Hlavní navigace

Úřad vlády bude měřit českou digitální ekonomiku, chce pomoci s metodikou

29. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Oficiální národní čísla pro digitální ekonomiku neexistují, má se to ale změnit. Úřad vlády nejdříve potřebuje pomoci s metodikou.

Oficiální statistiky a údaje o tom, jak na tom vlastně je česká digitální ekonomika, v podstatě chybí. Úřad vlády ČR by to prostřednictvím kanceláře národního koordinátora digitální agendy Tomáše Prouzy chtěl brzy změnit. V chystaném Akčním plánu pro rozvoj digitálního trhu, který se ještě dolaďuje a jehož aktuální podobu má Lupa k dispozici, je mezi prioritami i měření vývoje digitální ekonomiky.

Úřad vlády ještě neví, jaké metodiky by měl pro takové měření, vyhodnocování a sbírání dat použít. Chce proto na toto téma vyvolat veřejnou diskusi a zapojit do akce různé subjekty. 

„Úkol vyžaduje spolupráci s resorty, Českým statistickým úřadem a hospodářskými a sociálními partnery,“ píše se ve strategii. „Cílem opatření je zmapovat, jaká data jsou v současnosti k dispozici, a v návaznosti na tento krok poté navrhnout či upravit jednotlivé metodiky měření.“

Prouzova kancelář chce metodiky zmapovat do konce čtvrtého kvartálu letošního roku a v lednu 2017 je zahrnout do aktualizace akčního plánu. Následnou koordinaci mezi jednotlivými subjekty bude mít na starost pětičlenný digitální tým, který Prouza sestavuje. Je také možné, že sběrem dat bude pověřený nějaký externí subjekt.

Propast mezi státem a lidem

„Mimo jiné budeme schopní zjistit, jak velká je v digitální oblasti propast mezi státem, lidmi a soukromým sektorem,“ popisuje pro Lupu Prouza. Data, která stát začne nově sbírat a dávat dohromady, mají kromě jiného sloužit k propagaci celé digitální agendy. Součástí výstupů budou i studie, grafy a další veřejně dostupné materiály.

Úřad vlády ČR.
Autor: Jan Sedlák

Úřad vlády ČR

Na základě metodik, které se letos stanoví, se pak mají posbírat informace v pěti hlavních oblastech: e-skills, e-commerce, e-government, kybernetická bezpečnost a e-výzvy.

Měření e-skills má ve výsledku přinést odpovědi na to, jaká je národní úroveň digitálního vzdělávání, jaké jsou digitální schopnosti a potřeby trhu práce, a zjistit výši alokovaných a čerpaných evropských peněz na projekty digitálního vzdělávání.

V oblasti e-commerce se má stát pokusit zjistit objem trhu elektronického obchodování a změřit spotřebitelskou spokojenost. Národní úrovně, využívání a uživatelské spokojenosti se má dosáhnout také u e-governmentu. Kybernetická bezpečnost pak chce zjistit počty incidentů, úroveň zabezpečení kritické infrastruktury a změřit počet narušení ochrany osobních údajů.

Do takzvaných e-výzev pak spadá měření využívání otevřených dat, zjištění poptávky po nejžádanějších datech k otevření, změření využívání online platforem a služeb sdílené ekonomiky a měření počtu podpořených projektů v rámci chytrých měst.

UX DAy - tip 2

Úřad vlády chce ve velké míře používat mezinárodní data od Světového obchodního fóra či indexů DESI (Evropská komise) a EGDI (OSN). Doplnit je mají právě nově sbírané údaje přímo z Česka.

Národní koordinátor se bude podílet také na aktualizované verzi Studie česká internetová ekonomika. Tu už v roce 2013 vydalo Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR), některé části byly ale dost zpochybňovány. Studie popisovala, jak velká je u nás internetová ekonomika, kolik lidí zaměstnává, jak se podílí na HDP a tak dále.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).