Hlavní navigace

USA chtějí přestat dodávat čipy pro Huawei, Google G Suite zdražuje, skvělé prodeje PS4

18. 1. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Amazon chystá službu pro streamování her. Blíží se definitivní konec podpory Windows 7. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Američtí senátoři přišli s návrhem, který by v případě schválení zakázal americkým firmám dodávat technologie čínským společnostem Huawei a ZTE. To by do celé kauzy kolem těchto firem přineslo nejspíše zcela zásadní zlom, protože čínské podniky jsou obecně na západních čipech a spol. závislé. Ukázalo se to i v případě, kdy byl ban na chvilku udělen ZTE, které následně v podstatě přestalo fungovat. Huawei už si ostatně některé čipy začal vyvíjet sám. Američtí senátoři návrh zákazu odůvodňují tím, že Huawei a ZTE porušují obchodní embarga a zároveň jejich technologie mají být používány na krádeže duševního vlastnictví amerických organizací.

Wall Street Journal zároveň přišel se zprávou, že USA oficiálně zahájily s Huawei trestní vyšetřování kvůli kauze z roku 2014. Číňané měli zcizit informace o zařízení umožňující testování chytrých telefonů.

A věci se dějí rovněž v Německu. Handelsblatt přišel s informací, že tamní vláda zvažuje zákaz nasazení Huawei v 5G sítích. Možná je změna telekomunikačního zákona, nebo jasně definované bezpečnostní požadavky. Deutsche Telekom, který s Huawei spolupracuje, už dříve oznámil, že strategii nákupů přehodnotí. Šéf německé bezpečnostní služby naopak uvedl, že pro zákaz jsou třeba důkazy, kterými Německo nedisponuje.

Google zdražuje G Suite, a to poprvé v historii. Měsíční cena G Suite Basic narůstá z pěti na šest dolarů za uživatele. G Suite Business podražil z deseti na dvanáct dolarů na uživatele. Cena G Suite Enterprise zůstává na 25 dolarech.

Amazon Web Services spouští centralizovanou managed službu pro zálohování, jmenuje se AWS Backup. Zálohovat lze různá data i databáze včetně on-premise prostředí. Seznam podporovaných technologií se má do budoucna rozšiřovat. AWS vedle toho koupilo startup TSO Logic. Ten pomocí analýzy dat pomáhá s optimalizací cloudových a on-premise workloadů.

Prodeje PlayStation 4 do konce roku 2018
Autor: Sony

Prodeje PlayStation 4 do konce roku 2018

Google zase do svého cloudu přidal grafiky Nvidia Tesla T4. Respektive se podařilo přejít z privátní alfy do bety. T4 postavené na architektuře Turing jsou dostupné v osmi regionech. Google Cloud Platform dále nabízí K80, P4, P100 a V100.

PlayStation 4 je hodně úspěšná konzole. Sony oznámilo, že ke konci loňského roku prodala 91,6 milionu kusů tohoto hardwaru a letos pravděpodobně překoná hranici 100 milionů. Nejprodávanější konzolí všech dob je PlayStation 2 se 158 miliony kusů, následují Nintendo DS, GameBoy, PlayStation 1 a Nintendo Wii.

Microsoft v posledním testovacím sestavení Windows 10 oddělil vyhledávání a Cortanupíše ZDNet. Zdůvodňuje to tím, že může obě technologie inovovat nezávisle. Už nějakou dobu se ale objevují spekulace, jak to vlastně s Cortanou bude a zda z ní nakonec nebude mrtvý produkt. Naopak Microsoft Search se začíná prosazovat jako jednotný vyhledávací nástroj skrze aplikace Redmondu.

Microsoft dále hlásí, že za rok přestane definitivně podporovat Windows 7. Nebudou už vycházet ani bezpečnostní záplaty, které jsou aktuálně jako jediná forma podpory dostupné. Za podporu bude možné si pouze nákladně platit. 

Bloomberg zase rozebírá, že Microsoft společně s velkým americkým řetězcem Kroger testuje nový koncept digitálních prodejen. Jde mimo jiné o útok na Amazon a jeho obchody Whole Foods a Amazon Go. Microsoft chce prodávat více cloudu, Kroger zase nechce zůstat pozadu například oproti bezobslužným prodejnám. Jak Amazon Go funguje, se dočtete v naší reportáži.

No a Microsoft také investuje 500 milionů dolarů na vybudování dostupného bydlení v Seattlu, zejména v oblasti Puget Sound. Okolí Seattlu v posledních letech kvůli Amazonu, Microsoftu a dalším technologickým firmám zažívá prudký rozvoj, což doprovází i rostoucí ceny bydlení. Více o tom v naší reportáži nebo rozhovoru s Tomášem Větrovským, který v Seattlu žije.

The Information zjistil, že Amazon chystá vlastní službu na streamování her z cloudu. Fungovat by měla začít příští rok. Není to nic moc překvapivého. Amazon provozuje rozsáhlou cloudovou infrastrukturu, koupil si Twitch, má herní vývojářské studio nebo vlastní engine. V současné době vyjednává s vydavateli her. Svůj „Netflix pro hry“ chce vytvořit více firem – dělají na něm Microsoft (Project xCloud), Sony (PlayStation Now), Google (Project Stream), EA (Project Atlas) a Nvidia (GeForce Now).

Veeam získává 500 milionů dolarů od Insight Venture Partners a Canada Pension Plan Investment Board. Veeam v současné době ročně generuje obrat kolem jedné miliardy dolarů a novou investici chce využít ke zrychlení růstu. Do toho spadá i rozšiřování vývoje v Praze. Kanceláře jsou dimenzovány na 500 lidí a společnost chce investovat minimálně 150 milionů dolarů.

ERP podnik Infor získal masivní investici 1,5 miliardy dolarů od Koch Equity Developments a Golden Gate Capital. Koch už dříve za minoritní podíl zaplatil 2,5 miliardy dolarů. Infor, který ve fiskálu 2018 dosáhl na tržby kolem tří miliard dolarů, se v tomto nebo příštím roce chystá na burzu a nová investice je přípravou. Podle současných očekávání by mohlo jít o jedno z největších technologických IPO v americké historii.

BRAND24

Dvě akvizice v kyberbezpečnostním byznysu. Zix za 275 milionů dolarů kupuje AppRiver a spojují se tak dvě firmy poskytující zabezpečení e-mailů. Radware zase získává firmu ShieldSquare a integruje tak technologie anti-bot a ochranu proti podvodnému trafficu.

CZ.NIC vydal novou verzi routovacího démona BIRD. Přibyly nové funkce jako MRT dumpy tabulek a další.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).