. Pro takovou UPC se ztrátou 340 milionů korun je to sto tisíc sem, sto tisíc tam, ale pro provozovatele v malém městě, který by rád nabídl Internet těm deseti lidem, kteří o něj stojí, to představuje nesmyslný výdaj. Navíc už kdysi v minulosti zaplatil 20.000 korun za generální pověření. Někdo to pak dělá načerno, jiný raději vůbec.

Bude mít kabelový Internet v ADSL konkurenci?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).