Hlavní navigace

Úplně jiný Mr.Linx

13. 9. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Hned zpočátku předesílám, že se mi nový Mr.Linx líbí a jsem s jeho funkčností vcelku spokojen. Říkám to především proto, že poslední věta v tomto článku nebude znít tak kladně a mohl by ve vás zůstat --- a nutno říci, že skoro i neprávem --- pocit, že nového Mr.Linxe nemá smysl vyzkoušet, což rozhodně není pravda.

Na začátku měsíce společnost Adrenaline spustila v doméně newlinx.adrenaline.cz nový výměnný reklamní systém pod názvem New Mr.Linx. Už podle názvu vám možná služba bude připomínat jiný reklamní systém --- totiž Mr.Lin(x), který je provozován Clark NetProjectem. V Obchodním rejstříku na webu sice ještě Adrenaline uveden není, ale myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že firmu také vlastní Computer Press, protože shodou náhod jsou u obou Linxů uvedeny tytéž kontaktní osoby, včetně naprosto nečitelného JPEGu s adresami obchodního zastoupení Computer Pressu.

Nový Mr.Linx přináší kromě změny domény, názvu a loga (na webu ne důsledně dodržovaného) mnoho nových vlastností, které z něj dělají opravdu užitečný reklamní systém. Významnou novinkou v systému jsou další rozměry reklamních médií --- kromě obligátního fullbanneru (468×60 pixelů) nyní můžete vyměňovat také fullbanner+ (392×72), halfbanner (234×60 ), svislý banner (120×240), čtverec (125×125), velký button (120×90), button (120×60) a ikonu (88×31) --- celkem tedy osm rozměrů. Kromě klasických formátů GIF a JPEG můžete do systému zadat i tzv. Rich media banner --- i když mně se nepodařilo zjistit jak. V každém případě můžete vkládat reklamní pruh ve formátu shockwave flash (SWF).

Výbornou vlastností nového Mr.Linxe jsou denní statistiky a možnost nastavení průběhu kampaně den po dni. U statistik by to možná ještě chtělo statistiky frekvence zásahu na uživatele nebo rozložení kampaně podle regionů, ale to už bych si asi u výměnného reklamního systému vymýšlel moc. V každém případě je potěšující, že v novém Mr.Linxi najdete statistiku pro každý server, každou reklamní plochu (umístění), pro každé médium zvlášť a přehledně – buď jako tabulku výsledků, nebo ve formě grafu.

Poslední chvályhodnou vymožeností jsou nastavení zákazů. Pro každý vlastní server můžete nastavit, které servery nemají být u vás inzerovány. Výborně! Samozřejmě vymoženosti předchozího systému zůstaly zachovány, takže můžete klidně zadávat cílené reklamní kampaně podle zaměření serverů, jak jste zvyklí. Pro nováčky v reklamním směnárenství bude určitě zajímavé podotknout, že se tvůrci rozhraní snažili, aby každý aktivní prvek měl popisek --- určitě se vám ale také poštěstí, že zrovna u toho prvku, kterému nerozumíte, bude chybět. Zajímavá je také informační sekce domovské tránky, ke které se dostanete nejlépe přes mapu serveru.

A teď k tomu největšímu průšvihu nového Mr.Linxe. Design … z které strany do toho kopnout? Design se snaží simulovat grafické uživatelské rozhraní (GUI) operačního systému MS Windows. Bohužel autoři vzhledu postavili na hlavu snad každé pravidlo pro stavbu uživatelských rozhraní. Administrátorské rozhraní se otevírá v novém okně, které se roztáhne po celé obrazovce a vy jej nemáte možnost zmenšit, už snad chybí jen vlastnost allways on top, která by vám znemožnila okno opustit. Uvnitř tohoto desktopu se časem začnou objevovat další jakobyokna, které se sice tváří jako ta z operačního systému, ale jejich ovladací prvky jsou nefunkční.

Pokud jste třeba byli zvyklí, že ve Windows se ikskem ve čtverečku vpravo nahoře zavírá okno, tak v novém Mr.Linxi ve většině případů plní jen funkci dekorativní, a tak v místě, kdy byste na něj klepnout měli, už to ani nezkoušíte. Dále třeba sloupce v přehledech vypadají, jako by MacOS z oka vypadla, ale když klepnete na záhlaví, výpis se nesrovná podle kritéria, které by vás zajímalo. Okna si navíc nemůžete přesunovat ani měnit jejich velikost (až na výjimky, kdy se tváří jako aplikace Průzkumník). V pravém rohu velkého okna se neustále točí zprzněná ikona Mr.Linxe a tím vás stále rozptyluje, protože tam čekáte ikonu exploreru, která se točí, jen když prohlížeč zpracovává nějaký úkol.

I v dalším ovládání je Mr.Linx doslova příšerný. Na osvojení logiky ovládání potřebujete dost času, ale i pak vás vyvede z míry taková maličkost, jako že tam, kde u administrace serverů přidáváte další servery, v sekci Média patřičný ovladací prvek nenajdete --- je totiž přesunut na druhou stranu okna. Administrační rozhraní vám nepomůže s orientací, a tak si musíte pamatovat, v které sekci se právě nacházíte (třeba ta Média), a když náhodou chcete kupříkladu u Kampaní přejít mezi statistikami a správou kampaní, tak se připravte na to, že slušivé ikonky, které jste se naučili používat v sekci Servery, tu prostě nejsou.

BRAND24

Mohl bych s problémy s GUI pokračovat dál, ale myslím, že to nemá valného smyslu. Vyrobit grafické rozhraní, to není vůbec žádná legrace, výrobci OS na to měli dvacet let, a stále je co zlepšovat, a tak si myslím, že tvůrci GUI pro web by se měli držet trochu zpátky, nebo si o tom alespoň něco přečíst.

U nového Mr.Linxe sice oceníte nové možnosti a skvělé nástroje, avšak jen za tu cenu, že se vzdáte vlastního pohodlí a budete se stále znovu a znovu pronikat do nesmyslného systému ovládání. Divím se, že tenhle experiment grafikovi project manager nezatrhnul už v začátcích.

Uvažujete o přechodu na novou verzi Mr.Linxe?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá výkonovým marketingem na internetu. Pracoval pro Advertures, Dobrý web a Outrider. Martin byl dříve redaktorem Lupy a dalších periodik o IT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).