Hlavní navigace

Úřady zemí EU si posvítily na praktiky prodejců obsahu pro mobily

24. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Státní orgány zemí Evropské unie si došláply na nepoctivé prodejce zábavního obsahu pro mobilní telefony. Šlo teprve o druhou společnou akcí tzv. orgánů dozoru v Evropské unii. Na přelomu let 2007 a 2008 mu předcházelo prověřování praktik online prodejců letenek, o které jsme vás tehdy také informovali. Tentokrát se společný postup úřadů jednotlivých členských zemí zaměřil na prodejce například vyzvánění a dalšího mobilního obsahu, u kterých se hledalo možné klamání spotřebitele. Toto téma…

Státní orgány zemí Evropské unie si došláply na nepoctivé prodejce zábavního obsahu pro mobilní telefony. Šlo teprve o druhou společnou akcí tzv. orgánů dozoru v Evropské unii. Na přelomu let 2007 a 2008 mu předcházelo prověřování praktik online prodejců letenek, o které jsme vás tehdy také informovali. Tentokrát se společný postup úřadů jednotlivých členských zemí zaměřil na prodejce například vyzvánění a dalšího mobilního obsahu, u kterých se hledalo možné klamání spotřebitele. Toto téma Evropská komise otevřela už v loňském roce. Nyní byly prověřeny více než tři stovky internetových stránek se službami pro uživatele mobilních telefonů.

Výsledkem je, že 54 z nich muselo být zcela zrušeno. U dalších 159 bylo shledáno porušování práv spotřebitelů v Evropské unii, které provozovatelé stránek museli odstranit. Konkrétně u nás v České republice bylo kontrolováno 43 webů a u 14 z nich bylo shledáno porušování platných právních předpisů. Zmíněné výsledky ukazují, že pokud při vymáhání dodržování právních předpisů spolupracujeme na evropské úrovni, může to pro ochranu spotřebitelů znamenat velký rozdíl, uvedla evropská komisařka Meglena Kuneva, která má prosazovat dodržování práv spotřebitelů. Další podobné koordinované akce prý budou následovat. (Europa.eu)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).